Çocuğa karşı fazla sorumlu hissetmek…

Çocuğa karşı fazla sorumlu hissetmek...
Cocuga Sorumluluk Kazandirmak Cocuk Odev 1

Bir öğretmen, bir anneyi arayarak “Çocuğunuz ödevini yapmıyor” demiş.

“Peki bu konuda Jimmy ve siz ne yapacaksınız?” diye sormuş anne.

Şaşıran öğretmen, “Bu konuda sizin bir şey yapacağınızı sanıyordum” demiş.

“Jimmy’nin öğretmeni değilim, Jimmy’nin kendisi de değilim” demiş kadın; “Mesele ikinizin arasında”.

“Ama o zaman sınıfta kalabilir!” demiş öğretmen.

“Sınıfta kalması dünyanın sonu değil” diye karşılık vermiş anne; “Eğer çocuğu ödevini yapmaya motive edemiyorsanız, bunun nasıl olup da benim sorunum olabileceğini anlamıyorum.

Ödevini yapmazsa da kalır ve sorumluluklarının sonucunu böylece yaşar.

Öğrenmesi için kalması gerekiyorsa, kalsın. Henry Ford 7 kere iflas etmişti. Edison’un binlerce deneyi başarısız oldu”

☘️ Örnek, Thom Hartmann’ın ‘The Edison Gene’ kitabından. Hartmann, çocuğa karşı “fazla sorumlu” hissetmenin çocuktaki doğal, sağlıklı, gerçek dünyanın içinden olan öğrenme sürecini boğacağını, kendilerine neyi yapabileceklerini ve neyi yapamayacaklarını söyleyen otorite figürlerini dinlemeyi öğrenmenin çocuğu, yetişkinlikte de, iyi niyetli olmayan otorite figürlerine kendini kullandırmaya müsait hale getireceğini söylüyor.

(Kısaca şunları da ilave edeyim: Çocuğun o ya da bu şekilde davranmasını sağlamaya çalışmamız, çocuğun merkezini dışa taşıyor. Çocuğun eğitimine verdiğimiz önemi çocuğa verdiğimiz değer, önem vs olarak algılamak yanlış.)

☘️ Thom Hartmann, çocuklarından birinin derslerinin kötü olduğu bir dönemde kaykayda uzmanlaştığını, eşi Louise’in çocuğun kayışını videoya kaydederek ona destek olduğunu örnek veriyor.

Eşinin bu davranışına çok şaşırarak “Kaykay gibi tehlikeli bir şeye çocuğu neden teşvik ediyorsun?” diye sormuş. Louise de “Çünkü bunda iyi. Ve şu anda hayatında bir konuda başarılı olmaya, başarısının takdir edilmesine ihtiyacı var” demiş.

Gerçekten de bu destekten sonra çocuğun dersleri düzelmiş.

Hartmann bunun tesadüf olmadığını, çocuğun bir konudaki başarısını besler, över, takdir edersek, o başarı çizgi-roman biriktirmek gibi basit bir konu bile olsa, bunun çocuğun diğer alanlardaki başarısına da etki edeceğini iddia ediyor.

☘️ Bunun tersi de geçerli tabii. Çocuğun bir konuda kendisine güvenini, öz-değerini zedelersek bu çocuğun diğer konulardaki başarısına da kaçınılmaz olarak yansıyor.

Nihan Kaya

Mutlu Çocuklar Yetiştirmede Etkili 10 Faktör 2

Mutlu Çocuklar Yetiştirmede Etkili 10 Faktör

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir?

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir?