Bu Yaz Kenelerden Korunmak İstiyor Musunuz?

Bu Yaz Kenelerden Korunmak İstiyor Musunuz? 6

Bu Yaz Kenelerden Korunmak İstiyor Musunuz?

İşte Size Doğal Ve Ucuz Çözüm!

 

Güneşlenmek, güneşin tadını çıkarmak, bunaldığınızda soğuk suya girmek, veranda ve bahçede mangal partisi yapmak ve dışarıda temiz hava almak gibi nedenlerden dolayı yazı severiz.

Maalesef bu güzel günleri bile kabusa dönüştüren keneler var.

Keneler ölümcül sonuçlara yol açabileceğinden oldukça tehlikeliler. Kene tarafından ısırılıp hayatını kaybeden kişilerin haberlerini gördükçe, kenelerden daha da korkuyoruz. Vücudunuza kene yapışınca, onlardan kendi kendinize kurtulmaya çalışmak da çok riskli. Profesyonel yardım almanız gerekiyor.

Keneler, yazınızı kabusa dönüştürmesin diye sizler için bazı yararlı bilgiler derledik. Yazı, kenelerin olabileceği yerlerde geçireceksiniz konu hakkında bilinçlenmeniz çok önemli.

Kene aşısı ve bazı yağlar

Kene kaynaklı ensefalit virüsünden korunmak için en etkili yöntem aşı attırmak.

Sağlık merkezlerine başvurarak aşı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak maalesef Lyme hastalığı için bir çözüm yok. Yine de antibiyotik ile tedavi edilebildiği öne sürülüyor.

Aşı yaptıramıyor ve yaptırmak istemiyorsanız kenelerden korunmak için bazı yöntemler var.

Bunların başını ise kullanılabilecek bazı yağlar çekiyor.

 

Vücudunuza süreceğiz bu yağlar keneleri sizden uzaklaştırıyor.

 

İşte kenelerin nefret ettiği o beş yağ:

 

1- Lavanta yağı:

Bize güzel kokmasına rağmen keneler nefret ediyor.

 

2- Yarpuz yağı:

Bu yağ böcekleri zehirliyor.

 

3- Limon otu yağı:

Mükemmel kokuyor ve cildinize yararlı.

 

4- Okaliptüs yağı:

Keneleri sizden uzaklaştırırken böcek ısırıklarına da iyi geliyor.

5- Limon yağı:

Böceklerin sevmediği bir başka yağ. Vücudunuza sürdüğünüzde keneler yanınıza yaklaşmayacaktır. Hatta sprey şişesinde suyla karıştırıp elbiselerinize de sıkabilirsiniz.

 

Ek olarak, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nden aktarılanlara göre vücudunuza sarımsak yağı sürerseniz keneler yanınıza yaklaşmıyormuş.

Kenelerden korunmak için öneriler

Kenelerin olabileceği yerleri ziyaret ediyorsanız kendinizi çok iyi korumanız gerekiyor. Mesela ormanlık alana yürüyüşe çıkacaksanız yaz olmasına rağmen uzun pantolon, bot ve uzun kollu tişört giymelisiniz.

Yapılan bir araştırmaya göre koyu renkli kıyafetler keneleri daha az çekiyormuş. Öte yandan açık renk kıyafetlerde keneler daha kolay farkediliyor.

Sabah saatlerinde uzun çimlerin olduğu yerlerden geçmeyin. Eve döndüğünüzde vücudunuzu kontrolden geçirin.

 

 

Vücuda yapışmış kenenin çıkarılması konusunda Dr. Ertan Uzun şu tavsiyelerde bulundu;

“Kene tutunmaları sıklıkla ağrısız olduğu için, genellikle kişiler keneyi tutunduktan çok daha sonra (günlerce), hatta kene kan emerek şiştikten sonra fark ederler.
Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

Vücuda tutunan kene, hiç vakit kaybedilmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet gibi materyal kullanılarak, ezmeden, patlatmadan hemen çıkarılmalıdır.

Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürmemeli ve patlatılmamalıdır. Kene vücuttan çıkartıldıktan sonra, tutunma yeri su ve sabunla temizlenmeli ve daha sonra tentürdiyot ve baticon gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır.

Vücuda tutunan kenelerin uzaklaştırılması işlemini kişiler kendileri yapabilirler. Eğer kişi keneyi kendi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşunda çıkarılması sağlanmalıdır.
Vücuduna kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler” diye konuştu.

Korunma önlemleri hakkında bilgiler veren Uzun,

“Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan (hayvan barınakları, doğal alanlar, ormanlar, orman kenarları, tarım arazileri) kaçınılması gerekmektedir.
Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmelidirler.

Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması (örneğin pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi) gerekmektedir. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır.

Vücuda tutunan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kene yönünden kontrol etmelidirler. Hasta kişilerin kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalıdır.

Piknik amaçlı olarak doğal alanlarda bulunanlar döndüklerinde, mutlaka üzerilerini kene bakımından kontrol etmeli ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdır.
Piknik veya kamp alanlarında yere (toprak, çimen, ot) açık renkli örtü serilerek oturulmalıdır. Hayvanlar üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak elle koparılmamalıdır.
Hayvanların kanlarına ve diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalıdır. Hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri (eldiven, önlük vb) alınmalıdır.
Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır. Hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ektoparaziter ilaçlarla doğru zaman, doz ve aralıklarla yılda en az dört kez ilaçlamalıdır.
Mücadelede bölgede meraya çıkan tüm hayvanlarda eş zamanlı yapılmalıdır. Genel olarak geniş çevre ilaçlamaları faydalı görülmemektedir” şeklinde konuştu.

Kene ısırığı belirtileri

Kene tarafından ısırıldıysanız bazı belirtileri gösterip göstermediğinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Kene ısırığının olduğu yer genelde kızarır ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Kene kaynaklı ensefalit virüsü 4-10 saat içinde enfeksiyona neden olur.

Belirtileri arasında baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve ateş vardır.

Virüsten kurtulmak kolaydır ancak beyne de sıçrama ihtimali vardır.

Beyninize sıçrarsa yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, ışığa ve ses karşı hassasiyet ve konsantrasyon bozukluklarıyla karşılaşabilirsiniz.

Lyme hastalığının bilinen en yaygın belirtisi 5 cm çapındaki dairesel kızarıklıktır.

Kızarıklık 3-30 gün boyunca geçmeyebilir.

Hastalık belirtileri arasında yorgunluk, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı vardır. Hastalığın yayılması halinde ayrıca yüksek ateş, kilo kaybı ve kısmi felç görülebilir.

Kenelerden olabildiğince korunmak için uyarılarımızı dikkate alın.

Öte yandan arkadaşlarınızın da kenelerden korunabilmesi için faydalı bilgiler içeren yazımızı paylaşabilirsiniz.

 

———

Kilo Vermek İçin Bu 3 Kolay Yolu Öğrenin

Kilo Vermek İçin Bu 3 Kolay Yolu Öğrenin

İşte Bu Yüzden Yazın Kapınızın Üstüne Plastik Torba Asmalısınız! 3

İşte Bu Yüzden Yazın Kapınızın Üstüne Plastik Torba Asmalısınız!