‘Ufaklıklara da Covid-19 aşısı güvenle yaptırılabilir’ tavsiyesi

'Ufaklıklara da Covid-19 aşısı güvenle yaptırılabilir' tavsiyesi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyonları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, koronavirüsü hafifçe geçirse de bulaştırıcılık açısından bir risk oluşturan küçüklere aşının güvenle yaptırılabileceğini bildirdi.

Türk Pediatri Kurumunca düzenlenen 56. Pediatri Kongresi için Antalya’ya gelen Haluk Çokuğraş, Covid-19’u atlatma bakımından evlatların erişkinlere gore birazcık daha talihli bulunduğunu söylemiş oldu.

Çocuklarda Covid-19’un göreceli olarak daha hafifçe seyrettiğine işaret eden Çokuğraş, evlatların yüzde 15’inde hastalığın semptomlarının ortaya çıktığını, yüzde 5 kadarında da ağır seyrettiğini dile getirdi.

Çokuğraş, evlatların da tıpkı erişkinler şeklinde diyabet, kalp hastalığı, akciğer ya da aşırı kiloluluk şeklinde bazı ek hastalıkları sebebiyle daha riskli konuma geçebildiğini açıkladı.

“ÇOCUKLARIN AŞILANMASI SON DERECE ÖNEMLİ”

Bu devrin bilhassa bir yaşından minik olanlarda ve 14-18 yaş arası gençlerde daha riskli olduğuna değinen Çokuğraş, şöyleki konuştu: “Bunlar erişkinlere benzer şekilde ağır geçiriyor. Evlatların mühim bir kısmı Covid-19’u hafifçe geçirse de bulaştırıcılık açısından bir risk oluşturuyorlar. Çocuklarda da erişkinlerde olduğu şeklinde aşı güvenle yapılabilir. Yeni vakaların yüzde 40’ı 25 yaşından minik. Bunların mühim bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Evlatların bir kısmı yoğun bakıma yatacak kadar hasta oluyor. Bilhassa büyük çocuklarda multisistem Inflamatuar Sendromu (MIS-C) denilen Covid-19 ile oluşan bir tablo var. Tüm sistemleri, beyni, kalbi, bağırsakları, deriyi ve eklemleri tutuyor. Fazlaca ağır bir tablo, bununla oldukça uğraşılıyor. Evlatların aşılanması son aşama mühim.”

“İNSANLARIN KUŞKU DUYMADAN AŞILARINI YAPTIRMALARI LAZIM”

Aşılanma karşıtlığına da değinen Çokuğraş, dünyada 6 milyar doz civarında aşılama yapıldığını dile getirdi.

Tüm yan etkilerin ciddi şekilde izlendiğini belirten Çokuğraş, “Kızamık ve tetanos aşısında olmasıyla birlikte insanların kolu ağrıyor, ateşi çıkıyor, halsizlik oluyor. Bunlar aşıların kolay yan tesirleri. Sadece ciddi yan tesir olarak kabul ettiğimiz ölümcül tablo, son aşama ender ve milyonda bir görülen bir durum. İnsanların şüphe duymadan aşılarını yaptırmaları lazım.” diye konuştu.

HaberTürk

"Olsun" - "İyi ki..."

“Olsun” – “İyi ki…”

İyot eksikliği zeka geriliğine niçin olabilir

İyot eksikliği zeka geriliğine niçin olabilir