Çocuklara Ruh Sağlığının Önemini Anlatmanın 5 Basit Yolu

Çocuklara Ruh Sağlığının Önemini Anlatmanın 5 Basit Yolu 2

Çocuklar, ellerine veya ayaklarına kıymık battığında, acının son bulması için tedavi edilmeleri gerektiğini bilirler. Ancak ruhsal olarak mücadele ettikleri şeyin, en az kıymak batması kadar önemli olduğunu bilemeyebilirler.

Dengeli bir akıl sağlığına sahip olmak sadece yetişkinlerin değil, aynı zamanda çocukların da en önemli gündem maddesi olmalı. Alanında uzman psikolog, pediatrist ve bilinçli farkındalık uzmanlarının çocuklara ruhsal sağlığın önemini anlatma konusunda söylediklerini sizin için derledik.

“Duygusal Volkan” Metodunu Deneyin

Çocuk ve erişkin psikoterapisti yazar Katie Hurley, kliniğinin 5 yaşında kaygı bozukluğu ve yüksek stres hastası çocuklarla dolu olduğunu söylüyor ve ailelere “duygusal volkan” metodunu öğretmenin çok işe yaradığından bahsediyor. Hurley, tahtaya çizdiği volkan resmi üzerinden, hem ebeveynlere hem çocuklara, insanların gün boyunca farklı duygular içine girebildiklerini anlatıyor.

Katie Hurley, ifade edemediğimiz duyguların tıpkı volkanik bir patlamada olduğu gibi kaynadıktan sonra patlayacağını belirterek; “Eğer bu duyguları volkanın içinde bırakırsak patlayana kadar kaynayacaklardır. Patlama gerçekleştiğinde ağlamalar, vurmalar ve hatta tekme atmalar da beraberinde gelecektir,” diye ekliyor.

Katie Hurley, ebeveynlerin çocuklarındaki bu tip davranışları önemsemelerini; bu hareketlerin dikkate alınmayan veya çözülmeyen duygulara işaret ettiğinin ve duygusal patlamalar olarak günlük hayata yansıdığının altını çiziyor.

Sadece Hurley değil pek çok uzmanın da söylediği gibi; çocuklara duygularını ifade etmeyi ve konuşmayı öğretmek onların ruh sağlığı için çok önemli.

Kendi Davranışlarınızın Çocuklarınıza Olan Etkisini Küçümsemeyin

Pek çok araştırma çocukların fazla televizyon izlemesinin, oyun oynamasının veya sosyal medyada vakit geçirmesinin ruhsal ve fiziksel zararları olduğunu ortaya koydu.

Pediatrist Dr. Katherine Williamson, ebeveynlerin veya bakıcıların, çocuklardaki ekran bağımlılığına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Çocuğa örnek olmak adına yetişkinlerin de çizilen sınırlara uyması gerektiğini vurguluyor.

Doktor Katherine Williamson, çocukların kendilerini rahat ifade edebilmeleri için rol model olacak ebeveynlere ihtiyaç duyduklarını, kendini doğru anlatan ebeveynlerin çocuklarının da bu davranış şeklinden etkileneceklerini ekliyor.

Konuşma Şeklinize Dikkat Edin

Klinik psikolog ve Child Mind Institute Kaygı Bozukluğu Merkezi’nin direktörü Rachel Busman, çocukların değişen yüz ifadelerine karşı ebeveynlerin hemen tepki vermesinin doğru olmadığını; bunun yerine onlara kendilerini ifade etmek için zaman tanımanın daha önemli olduğunu söylüyor. Stresli bir durumda yüzü değişen çocuğa ilk olarak “Üzülme” demek yerine, “Üzgün görünüyorsun. Ne oldu?” diye sormanın çocukların kendilerini daha kolay ifade etmelerine izin verdiğinden bahsediyor.

“Okul nasıldı?” veya “Oyun nasıldı?” diye sormak genel bir soru kalıbı. Dolayısıyla bu şekilde gelişen diyaloglar kısıtlı cevaplar ve bilgilerle sona eriyor. Rachel Busman; “Bugün ilginç bir şey oldu mu?” veya “Okulda neler yaptınız?” gibi girişimlerin diyalogu geliştirmeye daha açık olduğunu ekliyor.

Farkındalıkla ilgili Teknikler Öğretin

Yazar ve sağlıklı yaşam uzmanı Mallika Chopra, 9 yaşında öğrendiği meditasyonu çocuklarına da öğrettiğini; kendi yaşadığı meditasyon deneyiminden aldığı ilhamla çocuklara yönelik farkındalık çalışmalarının yer aldığı bir kitap yazdığını söylüyor. Chopra, kitabında konuşurken seçilen kelimelerin öneminden, yürüyüş ve yoga yapma alışkanlığı kazanmanın faydalarına kadar farklı örnekler ve öneriler veriyor.

Günlük Tutmaya Teşvik Edin

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre günlük tutmak stres, kaygı ve depresyonlamücadele etmek için en etkili yöntemlerden biri. Psikiyatri alanında uzman Dianna Moraney, çocuklara hikayelerini anlatmaları için alan tanımanın çok önemli olduğundan bahsediyor.

Bunun için, 2015 yılında başlattığı bir girişimle çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı oluyor. Kar amacı gütmeyen girişimde, anaokulu çağındaki çocuktan yetişkinlere kadar geniş bir yaş grubuna hizmet veriliyor. Daha çok çocukların travma ve stres ile kaybettikleri özgüveni tekrar kazanmalarını amaçlayarak tutulan günlükler, ebeveynlere ve bakıcılara da zor zamanlarda çocuklarla doğru iletişim kurmayı öğreterek ufuk açıyor.

 

 

Kaynak:​ https://www.huffpost.com/entry/how-to-teach-your-kid-about-mental-health_n_5bc09a19e4b0bd9ed559700d

EĞİTİMDE DİSİPLİN 4

EĞİTİMDE DİSİPLİN

Bir Öğretmen Anlatıyor: Ergenler Hakkında Kesin Olarak Bildiğim 8 Şey 2

Bir Öğretmen Anlatıyor: Ergenler Hakkında Kesin Olarak Bildiğim 8 Şey