Uyku eğitimi yoktur, evinizin düzeni vardır.

Sabah 07:00 veya en geç 08:00 de yaşama merhaba diyen çocuk, öğlen uykusunu da akşam uykusunu da düzenli uyuyabilecektir..

Güne erken başlamak hem günün bereketli ve verimli geçmesi için önemlidir, hem de çocuğun yaşama düzenli hazırlanması için önemlidir..

Çocuğu akşam ERKEN YATIRMAYA ÇALIŞARAK uyku alışkanlığı kazandırılamaz. Uyku alışkanlığı sabah ERKEN UYANARAK kazanılabilir..

Düzenli bir uyku için bir yerlerden başlamak isteyen;

Bebeği 6 aylık olduktan sonra yavaş yavaş sabah erken kalkmaya alışmalıdır. Bunun için de önce anne-baba akşam geç vakte kadar oturmamalıdır. (Elbette düzen oturana kadar, ömür boyu demiyoruz anneciğim babacığım)

1- Şuan yavrunuz kaç aylık ya da kaç yaşında olursa olsun; sizde bu düzene başlayabilirsiniz. Sabah 07:00 de yavrunuza yumuşak dokunuş ve tatlı sözler söyleyerek en az 10 gün kadar düzenli erken uyandırmalısınız..

2- Elbette biraz tepkisel olacak ilk günler. “Ah erken mi kalkıyoruz tamam anneciğim hiç tepki göstermeden kalkarım ben merak etme” demeyecektir.

3- Bu tepkisellik sizin olağanüstü ilgi alaka ve HEYECANLI pozitif yaklaşımlarınızla 10 güne kadar azalacaktır. Erken kalkan çocuk mutlu da olacaktır.

4- Öğlen uykuları bu sırada 2 saati geçmemelidir. Yani alışkanlık haline gelen uzuuuuunnn gündüz uykuları azalmalı, gece yarılarına sarkan uykusuzluk ortadan kalkmalıdır..

Günümüz çocukları çok heyecanlı ve yaşamın nihayete ermesini istemiyorlar. Gözleri kapandığında yaşam temelli bitecek zannediyorlar. Ve uykuyu elden geldiğince geciktirebiliyorlar.

Bazen neler denesek de evet uyku düzeni geç saatlere kadar sarkan çocuklar hâlâ olabiliyor.

-MADDELERİ YERİNE GETİRDİKTEN SONRA erken kalkıp ve hatta öğlende uyumayıp gece yarılarına kadar oturan çocuklar nadiren olabiliyor. Bu çocuklarda ergenlik döneminde fazlaca uyuyorlar. Nihayetinde ömür boyu bu hal devam etmiyor. Mümkün mertebe olumlu idare etmeye çalışalım.

Ebubekir Ertem