Yazın ister istemez hepimiz güneşe maruz kalıyoruz.
Bu nedenle cildimizi korumak çok önemli.
Kanadalı bir anne, 14 aylık bebeğine güneş kremi sürdükten sonra hayatının şokunu yaşadı.
Şimdi bütün ebeveynleri uyarıyor.
Güneşin ultraviyole ışınları zararlı olabiliyor. Özellikle yaza girerken vücudunuzda yaralar oluşmasına neden olabiliyor.
Bazen cilt kanserine bile yol açıyor. Bu nedenle dışarıda vakit geçirirken güneş kremi sürmek önemli.
Daha da önemlisi var
Aslında daha da önemlisi çocuklarımıza süreceğimiz güneş kremleri. Güneş kremleri ve spreylerinde yer alan kimyasallar onların hassas cildine güneşten daha fazla zarar verebiliyor.
Bunu son olarak Kanadalı anne Rebecca Cannon öğrendi. 6 ay ve üstü çocuklar için onaylı olan güneş spreyinden satın aldı.
Talimatlara uyarak 14 aylık çocuğunun suratına uyguladı.
Ardından gerçekleşenler anneyi şok etti. Kızının yüzü şişti ve kızarıp soyulmaya başladı.
Bebek, güneş altında neredeyse vakit bile geçirmemişti.
Rebecca, Facebook’ta şunları söyledi:
“Sprey şeklindeki ürünlerden uzak durun. Çok araştırma yaptım ve bulduğum şeyler korkunç. Hala raflarda satılıyor olması bile ilginç.”
Rebecca’nın gönderisinden sonra birçok aile de benzer yorumlarda bulundu.
Banana Boat SPF 50 ismindeki ürün derhal raflardan kaldırıldı.
Sıcak yaz günlerinde şehirde veya sahil kenarındayken kendi cildinizi korumak için güneş koruyucu krem uyguluyorsunuz, peki ya bebeğinize?
Tüm annelerin bildiği gibi yaz aylarında bebek bakımına ekstra özen göstermek gerekiyor.
Peki bebeklerin cildine özellikle de 6 aydan küçüklere güneş koruyucu krem uygulanabilir mi?
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Uzmanlarından Pediatrist Hary Cherl Sachs, şunları öneriyor:
“6 aydan küçük bebeğinize güneş koruyucu krem sürmek yerine onu mümkün olduğunca güneşe çıkarmayın. Eğer deniz kenarındaysanız mutlaka şemsiyenin altında, gölgede tutun. Bebeğinize koruyucu krem sürmek yerine uzun kollu ve terletmeyen kıyafetler giydirin, şapka takın.”
Sachs bunun sebebini şöyle açıklıyor:
“Bebeklerin derisi çok hassas olduğundan, yetişkinlerin vücudu tarafından kolayca emilen bir krem, bebeğin cildi tarafından emilmeyebilir ve kimyasal reaksiyon oluşturabilir. Bebek cildi hassasiyetle korunmazsa birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.”
Yetişkinlere bile güneş ışınlarının sakıncalı olduğu 11:00 ile 14:00 saatleri arasında bebeğinizi kesinlikle dışarı çıkarmayın. Artık hareketlenen 6 aylık bebeğinize bir miktar koruyucu uygulamanız gerekiyorsa, önce doktorunuza danışın ve süreceğiniz koruyucunun miktarını iyi ayarlayın.
Güneş kremini bebeğinizin tüm vücuduna uygulamadan önce küçük bir alanda test edin. Eğer bir sorun yoksa kremi tüm vücuduna, yanaklarına, alnına ve ensesine sürün. Koruyucuyu iki saatte bir yenileyin.
Tercih ettiğiniz güneş kremi, bebek cildine uyumlu, alerjen içermeyen ve koruma faktörü en az SPF 15 olan bir ürün olmalı.
Küçük bebekler için güneşten korunma önerileri:
♦ 6 aylıktan küçük bebeğinizi mümkün olduğunca gölgede tutun, güneşe çıkarmayın.
♦ Eğer güneş koruyucu bir ürün kullanacaksanız önce doktorunuza danışın. Koruyucu krem sürmenin bebeğinizi güneşten yüzde 100 koruduğunu düşünmeyin.
♦ Bebeğinize rahat, ince, terletmeyen, usun kollu ve vücudunu tamamen kapatan kıyafetler giydirin. Giyidirmeden önce kumaşı kendi kolunuzda test edin. Eğer kumaş çok fazla şeffaf, delikli ve güneş geçirebilir gibi görünüyorsa giydirmeyin.
♦ Bebeğinizin şapkasının tüm kafasını ve ensesini koruduğuna emin olun.
♦ Bebeğinizi güneş yanıklarından ve aşırı su kaybından koruyun. Kızarıklık, huzursuzluk ve ağlama bunun belirtileri olabilir.
♦ Bebeğinizin bol sıvı tüketmesini sağlayın. Emziriyorsanız güneşe çıkmadan önce mutlaka emzirin. Eğer bebeğiniz normalden az idrar yapıyorsa daha çok sıvıya ihtiyacı olabilir.
♦ Güneş koruyucu kremleri asla sinek koruyucu spreyler ile aynı anda kullanmayın ve bebeğinizin kolunu ağzına götürmemesine dikkat edin.
♦ Bebeğinizi güneş yanıklarından mutlaka koruyun. 6 aydan küçük bebeklerde oluşabilecek güneş yanıklarının gelecekte cilt kanseri riskini artırdığını unutmayın.