13 maddede çocuklar ne ister?

13 maddede çocuklar ne ister? 2

Çocukların yaşama bakış açısı yetişkinlerinkinden çok farklı olduğundan çocuk yetiştirmenin olmazsa olmaz koşulu çocukların gereksinimlerini bilmektir.

Çocukların yaşama bakış açısı yetişkinlerinkinden çok farklı olduğundan çocuk yetiştirmenin olmazsa olmaz koşulu çocukların gereksinimlerini bilmektir.
Çocuk ve ergen ve aile terapisti Uzm.Psk. Gamze Eser, tüm anne babalara kılavuz olabilecek, ‘Çocuklar Ne İster’ konusunda bilgiler verdi.

1.Her çocuk onaylanmak ve kabul görmek ister. Çocuğun becerebildiği en küçük iş için bile başını okşamak ve övgü içeren bir söz söylemek yeterlidir.

2.Değişikliklere uyum sağlama düzeyi her çocuk için farklıdır. Çocuk; yeni bir okula başladığında, yeni bir eve ya da kente taşındığında uyum sağlaması için ona destek olunmalı, bocalamasına anlayış gösterilmelidir.

3.Çocuk kendisini arkadaşları veya yetişkinlerle kıyaslayıp eksik hissedebilir. Çocuğun çok iyi yaptığı işlerden bahsetmek, zamanla, öğrenerek, deneyimleyerek gelişildiğini anlatmak (kendinizden de örnek vererek) çocuğa kendisini iyi hissettirecektir.

4.Çocuk kendisinin dünyanın merkezi olduğu düşünür. Çocuğa paylaşmanın, yardımseverliğin verdiği hazzı tattırarak, davranışlarla rol model olarak yardımcı olmak gerekir.

5.Bazı çocuklar, özellikle konuşma bozukluğu olanlar, duygularını ifade etmekten çekinebilirler ve mantığa dayalı konularda kendilerini ifade etmekte sorun yaşamazlarken duygulara dayalı konularda kekelemeye başlayabilirler. Bu durumda çocuğa diye sormak, cevabını verirken ona yardımcı olmak terapi etkisi yaratır.

6.Bazı çocuklar yaptıkları şeyleri beğenmezler sizin beğenmenize de şaşırırlar. Çocuğun her işine siz koşturuyor, kendi başına yapabileceklerini siz yapıyorsanız çocuk tek başına yeterli olamayacağına dair bir inanış edinir. Çocuğun başarma duygusunu tatmasına izin verin.

7.Çocuğun rol model aldığı kişiler otoriter bir yapıya sahipse çocuk <hayır>demeyi öğrenemez. Çocuk hükmedilmesinden hoşlanır ve önceliği başkalarına tanımayı tercih eder. Çocuğun istemediği bir şeyi yapmaya zorlamamak, reddetme hakkının olduğunu hatırlatmak bu sorunu aşmaya yardımcı olur.

8.Çocuğun hayal gücü küçük yalanlar söylemesine yol açabilir. Söylediğine kendisi de inanır bu yüzden çocuğu suçlamamak gerekir. Bunun yerine çocuğun anlattıkları ile ilgili konuşup hayal gücünü övmek ve gerçeklerle yüzleşmesini sağlamak mümkündür. Çocuğun dürüst olması için onun yanında asla yalan söylememek gerekir.

9.Bazı çocuklar yeterince sevilmedikleri için kendilerini değersiz hissedebilirler. Ya sevgi dilenirler ya da aşırı verici olarak ilgiyi üzerlerine çekmeye çalışırlar. Koşulsuz sevgiyi göstermek bu sorunun çözümü için tek yoldur.

10.Çocuk, aile içi şiddete maruz kaldı ya da şahit oldu ise güven sorunu yaşar. Hem kendisine hem de diğerlerine güvenmez. Çocuğun güvensizlik duygusunu yok etmek için dış etmenleri ortadan kaldırmak, sevgi dolu, içinde şiddet olmayan bir yuvada büyümesini sağlamak yeterlidir.

11.Çocuğun annesi ya da babası gibi olma isteği doğaldır. Ancak kendi fikirlerini ortaya çıkarmaktan kaçınıyorsa, rol model aldığı kişinin izlediği yolu alternatifsiz kabul ediyorsa kişiliği gelişemez. Çocuğa kendi fikrini sormak, zevk aldığı konulardan bahsederek bu yönde mesleklerin de olduğunu anlatmak ufuklarını genişletir.

12.Çocuk doğası gereği sabırsızdır. Beklemeyi, diğer insanların haklarına saygılı olmayı büyüklerinin davranışlarından öğrenir. Anne babanın sabretmeyi bilmesi, sıra beklerken başkalarının önüne geçmemesi öğrenmelerini kolaylaştırır.

13.Çocuk duydukları ile değil gördükleri ile öğrenir. Eylemlerle söylemlerin tutarlı olması, koşulsuz sevgi, dürüstlük, kendine güven, başkalarının haklarına saygı göstermek, kendi hakkını aramayı bilmek, yeri geldiğinde <hayır>demeyi başarabilmek harika çocuklar yetiştirmeyi sağlar.

Kaynak:https://www.anneysen.com/1-6-yas-cocuk/makale/davranis-13-maddede-cocuklar-ne-ister_2359

Çocuklarımızdan ne istiyorsunuz? 2

Çocuklarımızdan ne istiyorsunuz?

10 SANİYEDE ÜSTÜN ZEKALI OLDUĞUNU KANITLA 2

10 SANİYEDE ÜSTÜN ZEKALI OLDUĞUNU KANITLA