Türk çayı üzerinde yapılan araştırmalar, çay posasının ve deminin sağlığımız üzerindeki inanılmaz etkilerini ortaya çıkardı. Çayın faydalarına baktığımızda, insanda adeta bir ilaç etkisi yaratıyor.

Demleme süresi de önemli olan çay, 2 dakika sürede demlenip içildiğinde uyarıcı, 5 dakika ve sonrasında ise antioksidan ve sakinleştirici niteliğinde. İnsan sağlığına yararı dışında, günlük hayatı kolaylaştıran birçok yönü de keşfedilen çayın araştırmalar sonucu elde edilen faydaları.

Türk çayı düzenli içildiğinde;

– Vücuttaki ödemi atarak vücut sıvısını dengeliyor.

– Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bu sayede kanser hücreleri vücutta gelişecek ortam bulamıyor ve kanser riski de önlenmiş oluyor.

– Sakinleştirici etki sağlayarak bedendeki yorgunluğu ve gerginliği alıyor. Gerginlikten kurtulan vücut daha iyi ve sağlıklı uyku uyuyabiliyor.

– İnsan sağlığına olumlu etkilerinin sonucu kişinin cildine de yansıyor. Ayrıyeten posası cilde uygulandığında, cilt üzerindeki ölü hücreleri yok ederek cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.

– Yapılan araştırmaladaki en önemli bulgulardan biri, günde 3 bardak çay içen birinin beyin tümörüne yakalanma riskinin düşük olduğudur.

– Sindirim sistemine yardımcı olan, aynı zamanda bağırsakları mükemmel şekilde çalıştıran çay, kötü yağları yakmaya da yardım ederek mide ve bağırsakları temizliyor.

– Bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini ortadan kaldırarak, ishal ve kabız dengesini sağlıyor. Aynı zamanda böbreklerin çalışmasına da büyük oranda faydası var.

– Antioksidan etkisiyle dişlerdeki mikroorganizmaları temizleyerek diş ve dişeti hastalıklarını önlüyor.

– Vücudun kan dolaşımını rahatlatarak mineral dengesini koruyan çay, kan ve damar hastalıklarına da iyi geliyor.

– İlerleyen yaşlar için kemikleri güçlendiriyor ve kireçlenmeyi önemli ölçüde önlüyor

– Kan dolaşımını düzenleme etkisi sonucunda kalp krizi riskini de en aza indiriyor.

– Daha düzgün çalışan hormonlara ve güçlü bir metabolizmaya sahip olmamızı sağlıyor.

– Sakinleştiri etkisiyle mutluluk veriyor.

Araştırmacılar, çay içildikten sonra posasının ve kalan deminin de atılmaması gerektiği konusunda bizi uyarıyor. Özellikle çay posasının bilinmeyen faydaları;

– Çay posası ayak kokusunu alıyor. Ilık suya attığınız çay posasında ayaklarınızı 10-15 dakika kadar tutmanız ayak kokusunu söküp alıyor.

– Çay içildikten sonra kalan dem ile boğazda gargara yapılması boğaz ağrısını alıyor. Bu işlemin düzenli yapılması ise ağız yaralarını önlüyor ve boğazın temizlenmesine yardımcı oluyor.

– Günlük hayatta çoğu kadının şikayetçi olduğu buzdolabı kokusunu önlemek için, çay posasını kurutup dolap içine uygun bir yere yerleştirmek oluşabilecek tüm kokuları önlüyor.

– Vücudunuzda yağlanan bölgelere ılık çay ile masaj yaptığınızda, yağlanmayı engellemiş olursunuz.

– Çay antioksidan etkisiyle, vücutta herhangi bir yara oluştuğunda antibiyotiğe yardımcı nitelikte yara temizleyici olarak kullanılabilir.

– Yine kadınların balık pişirdikten sonra veya soğan doğradıktan sonra uzun süre ellerinden çıkmayan kokuları yok etmek için bir miktar sıcak çayla ellerini ovmaları yeterli olacaktır.

– Poşet çay posasını veya bir parça pamuğu çay demine batırarak gözlerinize koyduğunuzda, mikropları kırar, şişmeyi, kanlanmayı alır ve çapaklanmayı önler.

– Banyodan sonra son durulama suyuna kalan dem ilave edilerek saçlar durulandığında daha sağlıklı ve ışıltılı saçlara sahip olursunuz.

– Dilinizi ısırdığınızda, ağzınızda pamukcuk çıktığında kalan çay demini ağzınızda gezdirirseniz yaralarınızın hafiflediğini ve iyileşme sürecine yardımcı olduğunu görceksiniz.

Kaynak:https://www.kadinlarduysun.com/cayin-faydalari/