İşlevini Yitirmiş Aile Nedir?

İşlevini Yitirmiş Aile Nedir? 1

Çocuklar iletişimin ne olduğunu ebeveynlerinden öğrenirler.

Dolayısıyla, anne-babalarının sürekli kavga ettiklerini gören çocukların başkalarıyla iletişim konusunda nasıl bir mesaj aldıklarını düşünebiliriz ki?

Bu sorunun cevabını bulmak elbette hiç zor değil.

Üstelik, yetişkinler yetişkin gibi davranmaya başladıklarında bu tip problemlerin geride kaldığı da bilinen bir gerçek.

Yani asıl zorluk, çocuklarda görülen sorunların esas sebebinin yetişkinlerden kaynaklandığının kabul edilmesi.

Kaynak ve çözüm: Yetişkinler

Bir kişinin basit bir “aritmetik” olduğu düşünülürse, bir ailenin de bir “hesap” olduğu varsayılabilir. Her ferdin kendi zorlukları, mücadeleleri ve bakış açısı vardır.

Herkesin kendi kişiliği, korkuları ve umutları olduğu göz ardı edilmemelidir. Ayrıca her fert, bir diğeriyle oldukça kendine özgü ilişki şekillerine sahiptir. Dolayısıyla 7 kişilik bir evde en az 49 farklı ilişki modeli olduğunu düşünebiliriz.

Aile ilişkilerinde her şey görecelidir. Anne ve baba kavga ettiğinde çocuğun okulda problemleri olduğu veya meydan okuyan bir tutum içerisine girdiği gayet tahmin edilebilir ve tüm bu silsile ailenin en küçük ferdinin korkudan yatağını ıslatmasına sebep olabilir.

Problemlerin yetişkinlerden kaynaklı olmasıyla beraber, çözümler de yine yetişkinlerin elindedir. Ancak maalesef, yetişkinlerin çoğu, sıklıkla bunu kabul etmeyip, işlevsiz ailesistemlerindeki rollerini görmezden gelirler. Okuldaki problemlere, çocuğun asiliğine veya yatağını ıslatmasına odaklanıp, kendilerinin bu durumlarda herhangi bir rolü olabileceğine ihtimal vermezler ve tüm işlevsiz ailelerde aynı yanlış davranışlar görülür; üstelik bunlardan yalnızca biri bile birçok probleme yol açabilecek niteliktedir…

İşlevsiz aileler asla sorumluluk kabul etmezler

Hayatında hiç hata yapmamış olduğunu düşünen biriyle tanıştınız mı? Durum ne olursa olsun onlar kurbandırlar; problemi yaratan, yanlış yapan hep diğer kişidir. Bu tip kişiler suçlama ve inkarda uzmandırlar ve hiçbir zaman özür dilediklerini duymazsınız.

İyi ebeveynler, bu kendilerinin hatalı olduğunu kabul etmeleri anlamına gelse de, pozitif davranışlara model olmak açısından alanlar yaratırlar ve hatalı olduklarında özür dilerler.

Bazı insanlar özür dilemenin zayıflık göstergesi olduğunu düşünse de, aslında durum tam tersidir. Gerçek yetişkinler hareketlerinin sorumluluklarını almalıdırlar. 

Bunu yapmazsak, kendi hayat standardımıza uygulamadığımız bir şeyi çocuklarımızın yapmasını nasıl bekleyebiliriz ki? Böyle durumlarda asıl sorun, özür dilemekten imtina etmekten de büyüktür.

Kendi sorumluluklarını kabul etmeyen anne babalara bakıldığında, okul başarısını en önemseyen ebeveyn gruplarının da onlar oldukları görülür. Bahaneler üretirler ve kötü davranışları en çok onlar yargılarlar.

İşlevsiz aileler sürekli sır tutarlar

Çocuğunuzun çevresinde bir cinsel taciz suçlusunun bulunduğunu hayal edebiliyor musunuz? Muhtemelen edemiyorsunuz; ancak ne yazık ki bu durumla sıklıkla karşılaşılıyor.

Özellikle aile üyeleri, bu suçu sorgusuz sualsiz işleyebiliyor; yani çocuklara karşı işlenen bu suçların yüzde olarak çok büyük bir bölümü maalesef ensest. 

Birçok aile bu tip durumlarda çocuğun güvenliğinden çok, çevrede konuşulacak olanlardan, aile itibarının zedelenmesinden korkup, üzerine konuşmamayı tercih ediyor ve “bir daha yapmaz” demek yaşanan korkunç travmayı siliyormuşçasına susup, çocuğunu susturuyor; bunun bir aile sırrı olarak kalması konusunda onu uyarıyor.

Ardından çocuklar kendilerine zarar verme eğilimi gösterdiklerinde veya okulda başarısız olduklarında aileler bununla yüzleşmeyip hatayı çocukta aramaya devam ediyorlar.

Kişisel sorumluluk ve gerçek ebeveynliğin yakınından bile geçmeyecek bu davranışlarsa, bir çocuğun hayatını mahvetmeye yetiyor. Unutmayın; sırlar yok  edilebilir. Sırlarla dolu bir ailede büyüyenlerdenseniz, bunun ne demek olduğunu iyi biliyorsunuzdur.

İşlevsiz aileler her konu hakkında sürekli tartışırlar

Neredeyse kesintisiz tartışmaların yaşandığı bir aile ortamında yetiştiyseniz, bu size normal gelebilir; ancak normal değil.

Ebeveynler elbette tartışabilir. Problem, bu tartışmaları çocuklarından uzakta yaşamayı akıl edemeyen ebeveynlerin varlığı.

Zihnen sağlıklı olmayan ailelerde bu durum major bir sorundur. 8 yaşındaysanız ve anne babanız birbirine sürekli bağırıyorsa, sağlıklı iletişimi nereden öğrenebilirsiniz ki?

İşlevsiz aileler çocuklarına yetişkin gibi davranırlar

Belli kurallar sağlıklı ailelerin önemli özelliklerindendir. Bunlardan biri de “rol performansı” olgusudur.

Yani, en basit haliyle, yetişkinler yetişkin gibi, çocuklar ise çocuk gibi davranmalıdır. Çocuğa yaşına göre gelişimsel olarak uygun görevlerin verilmesinde elbette bir sakınca yoktur.

Ancak işlevi bozulmuş ailelerde bu roller genellikle karıştırılır; ebeveynler çocuklardan yaşları için uygun olmayan hareketler beklerler. 

Genel bakış açısına göre, “olgun çocuk” oldukça ideal bir kavramdır. Ancak bu çocukların çoğunun yetişkin hayatlarında anksiyete kurbanları olduğu genel olarak gözden kaçırılır.

İşlevsiz aileler çocuk tacizine altyapı hazırlarlar

Çocuk tacizi fiziksel, cinsel ve sözlü olmak üzere çeşitli formlarda görülür. Bilinen en yaygın türü ise duygusal tacizdir. 

Fiziksel ve cinsel taciz hukuken cezası olan suçlarken, duygusal tacizin maalesef herhangi bir cezai yaptırımı yoktur.

Ancak duygusal taciz oldukça yaygın ve tehlikeli bir taciz türüdür. Örneğin, çocuklarınızın önünde uyuşturucu kullanıyor veya illegal aktivitelerde bulunuyorsanız, onları yetişkin meselelerinde bir araç olarak kullanıp konulara dahil ediyorsanız, onların önünde kavga ediyor veya her şey için onları suçluyorsanız siz de bir duygusal taciz suçlususunuz demektir.

Çocuklar, hafif depresyon ve kaygıdan, akut psikoza kadar pek çok farklı zihinsel sağlık sorunlarından muzdarip olabilirler. Aynı şey yetişkinler için de geçerli.

Aradaki fark ise, bir çocuğun zihinsel sağlık problemlerinin neredeyse her zaman, yaşadığı ailenin bir yansıması olduğudur. Dolayısıyla, bir çocuğu tedavi etmek için önce ebeveynleri ve işlevsiz aile sistemi tedavi edilmelidir.

 

Hazırlayan: Team Behind It

Kaynak: https://medium.com/the-mission/here-are-5-unbelievably-toxic-things-good-parents-nev er-do-1fc3477657c

Araştırmalara göre arkadaşlık sağlığı olumlu etkiliyor... 3

Araştırmalara göre arkadaşlık sağlığı olumlu etkiliyor…

Unutkanlığı yiyeceklerle yenin!

Unutkanlığı yiyeceklerle yenin!