Beslenme eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar

Beslenme eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar

 

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni içerisinde tüm temel besinler yer alırlar ve bunlar sağlık için önemlidirler. Hem çocuklar hem de yetişkinler uzun ve sağlıklı bir yaşam için beslenme değerlerine dikkat etmeliler. Yetersiz beslenme ve besin eksiklikleri ise ciddi rahatsızlık ve hastalıklara sebep olabilirler.

Beslenme Eksikliği Kaynaklı Hastalıklar

Raşitizm

D vitamini eksikliği ile birlikte kalsiyum ve potasyum eksikliği, raşitizm hastalığına sebep olur. Bu rahatsızlıkta kemikler zayıf ve yumuşaktırlar, bacak kemikleri yay halini alır ve kemiklerin şekilleri bozulur. Balık, süt ürünleri, karaciğer, yağ ve güneş ışığı, iyi D vitamini kaynakları arasında yer almaktadır. Ayrıca besin destekleri ile D vitamininizi destekleyebilirsiniz.

Pellagra

Pellagra hastalığının en önemli belirtileri arasında bunama, dermatit, ishal ve ölüm bulunmaktadır. Bu hastalık niasin veya B3 vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Niasin eksikliğinde genellikle amino asitlerin, triptophanların ve lysine’nin eksikliği yahut lysine’nin fazlalığı bulunur. Bu vitamini alabilmek için ton balığı, tam tahıllar, yer fıstığı, mantar, tavuk tüketebilirsiniz.

İskorbüt

İskorbüt hastalığı vücutta C vitamininin aşırı düşük düzeyde olmasından kaynaklanmaktadır ve vücutta dokuları bağlayan kolajen adlı yapısal proteinin üretilememesi ile sonuçlanmaktadır. Bu rahatsızlık durumunda cilt ve diş etleri geriler, kemik ve dişlerde garip formasyonlar ortaya çıkar, yaraların iyileşmesi gecikir ve kanamalar ortaya çıkar. Özellikle turunçgil meyvelerden ve brokoliden bol bol C vitamini alabilirsiniz.

Beriberi

Beriberi hastalığı vücutta B1 ya da tiamin vitamininin bulunmamasından kaynaklanmaktadır ve belirtileri arasında kas koordinasyonunun bozulması, sinir dejenerasyonu ve kardiyovasküler problemler yer almaktadırlar. Ette, yumurtada, tam tahıllarda, fasulye tiplerinde tiamin bol bulunur ve bunlar her gün düzenli olarak tüketilmeliler.

Gece Körlüğü

Gözdeki enfeksiyonlar, epitelial dokularda keratinleşme, kuruluk, kötü gelişim gibi belirtiler gösteren gece körlüğü rahatsızlığı genelde A vitamini ile ilişkilidir ve ilerleyen vakalarda tamamen görüş kaybıyla da sonuçlanabilir. Havuç, yeşil ve yapraklı sebzeler tüketerek yeterince A vitamini alabilirsiniz.

Guatr

Vücuttaki iyotlar hücre metabolizması için gereklidirler ve iyot eksikliği guatra sebep olur. Guatr ise tiroid bezinin büyümesine sebep olarak hipotiroide, kötü büyümeye ve bebeklerde gelişim engellerine sebep olur. Hatta zeka geriliğine bile sebep olabilir.

Özellikle iyot bakımından fakir topraklarda yetişen bitkilerin tüketildiği yerlerde görülen rahatsızlıktan kaçınmak için iyotlu tuz ve deniz balıkları tüketebilirsiniz.

Demir Eksikliği Anemisi

Demir eksikliği anemisi vücutta demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin azalması ile sonuçlanır. Bu da yorgunluk, zayıflık, nefes darlığı ve ciltte beyazlama ile kendini gösterir. Sağlıklı bir beslenme ve demir destekleri alma ile çözülebilir. Kuruyemişlerde, tofuda, kabakta demir bol bulunur.

Protein Yetersizliği

Vücutta yeterince protein bulunmadığı zaman ortaya çıkan rahatsızlık, genelde anoreksi, karaciğer büyümesi, sinirlilik ve ülserli dermatoz ile kendini gösterir. Özellikle çocukların beslenme yetersizliği çekmeleri halinde ortaya çıkabilir. Yumurta, mercimek, baklalar, pirinç gibi ürünlerle bol protein almak gerekir.

Depresyon

Depresyon, saç kaybı, cilt problemleri ve zihinsel problemler genelde B7 yani biotin eksikliğinden kaynaklanır. Bu eksiklik ölümcül de olabilir. Bunun için kümes hayvanlarını ve ürünlerini tüketmeli, süt ürünleri tüketmeli, kuruyemişlere göz atmalısınız.

Osteoporoz

D vitamini ve kalsiyum eksikliği kemiklerin ve omuriliğin sağlığını bozabilir. Bunun sonucunda kemikler yumuşar ve çatlar, omur yapısında sorunlar ortaya çıkar. Muz, ıspanak, süt, soya ve güneş ışığı doğal D vitamini ve kalsiyum kaynakları arasındadırlar.

Tüm hastalıklardan uzak kalabilmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oturtmak gerekmektedir. Bunun yanında düzenli egzersiz de kesinlikle unutulmamalı.

Lotus çiçeğinin faydaları nelerdir? 2

Lotus çiçeğinin faydaları nelerdir?

Aç karnına su içmenin faydaları

Aç karnına su içmenin faydaları