Hocam çocuğumla konuşuyorum, beni çok iyi anlıyor ama yapmıyor. Bazen yapmaması gerekenleri gözümün içine baka baka yapıyor, neden?
Özellikle 2-6 yaş arası çocukları olan danışanlarımdan çok duyduğum cümlelerdir bunlar. Çocuğum aslında çok zeki, anlıyor ama yapmıyor?
Kesinlikle haklısınız, tüm çocuklar zekidir. Her şeyi anlamış görünürler. Hatta çevresine de örneğin “bak böyle yapma, bak annenden izin al, bu doğru bir davranış değil böyle yapmalısın” da diyebilirler. Ama kendilerine sıra gelince yapamazlar..
O zaman sorun nedir ben neden yanlış yorumluyorum?
Çocuk bir davranışı sürdürülebilir bir şekilde ortaya koyabilmesi için o davranışı öğrenmesi yetmez. O davranış için kendi içinde bir de İRADE geliştirmesi gerekir.
Ama bu irada onun içinde bir anda oluşmaz. Özellikle 0-6 yaş dönemi iradenin en minimum olduğu dönemdir. Çünkü çocuk bu dönemde zevklerin heyecanlarının peşinde koşar durur.
Siz çocuğun iradesinin yetişkin iradesi gibi güçlü olamayacağını unutur da TAMAM dediğinde yapabilecek güçte olduğunu zannederseniz yanılırsınız.
Çocuğun hazları, zevkleri, bir şeylerden aldığı mutluluk, eşyaya ve hadiselere olan merakı, olan bitene karşı taklit geliştirme yeteneği….
Çoğu defa bunlar onun iradesinden daha önce gelir. İradesi değil bu özellikleri ön plandadır.
O sebeple TAMAM dediği ne varsa iradeli bir TAMAM olarak düşünmeyip merak/taklit/öğrenme hazlarının daha öncelikli olacağını unutmayın.
Sonuç alamadığınızda dönüp çocukla aranızda ki güvenli bağlanmaya, ona sağladığınız emniyet ve güven ortamına, onu ne kadar engelleyip de kendi kalıplarınıza sokmaya çalıştığınıza ya da anlayabildiğinize bakmalısınız.
Çok konuşmak değil onu tanımak, onun ihtiyaçlarını öğrenmek,ihtiyaçlarını yok saymamak, kendini gerçekleştireceği uygun ortamı sağlamak…
Tüm bunlar söyleyeceğiniz pek çok sözden daha fazla size ve emanetinize iyi gelecektir.
Ebubekir Ertem