Apandisit Olabileceğinizi Belirten 5 Tehlike Çanı

Apandisit Olabileceğinizi Belirten 5 Tehlike Çanı 1

Eğer vücudunuzda apandisitiniz olduğuna dair belirtiler gözlemliyorsanız, ilaç kullanmaktan kaçının ve hemen bir doktora görünün.

Apandisit Olabileceğinizi Belirten 5 Tehlike Çanı
Apandisit Olabileceğinizi Belirten 5 Tehlike Çanı

Apandisit, kalın bağırsağa bağlı küçük bir kese olan apandis iltihaplandığında ortaya çıkan hastalığa verilen addır. Bu hastalık acillerde en çok karşılaşılan hastalıklardandır. Bu yüzden apandisit olabileceğinizi işaret eden belirtilerin neler olduklarını bilmeniz önemlidir.

Apandisin temel görevi kalın bağırsağın düzgün çalışmasını sağlayan bakterileri muhafaza etmek ve korumaktır. Enflamasyon genellikle apandis yabancı bir vücut maddesi ya da dışkısal madde ile tıkandığı ve bundan ötürü çok fazla bakteri oluştuğunda meydana gelir.

Apandisit her yaştan bireyde görülebilse de, en yaygın olarak 10 ile 35 yaş arasındaki bireylerde görülür.

Apandisitin çok farklı belirtileri olduğundan dolayı teşhis etmeniz pek de kolay olmayabilir. Apandisit özellikle çocuklarda ve yaşlılarda görüldüğünde, o yaşlardaki insanların yakalandıkları diğer hastalıklar ile karıştırılabileceğinden ötürü, teşhis koymak daha da zorlaşır.

Apandisit Olabileceğinizi Belirten 5 Tehlike Çanı

Unutmayın ki apadisite zamanında müdahale etmezseniz, apandisiniz patlayabilir ve bu da karnınızın içinde enfeksiyona (karın zarı iltihabı) sebep olabilir. Bu sebepten ötürü, apandisit olabileceğinizi belirten işaretleri tanıyabilmeniz gerekir.

Farkında Olmanız Gereken Belirtiler

1. Akut Karın Ağrısı

Apandisitin ilk belirtisi göbek deliği çevresinde görülen akut ağrıdır. Belirtiler başta hafif görülebilir ama zamanla daha da kötüleşerek dayanılmaz hale gelir.

Ardından bu ağrı genellikle karnın sağ alt bölgesine doğru iner. Öksürdüğünüzde, yürürken ya da ani hareketler yaptığınızda daha şiddetli bir ağrı hissedersiniz.

Ağrının karnın sol tarafında hissedildiği vakalar da görülmektedir. Bu durum genellikle apandis normalden uzun olduğunda ve genişlediğinde meydana gelerek, bu bölgede rahatsızlığa sebep olur.

2. Bulantı, Kusma ve Ateş

Akut karın ağrısı başladıktan birkaç saat sonra bulantı, kusma ve bazı durumlarda vücut sıcaklığında artış görülebilir. Bu durumlar görüldüğünde apandisit olabileceğinizinden şüphelenmeye başlarsınız ve tehlike çanlarının çaldığını düşünürsünüz.

3. Kabızlık Ya Da İshal

Apandisit olduğunuzda ishal, kabızlık ve dışkıyı tutamama gibi durumlar da görülür.

Tüm bu mide problemleri ve yukarıdaki durumlar apandisinizde kronik bir durum olduğunu gösteren en geçerli işaretlerdir.

4. Belirtiler Zamanla Geçmez

Apandisiti olan kişi dinlendiğinde dahi ağrının geçmediğini fark edecektir. Hatta tam tersi, durumunun daha da kötüye gittiği hissedilebilir. Bu da hastanın ayağa kalkmasını ve yürümesini zorlaştırır.

5. Temas Konusunda Hassasiyet

Eğer sadece dokunarak dahi ağrı daha da yoğun hale geliyorsa, artık apandisit olabileceğinizi biliyorsunuzdur.

Bu noktada en kısa sürede bir uzmana görünmelisiniz.

Tıbbi Yardım Alın

Gözlemlediğiniz belirtilerin apandisit olabileceğinizi gösterdiğini düşünüyorsanız, ilaç almaktan kaçının ve hemen bir doktora görünün.

Bu hastalığın teşhisini koyacak ve gerekli tedaviyi önerebilecek tek kişi bir sağlık uzmanı olacaktır.

Doktorunuz apandisit teşhisi koyduğunda, yapmanız gereken şey apandisinizi aldırmaktır.

Apandisinizi aldırmanız gerekiyorsa endişelenmeyin. Enflamasyon görülen bir apandise sahip olmaktansa bu organ olmadan hayatınıza devam etmeniz çok daha iyidir. Neyse ki, apandisit ameliyatından sonra çoğu hasta çok çabuk toparlanır.

Öneriler

Apandisit olabileceğinizi teşhis ettirmeniz için doktora gitmeniz gerekmektedir, evde belirtileri hafifletmek için ilaç almaktan kaçının. Bundan ötürü:

    • Hiçbir ilaç almayın.
  • Kas gevşetici kullanmaktan kaçının.
  • Sıcak kompres yapmayın.
  • Muayeneye kadar bir şeyler yiyip içmeyin.

Ayrıca apandisite karşı önceden önlem de alabilirsiniz. Lif açısından zengin gıdalar tüketmek sindirim süreçlerini geliştirecek ve apandisit olma ihtimalinizi azaltacaktır. Daha fazla meyve, sebze, tahıl yiyin ve bolca su tüketin.

Bunun yanı sıra, apandisit olan herkesin bu belirtileri göstermeyeceğini de unutmayın (bazıları yalnızca genel bir rahatsızlık hissederler). Fakat bahsettiğimiz durumlardan birkaçını deneyimliyorsanız doktorunuzla irtibata geçmeli ve hastaneye gitmelisiniz.

Çocuklarına Beden Güvenliğini Öğretmek İsteyen Ebeveynler için 11 Yaşamsal Araç 2

Çocuklarına Beden Güvenliğini Öğretmek İsteyen Ebeveynler için 11 Yaşamsal Araç

Çocuğunuz Okula Gitmek İstemediğinde Yapmanız Gerekenler 2

Çocuğunuz Okula Gitmek İstemediğinde Yapmanız Gerekenler