Artan vakalar sonrası yeni tedbir önerileri!

Artan vakalar sonrası yeni tedbir önerileri! 4

Türkiye’de artan koronavirüs vakaları sonrası yeni kuralların tartışılmasına neden oldu. 66 bin vaka ile rekor kırılırken bu rakam birkaç hafta içinde pik yapabilir ve 100 bini bulabilir. İşte gündemdeki yeni tedbir önerileri..

Edinilen bilgiye göre, Vaka sayısı 10 gün içinde 3 kat arttı. Yapılan toplantılarda, vakaların birkaç hafta içerisinde 100 bine ulaşacağı yorumları yapıldı. Verilere göre, en yüksek test pozitiflik oranı yüzde 14.29, salgının üreme hızı 1.21 oldu. 100 binde haftalık vaka sayısı 343’e yükseldi.

VAKALAR ARTTI, ÖLÜMLER AZALDI 

Ölümlerin 7 günlük ortalamalı değeri ise bir hafta içinde yüzde 11 geriledi. Uzmanlar, “Salgının üreme hızını hesaba katarsak, günlük vaka tahminen 90-100 bine kadar çıkabilir. Bu civarda pik yaparız. Ankara’da, İstanbul’da vaka sayısı hızla artıyor. Virüs, aileden birisinde ortaya çıkışının 1-3’üncü gününde diğerlerinde de ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

61d7e49286b247076073284e

YOĞUN BAKIMLARIN % 90’I AŞISIZ 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; Pandeminin dünyadaki seyrine bakıldığında, ABD’de 1 milyonun üstünde yeni COVID-19 vakası ile rekor kırıldığı, hastaneye müracaatların arttığı ancak yoğun bakım ve oksijen desteği ihtiyacının önceki dalgalara oranla daha az olduğu saptandı.

Hastane kabullerinin yüzde 50-65’inin başka bir sorun için gelip pozitif çıkanlardan oluştuğu belirtildi. İngiltere’de yoğun bakımlarda yatanların yüzde 90’ının aşısızlardan oluştuğu bilgisi paylaşıldı.

YENİ TEDBİR ÖNERİLERİ 

Yapılan değerlendirmelerde noktasal bazı önlemlerin alınması gündeme geldi. Buna ilişkin kararların sömestr tatiliyle birlikte hayata geçirilebileceği dile getiriliyor. İşte o önerilerden bazıları;

YÜZDE 50 SINIRLAMASI: Tiyatro, Sinema, konser, lokanta gibi mekânlarda yüzde 50 kapasite sınırlaması getirilmesi değerlendiriliyor.

MEKANLARA 3. DOZ ŞARTI: Türkiye’de, bir hafta sonunda 200 bin seyircinin stadyumlara gittiği, bunun da vaka patlamasına etkisi olduğu belirtilirken, Türkiye Futbol Federasyonu’nun maçlara girişte 3. doz şartı getirmesinin, kapalı mekanlarda da uygulanabileceği konuşuluyor.

SÖMESTR UZASIN: Okullarda yüz yüze eğitimin devam etmesi kararına rağmen, 21 Ocak-7 Şubat tarihleri arasındaki sömestr tatili ile yaşanacak kesintinin önemli sonuçları olacağı, karantina altına alınan sınıf sayılarında artış yaşandığı, uzun tatilin bunun kesintiye uğramasını sağlayacağı değerlendiriliyor.

FİNALLERDEN SONRA MOLA: Üniversitelerde final sınavlarının ardından ara verilmesi de öneriliyor.

AŞI DEĞİL TEST KUYRUĞU! 

Omicron’un hızla yayılması ve Sağlık Bakanlığı’nın karantina süresini 7 güne indirmesinin ardından hastanelerde PCR testi kuyrukları uzadı. İstanbul Eyüpsultan Devlet Hastanesi’nin önünde dün sabah saatlerinde uzun bir kuyruk vardı. Test sırası bekleyenler, hastanenin dışına taştı.

‘ÇOCUKLAR VİRÜS SALDIRISI ALTINDA’ 

Çocuk vakalarda da yükseliş olduğuna dikkat çeken uzmanlar, influenza, rinovirüs, bocavirüs ve RSV gibi bulaşıcı hastalıkların da adeta çocuklara karşı saldırıya geçtiği uyarısında bulundu. Çocuk enfeksiyon uzmanlarına göre, Türkiye’de 5-11 yaş çocuklar da Kovid-19 aşı takvimine alınmalı.

61d7e94986b247076073287b

‘HER ÇOCUĞA PCR’ 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden ve aynı zamanda Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, son 3 aylık süreçte giderek artış gösteren solunum yolu enfeksiyonlarının son günlerde özellikle çocuklarda adeta zirve yaptığını söyledi:

“Sadece Omicron değil, rinovirüs, bocavirüs, RSV, influenza gibi her türlü solunum yolu enfeksiyonu çocuklara saldırır vaziyette. İşin kötü tarafı bu virüsler ve neden oldukları tablo birbirine çok benziyor. Semptom veya temas öyküsü olan ve hastaneye başvuran her çocuğa PCR testi yapılması gerekiyor. Son birkaç gündür çocuk hastalıklarına hizmet veren klinikleri adeta dolup, taşıyor. Acil servisteki asistan arkadaşlarımız nefes almadan çalışıyorlar. Omicron’a bağlı MIS-C ve yoğun bakım yatışlarında henüz artış yok ancak acil servislere başvurular katlanarak artıyor.”

Ailelerin endişeli olduklarını dile getiren Prof. Dr. Çokuğraş, devamında da şu bilgileri verdi:

6 MİLYON AŞI 

“Aileler haklı olarak ateşi çıkan, öksüren çocuğunu acil servislere getiriyor. Ancak hastanelerin ve sağlık çalışanlarının kapasitesi belli. Acildeki asistanlar inanılmaz özveriyle, büyük bir yükü sırtlamış durumdalar. En çok tartışılan konulardan biri 5-11 yaş grubundaki çocukların aşı takvimine alınması. ABD’den gelen son veriler çok olumlu. Bu ülkede 5-11 yaş dilimindeki çocuğa toplam 6 milyon doz aşı yapıldı. Avrupa’da ise henüz sadece birkaç ülkede 5-11 yaş dilimi için aşılama söz konusu. Türkiye olarak öncelikle 12-18 yaş dilimindeki çocuklarımızın eksiksiz aşılanmaları çok önemli. Yakın gelecekte hem Avrupa genelinde hem Türkiye’de 5-11 yaş dilimi için Kovid-19 aşı takvimi oluşturulması gündeme gelecektir.”

Üstün zekalı çocuk nasıl anlaşılır? 6

Üstün zekalı çocuk nasıl anlaşılır?

Bebeğinizin ağlaması stresinize bağlı olabilir

Bebeğinizin ağlaması stresinize bağlı olabilir