O yüzden çocuğunuzun taciz altında olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek belirtileri bugünkü videomuzda sizlerle paylaşmak istedik.
Sizde çevrenizdeki insanlarla veya sosyal medya hesaplarınızda bu videoyu paylaşarak çocukları korumaya yardımcı olabilirsiniz.
İyi seyirler.
Çocuğunuz ile ilgili yolunda gitmeyen birşeyler söz konusuysa bu öncelikle onun bir anda değişen hareketlerinde kendini gösterecektir.
Örneğin aile bireylerini reddetme, onlarla konuşmak istememe veya ıce kapanma şeklinde ortaya çıkabilir. Ya da aile bireylerine karşı, korku ve endişe ile gelişen aşırı bir bağımlılık gelişebilir.
Daha önce bağımsız, neşeli karaktere sahip olan çocuk bir anda utangaç, sessiz bir hale bürünüyorsa burada şüphelenmeniz gereken birşey olabilir. Ani karakter değişikliklerini dikkate almak gerekir. Örneğin daha önce sakin ve ciddi bir yapıya sahip olan oğlunuz ya da kızınız agresif ve şiddetli tepkiler vermeye başladıysa bu da normal sayılmaz.
Bu durum kendini diğer çocuklarla olan ilestisimde de gösterir. Çok az konuşmaya, hatta aile bireyleri ile konuşmayı tamamen bırakmaya yönelebilirler.
Taciz veya baskı altında kalan ve bunu anlatamayan çocuğun konuşma şeklinde de farklılıklar gözlemlenebilir. Örneğin kekelemeye başlama ya da farklı dil bozuklukları kendini gösterrebilir. Bazı çocuklarda ise kabuslar, uyku bozuklukları ve yüksek stres gözlemlenmiştir.
Herşeyden korkan , paranoyak bir yapıya bürünebilir. Çocuğunuzu sakinleştirirken bu davranışların altında yatan nedenleri de bulmanız gerekmektedir. Aynı şekilde iştahını da yitirebilir.
Şimdi de hiç bir çocuğun başına gelmemesi gereken fiziksel bir tacizin belirtilerine geçelim:
Eve geldiğinde vücudunun her hangi bir yerinde açıklanamayan morarmalar görebilirsiniz, yanıklar ve çizikler de buna dahildir. Hatta kırılan bir kemik dahi olabilir.
Tüm bunların neden olduğunu size söylemekte istemeyebilir ya da yalan söylemesi için korkutulmuş olabilir. O yüzden bu tarz belirtiler hafife alınmamalıdır. Kesikler ve açıklanamayan dış izleri aile bireyleri tarafından kontrol edilmelidir.
Açık bir şekilde bu tarz muamelelere maruz kalan çocuk fiziksel bir taciz altındadır. Bu, yaşıtları ya da kendisinden büyük biri tarafından gerçekleştiriliyor olabilir. Her kim olursa olsun sorunu çözmektesin için hemen harekete geçilmelidir.
Ayrıca çocuğunuz sık sık baş ya da karın ağrılarından şikayet etmeye başladıysa, daha da kötüsü yürüme veya oturma konusunda zorluk çektiğini, ağrı duyduğunu farkederseniz bu maalesef cinsel bir tacizin belirtisi olabilir. Onu hemen bir doktora götürün ve bundan sorumlu olan kişiyi bulabilmesi için emniyet gözleri ile irtibata geçin.
Yasına uygun olmayan bazı hareketleri de çocuğunuzun taciz altında olduğu ile ilgili ipuçları verebilir. Unutmayın bu olanlar onun suçu değil, o yüzden tuhaf olabilecek davranışlarını yargılamadan önce nedenini araştırmanız gerekir.
Yetişkinler konuşurken fazla dikkatli davranıyorsa, normalde bir çocuğun bilmemesi gereken bir konu hakkında fazla bilgiye sahip olduğunu farkederseniz tüm bunları nereden öğrendiğini ona sormanız gerekir. Yaptığı çizimler de bu konu hakkında ipucu verebilir.
Eğer çalışan aile bireyleri iseniz ve uzun saatler boyunca evde değilseniz çocuğunuza bakan kişileri yakından takip etmeniz gerekir. Özellikle çocuğunuzda morartı veya yaralanmalar farkederseniz onu emanet ettiğiniz kişiden şüphelenmeniz gerekir.
Bakıcı ile konuşun ve çocuktaki yaralanmaların nasıl gerçekleştiğini size açıklamasını isteyin. Eğer konuusrken sinirleniyorsa, sorduğunuz sorulara verdiği cevaplar eksik ya da şüphe çekiciyse, fazla sessiz veya kontrolcü bir yapıya sahipse, disiplin ve kuralları uygulama konusunda agresifleştiğini hissederseniz şüphelenmekte haklısınız demektir.
Çocuğunuza güç ve şiddet uyguluyor olabilir. Unutmayın pek çok çocuk tacizi olayında bunu yapan kiişlerin aileden biri ya da aileye yakın biri olduğu ortaya çıkmıştır.