Çocuklarımızla Nasıl Konuşmalıyız?

Çocuklarımızla Nasıl Konuşmalıyız? 2

Çocuklar, bazı zamanlarda çok zorlayıcı olabiliyorlar. Bunu kabul ediyoruz. Fakat şunu da kabul etmemiz gerekiyor ki; çocuklar aynı zamanda inanılmaz derecede eğlenceli ve anlayışlı da olabiliyorlar. Eğer çocuklarımızdan beklentilerimizi bir kenara bırakabilecek olursak; mesela, onların çok konuştuklarını düşündüğümüz zamanlarda konuşmalarını kesmek ya da istememek gibi arzularımızı bir kenara bırakırsak, çocuklarımızla geçirdiğimiz zamandan başkalarıyla geçirdiğimiz zamana göre çok daha fazla şey öğrenebilir ve çok daha fazla şey çıkarabiliriz.

 

Benim, birisi 7 yaşında ve diğerleri 5 yaşında ikiz olan üç çocuğum var. Ebeveynliğin getirdiği zorluklardan bunalmadığım zamanlarda, onlarla konuşmanın ne kadar güzel olduğunu fark ediyorum. Çocuklar çok dürüst olur ve yetişkinlerden farklı olarak komik bir şekilde doğaçlama yaşarlar.

Çocuklar, yetişkinlerin sahip oldukları bariyerlere ve filtrelere sahip değillerdir. O yüzden küçük çocukların söyleyecekleri çoğu zaman dinlemeye değerdir. Fakat bize açılmaları ve  önemli şeyler konusunda bize güvenmeleri için, kendilerine saygı duyulduğunu ve söylediklerinin bizim için önemli olduğunu hissetmeleri gerekir. Çocuklar tüm bu duyguları, onlarla nasıl konuştuğumuza göre ölçerler.

1.Çocuklarla küçümseyici bir şekilde konuşmayın

Çocuğunuzla garip bir sesle ya da onları küçümseyerek konuşmanız, ırkçı birinin kendi dilini konuşmayan birine daha yüksek sesle konuşması gibidir. Konuşmalarınız küçümseyiciyse veya zekalarıyla ilgili varsayımlarda bulunuyorsanız, çocuklar bunu anlayabilirler. Elbette ki konuşmalarınızda daha basit bir dil kullanmanız ya da onlara bir kavramı ya da olayı açıklamanız gerekebilir. Ancak yine de çocuklarla, entelektüel olarak eşitmişsiniz gibi konuşun. Sohbeti anlayabileceklerini varsayın. Onlarla yaşlarına uygun şekilde, ama tıpkı bir arkadaşınızla konuştuğunuz gibi konuşursanız, kelime dağarcıklarını ve dünya hakkındaki anlayışlarını genişletirsiniz.

2.Onların seviyesine inin

Çocuklarımın okullarındaki arkadaşlarıyla konuştuğumda, her zaman onların yanına oturmaya veya onlarla göz seviyesine gelecek şekilde önlerinde çömelmeye çalışıyorum. İnsanlarla konuşurken göz temasını çok önemserim, çünkü bağ kurmanın önemi bir yoludur. Göz teması, konuştuğumuz kelimelerin ötesinde bilgi vermek ve almaktır. Biriyle konuşurken, karşımdakinin ona odaklandığımı bilmesini isterim. Bir çocukla konuşurken de aynı şey geçerli. Çocuklar henüz küçük olabilir ancak onlarla konuşurken kendilerini küçük hissetmemelilerdir.

3.Nasıl çağrılmak istediklerini sorun

Çocuklarla bire bir konuştuğumda, nasıl çağrılmalarını istediklerini her zaman sorarım. Genellikle bana isimleriyle çağrılmak istediklerini söylediklerinde biraz gülerler. Bazen de kullanmak istedikleri takma adlarını söylerler. 

Her zaman, onlar hangi ismi verdiyse onu kullanırım. Cinsiyete de dikkat etmem. Birden fazla çocuğa hitap ettiğimde, cinsiyetçi bir dil kullanmaktan kaçınırım. Bunun yerine çocuklar, öğrenciler ya da arkadaşlar demeyi tercih ederim.


4. Biraz “çılgın” olun.

Çocuklar çok komiktir. Hayalleri sınırsız, düşünceleri korkusuzdur. Hikayelerinin çoğu yalanlarla hayaller arasında gidip gelir. Düşüncelerinin bu kadar özgür olması etkileyicidir. Bunu teşvik etmeliyiz. Anlattıkları çılgın ve komik hikayeleri dinleyin. Daha fazlasını duymaya çalışın. Muhteşem şeylere şahit olacaksınız.

5.Duygularıyla bağ kurun

Çocukluğunuzu hatırlayın, kimsenin sizi anlamadığını düşündüğünüz olur muydu? Çocuklarımızın tüm sorunlarını çözmeye, duygularını tamir etmeye ya da onların deneyimlerini üstlenmeye çalışmamalıyız. Ancak savunmasız tarafımızı çocuklarımıza gösterdiğimizde, onları anladığımızı göstermek için harika bir fırsatımız olur.

Çocuğunuzun gergin, üzgün anlarında onların yanında olduğunuzu hissettirin ve diğer insanların da benzer durumlarda aynı şekilde hissettiklerini hatırlatın. Onlara aynı şekilde hissettiğinizi söyleyin. Yetişkinler de korkar, sinirlenir ve üzülür.

6.Oyun oynayın.

Çocuklarla bağ kurmanın en iyi yolu onlarla oynamaktır. İster lego oyunları, ister bahçenin etrafında top koşturmak, isterseniz de tahtalarla birşeyler inşa etmek olsun, oyun oynamak çocukların size açılması için rahat ortamlar sağlayacaktır. Çocukların okuldaki günleri hakkında doğrudan sorular sormak yerine onlarla eğlenceli aktiviteler yaparken konuşursanız, yemekhanede ya da sınıfta yaşananlar hakkında doğal olarak içlerini dökerler.

İletişim tüm iyi ilişkilerin anahtarıdır. Her zaman kolay olmayabilir, ancak çocuklarla büyük ve küçük şeyler hakkında konuşmak onlarla daha güçlü bağlar kurmanızı sağlayacaktır. Bu bağlar, kendilerine ve başkalarına karşı güven ve saygı duymalarının da yolunu açacaktır.

Hafızayı destekleyen 10 mühim tavsiye! 2

Hafızayı destekleyen 10 mühim tavsiye!

Konuşma Geriliği Olan Kızım Okula Başlayınca Öğrendiğim 3 Şey 2

Konuşma Geriliği Olan Kızım Okula Başlayınca Öğrendiğim 3 Şey