Toplanın hanımlar size akıllı çocuklara nasıl sahip oluruz, onu anlatacağım….

Öncelikle bu yöntemi, üniversite eğitimim, 4 çocuğumu yetiştirirken okuduğum bilimsel makalelerin ve bilim sitelerine yıllarca yaptığım makale çevirileri ile oluşturduğumu söylemeliyim.

Çocuk doğdu 3 aylık iken yazısı çok, resmi bol bir kitap aldım bebek kucağımda parmağımla resmi göstere göstere hikaye uydurmaya.

Oooo kurt neredeymiş işte buradaaa vs gibi hep aynı cümleler ve göstermeler sonucu bebek daha oturamaz, ellerinin kontrolünü bile sağlamazken, Kurt nerede diye sorduğumda gözleriyle kurdun olduğu köşeye baktığını fark ettim.

Bütün nesneleri sorduğumda gözleriyle tamda oldukları yere bakıyordu. Türkçeyi zaten benden öğreniyor, Almancayı da kreşte öğrenir, açtım tv de İngilizce çizgi filmler.

Gittim daha çok kitap aldım bu sefer resimli hikaye kitapları.

Uydur uydur nereye kadar diye düşündüm.

Çünkü sanırım Ukraynalı bir babaydı normal zekalı bir kızını eğitim ile üstün zekalı dünyanın en iyi satranç ustası hanımı yaptığını okumuştum. Ve ayrıca çocuklarda 6 yaşına kadar beyinde oluşan nöron bağlantılarının yetişkinlerin 100 katından fazla olduğu ile ilgili sayısız makale okudum ve çevirdiydim.

Ben de yapabilirim deneyeyim çocuklarımın üstünde dedim.

Dinozorlar kitabında artık 3 yaşına yaklaştıklarında neden, nasıl yok oldu soruları sorduklarında sebebini anlattım, bütün sorularını bıkmadan usanmadan gerçekten mantıklı açıklamasını yaptım anlayacakları şekilde.

Soruları, “Allah yaptı, O öyle istedi, ne bileyim ben”, diye geçiştirmek, merakın önüne ket vurur bu da beyin gelişimini engeller. Kaldı ki bu şekilde insanlık tarihinde denilmiş olsaydı İslam coğrafyası bin yıl önce muhteşem bilim insanları çıkaramazdı.

Neyse konumuza dönelim, bir çocuk 6 yaşına kadar ne kadar çok beynini geliştirebilirse ömür boyu onun ekmeğini yer.

Daha çok ayrıntı yazardım ama bu kez de makale uzun olur.

Kısacası şimdi bu çocuklar büyüdü, 28, 24, 21, 14 yaşlarında.

Her çocukta daha bir uzmanlaştığım için sanırım 14 yaşında ki okul birincisi, İngilizce, Almanca, Türkçe hiç sorunu bile değil, hızlı kavrıyor, rahatım çok şükür.

Abileri ve ablası ise keza öyle. Ablası yüzde beş gencin başarabildiği üniversite eğitimini bitirdi 5 dili çok iyi düzeyde.

Abileri de öyle iyi birer karakter ve meslek sahipleri.

Şimdi bebeklerini mi övüyorsun diyecekler olacaktır, konuyu anlayın belki benim gibi şuan torun bekleyip aynı yöntemle eğitmek istersiniz ya da çocuklarınızı diye yazıyorum.

Tanımam etmem sizleri neden böyle bir şeye gerek duyayım ki?

Bilginin de zekatı vardır, yapmak istediğim tek şey bu ve hiç bilmediğim hayatlara güzel dokunuşlar yapmaktır, bilginin zekatı.

Saygılarımla…

İnanç Kaya