Baş ağrısı niçin olur? Baş ağrısına ne iyi gelir?

Baş ağrısı niçin olur? Baş ağrısına ne iyi gelir? 1

En sık görülen rahatsızlıklardan biri baş ağrısıdır. Baş ağrısı hem bir hastalık hem de bazı hastalıkların emaresi olabilir. Çoğu zaman Ramazan ayında artan baş ağrısını önlemek için uzmanlar bazı önerilerde bulunur. Yaşam standardını düşüren baş ağrısı, hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Baş ağrısı niçin olur? Oruçluyken yaşanmış olan baş ağrısı iyi mi önlenir? Baş ağrısına ne iyi gelir?

Metropol yaşamda en sık görülen rahatsızlıklardan önde gelen baş ağrısı erkeklere oranla hanımlarda daha sık görülür. Yaşam standardını negatif etkileyen baş ağrısı başlı başına bir hastalık olduğu şeklinde hastalık emaresi de olabilir. Dünya Sıhhat Örgütünün verilerine bakılırsa toplumda 4 kişiden 3’ünde görülen baş ağrısı nörolojik hastalıklar türüne girer. Meydana getirilen araştırmalarda baş ağrısının en sık sebebi üst solunum sistemi hastalığıdır. En fazlaca yaşanmış olan baş ağrıları ise migren, gerilim tipi ve küme baştır. Baş ağrısı birçok niçin de dolayı görülebilir. Genetik ve çevresel faktörler ise bunlardan en yaygınıdır. Aşırı sinirlenme, stres ve depresyon esnasında beyindeki damarlar genişler ve beyin kendiliğinden bazı kimyasal maddeler üretir. Sinirleri uyararak ağrı meydana gelir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlara bağlı gelişen sinüs, kulak ve beyin zarı iltihabı da baş ağrısının yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Baş ağrısı bununla beraber anevrizma, malformasyonlar, damar tıkanıklıkları, tümör ve hipertansiyon şeklinde hastalıkların da emaresi olabilir. Bunlar yaşamsal ehemmiyet taşıyan hastalıklardır. Şiddetli ve sürekli baş ağrısı akabinde bir uzmana danışılmalıdır.

  • Çeşitli hastalıklardan dolayı görülür.
  • Regl, migren, sinüzit, üst solunum sistemi enfeksiyonu, beyin kanaması, stres, depresyon… baş ağrısına neden olur.
  • Uzun soluklu emek verme ve uykusuzlukta baş ağrısına sebep olabilir.
  • Soğuk suya yüz yıkama, soğuk su torbasını enseye koyma baş ağrısını ansızın kesen organik yollardır.
  • Papatya ve anason çayı ise baş ağrısının sertliğini azaltan etkili bitkisel çaylardır.

BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Yoğun iş temposu ve stres sonrası baş çevresinde görülen şiddetli ağrıya Gerilim Baş Ağrısıdır. 

Bulantı ve kusma ile birlikte gelişen baş ağrısı çoğu zaman migrenin habercisidir. Orta ve şiddetli geçer bu ağrılar. Baş ağrısı ataklar şeklinde görülür. Bu hastalar çoğu zaman ses ve ışıktan rahatsız olur. 

– Gözün arka kısmından başlamış olan ağrı ara sıra ataklar halinde görülür. Belli bir dönem bir yerde görüldüğü için küme baş ağrısı denir. Bu ağrı bununla beraber gözlerde kızarma ve yaşarmaya rastlanır. 

– Enseden başlamış olan baş ağrısı ve akabinde görülen üşüme ya da ateşlenme tansiyona bağlı yaşanmış olan baş ağrısıdır.

– Yüz kaslarında kasılma ve yüzün her yerinde kati bir ağrı trigeminal nevrajinin işaretidir. 

BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Sebeplerine bağlı birçok ilaç tedavisi vardır. Bilhassa migren şeklinde hastalıkla ortaya çıkan baş ağrısı için sinir sistemi rahatlatılmaya çalışılır. Bunu geçirmek için sessiz ve karanlık bir ortamda ağrı geçene kadar dinlenmek gerekir.

Bolca su tüketmek vücut içindeki oksijeni dengeler. Bu da damarların kasılmasını ve genişlemesini engeller.

Rezene, nane ya da papatya şeklinde nebat çayları da sinirleri yatıştırdığından baş ağrısına iyi gelir. Ek olarak nane ya da çay ağacı yaprakları keskin kokusu yardımıyla baş ağrısının sertliğini azaltabilir.

Enseye meydana getirilen soğuk kompreste iyi gelen organik yollar arasındadır. Sadece şiddetli ve sürekli baş ağrıları için uzmana başvurmakta yarar var. Aksi halde altında yatan hastalığın sertliği artabilir. 

Okullar 81 ilde tekrar kapanacak mı? MEB vaka sayılarının artış gösterdiği illerde... 1

Okullar 81 ilde tekrar kapanacak mı? MEB vaka sayılarının artış gösterdiği illerde…

Avokadonun cilde yararları nedir? Cilde iyi mi sürülür? Avokado maskesi iyi mi yapılır? 1

Avokadonun cilde yararları nedir? Cilde iyi mi sürülür? Avokado maskesi iyi mi yapılır?