Alzheimer Hastası Olmamak İçin 9 Alışkanlığı Derhal Terkedin

Alzheimer Hastası Olmamak İçin 9 Alışkanlığı Derhal Terkedin 2
Alzheimer Hastası Olmamak İçin 9 Alışkanlığı Hemen Terkedin

Alzheimer rahatsızlığı bir demans çeşiti olmakla bereber maalesef tedavisi olmayan bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı kişiyi adım adım yakın çevresinden, sonrasında kendinden uzaklaştıran, bir süre sonrasında da mevcut yaşamla ilgili anıların teker teker silikleştiği, en sonunda insanoğlunun kendini dahi tanımakta güçlük çekmiş olduğu nörolojik bir hastalık türüdür. Alzheimer çoğunlukla psikiyatrik hastalıklarla karıştırılabilmektedir.

ydsmxxpd

Alzheimer hastalığı unutkanlıkla başlamış olan bir hastalık olarak kendini gösterir. Sadece her unutkanlık Alzheimer hastalığı anlamına gelmez. Unutkanlık ile birlikte beceri kaybı görülüyor ve kişilik özellikleri değişiklik gösteriyorsa daha dikkatli olmak gerekiyor.

Alzheimer lügatımızda sık kullanılan bunama ve demans hastalığı olarak da bilinir. Alzheimer hastalığına yakalanmak istemiyorsanız derhal terketmeniz ihtiyaç duyulan 9 alışkanlık:

1.SİGARAYI BIRAKIN

Sigara içmek vücudunuz çeşitli bölgelerine zarar verir ve beyin de bunlardan biridir. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha çok. İşte sigarayı bırakmanız için iyi bir niçin.

2.DAHA FAZLA B12 VİTAMİNİ ALIN

B vitamini sizi demanstan korur. Finlandiya’da meydana getirilen bir araştırmaya bakılırsa B12 vitaminini ne kadar oldukca alırsanız, Alzheimer’a yakalanma riskiniz o denli düşüyormuş. Genel anlamda yaşlılarda B12 vitamini eksikliği görülmekte. B12 vitamini yumurtada, ette, balıkta ve deniz mahsullerinde bol miktarda bulunmakta.

3.DAHA AKTİF OLUN

Tertipli olarak spor yapın. Hem kalbiniz tertipli atacaktır hem de kan dolaşımınız sıhhatli bir halde gerçekleşecektir. Tansiyonunuza dikkat etmenizde de yarar var. Orta yaşlıysanız ve kolesterolünüz yüksekse, Finlilerin yapmış olduğu araştırmaya bakılırsa demansa yakalanma riskiniz oldukca fazla.

4.KAHVE İÇİN

Kahve içiyor musunuz? Bir çok şahıs bilmese de kahve beyninizi korumakta. Kahve bol miktarda magnezyum ihtiva eder ve kuvvetli bir antioksidandır. Alzheimer’a yakalanma riskinizi %50 azaltır. İtalya’da meydana getirilen bir araştırma günde bir bardak kahve içmenin Alzheimer’ı önlediğini korumak için çaba sarfediyor.

5.DAHA FAZLA D VİTAMİNİ ALIN

D vitamini eksikliği Alzheimer’a niçin olmakta. ABD’de meydana getirilen bir araştırmada D vitamini eksikliğinin Alzheimer’a yakalanma riskini %125 arttırdığı görüldü. Araştırmacı Miia Kivipelto, SVT’ye “D vitamini alımı Alzheimer’a yakalanmamak için mühim faktörlerden” dedi. Olabildiğince güneş ışığı almaya çalışın. Güneşin fazla olmadığı yerlerde yaşıyorsanız D vitamini takviyesi alın.

6.ALKOL TÜKETİMİNİZİ AZALTIN

Fazla alkol tüketimi demans riskini arttırıyor. Günde bir kadeh şarap içmenin Alzheimer’ı önlediğine dair araştırmalar olsa da fazla alkol tüketiminin Alzheimer’a niçin olduğu bir gerçek.

7.BAŞINIZI KORUYUN

Başınızı oldukca sert bir yere çarparsanız demansa yakalanma riskiniz var. ABD’de meydana getirilen bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer’a yol açmış olduğu görüldü. Motor sürüyorsanız kask takmayı dikkatsizlik etmeyin.

8.BEYİN EGZERSİZLERİ YAPIN

Beyninize tıpkı kaslarınıza davrandığınız şeklinde davranmalısınız. Bunun için de en malum yöntemler bulmaca çözmek ve puzzle. Yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenirken beyniniz fazladan efor sarfeder ve bu da sizin için sağlıklıdır.

9.İYİ DİNLENİN

Araştırmacılar stresle demans içinde bir bağlantı olduğuna inanıyorlar. Stres kişiden kişiye değişebilen bir ölçüye haiz. Bu yüzden Alzheimer’ı gelişimini iyi mi etkilediğine dair araştırmalar sürüyor.

Son Dakika: 15 Eylül koronavirüs tablosu açıklandı!

Son Dakika: 15 Eylül koronavirüs tablosu açıklandı!

Prof. Dr. Ergin Çiftçi: Çocuklarda pozitiflik oranı yüzde 30'a ulaştı 2

Prof. Dr. Ergin Çiftçi: Çocuklarda pozitiflik oranı yüzde 30’a ulaştı