1/14

İnsan beyninin ağırlığı yaklaşık bir buçuk kilogramdır. Ancak bu ağırlığın tamamını hissetmeyiz, çünkü beynimiz omurilik sıvısının içinde yüzer. Bu da beynin ağırlığını 1 kilogram civarında hissetmemizi sağlar.

2/14

Bir insanın beyninden günde ortalama 70 bin düşünce geçer.

3/14

Gereken enerjiyi sağlamak için beyne dakikada 3 kola kutusu kadar kan gelir. Vücudun ürettiği oksijen ve enerjinin yüzde yirmisi beynimiz tarafından tüketilir.

4/14

Birçok organ ergenlik dönemi bittiğinde son halini alır. Ancak beynimiz, 40 yaşına gelene kadar gelişmeye devam eder.

5/14

İnsan beyninde acı hissetmeyi sağlayan alıcılar yoktur. Bir başka deyişle, beyin acımaz. Bu nedenle de beyin ameliyatları hasta uyanıkken yapılabilir.

6/14

Vücudumuzdaki tüm organlar gibi beyin de beslenmeden etkileniyor. Beyin sağlığınız için şimdi sayacağım yiyecekleri tüketmeniz çok önemli: Yağlı balıklar, domates, kabak çekirdeği, zeytin, avokado, brokoli, tam tahıllı ekmek, bitter çikolata, yumurta, adaçayı, ceviz.

7/14

Beynimiz vücudumuzdaki en yağlı organ. Yüzde altmışı yağdan oluşuyor.

8/14

Guinnes Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en yüksek IQ’ya sahip insanı bu Güney Koreli. Yapılan testlere göre, 210 IQ’ya sahip. 6 aylıkken konuşmaya başlamış. 3 yaşına geldiğinde İngilizce, Almanca, Japonca gibi yabancı dilleri akıcı bir şekilde konuşuyormuş.

9/14

Bilim dünyası neden rüya gördüğümüzü hala açıklayabilmiş değil. Popüler bir teoriye göre, beyin uyanıkken edindiği bilgileri gelişigüzel depoluyor. Uyku esnasında ise bu bilgileri olması gereken yerlere koyarak düzenleme yapıyor. Bu bilgiler aktarılırken biz de onlardan etkilenerek genelde açıklaması olmayan rüyalar görüyoruz.

10/14

İnsan en fazla beyin hücresine 2 yaşındayken sahip oluyor. Yenileri üretilse de bir daha hiçbir zaman bu rakamı yakalayamıyoruz.

11/14

Eski çağlarda beynin önemsiz bir organ olduğu düşünülürdü. Mide ve kalbe çok daha önem verilirdi. Hatta eski Mısır’da insanlar mumyalanırken beyinleri burunlarından çekilerek çıkartılırdı.

12/14

Kadınlar hamileyken beyinleri büzülerek bir miktar küçülür. Bebek doğduktan altı ay sonra beyin yine eski büyüklüğüne kavuşur.

13/14

İnsanın daha zeki olması ile beyin büyüklüğü arasında bir ilişki olmadığı kanıtlanmış bir gerçek. Örneğin, dünyanın en zeki insanlarından biri olan Albert Einstein’ın beyni, normal bir insan beyni büyüklüğünde. Bir karşılaştırma daha yaparsak, fillerin beyni ise 6 kilo civarındadır.

14/14

Araştırmalara göre beyin, tüm yaşamımız boyunca 1 quadrilyon bilgi parçacığı depoluyor. 1 quadrilyon ne kadar ediyor derseniz, 1’in yanına 15 sıfır koyarak görebilirsiniz.