Nitelikli zaman diyip duruyoruz ancak bu nitelik zamanın kritik noktaları nelerdir?
İşte tam olarak şunlar;
• Yapılan etkinlik çocuğun yaşına uygun olmalıdır.
Çocukla etkin zaman geçirmek için çocukların neleri yapıp neleri yapamayacaklarını bilmek gerekir. Çocuğun yaşına uygun olmayan bir etkinlik çocuğun ilgisini çekmeyi, onu zorlayacağı için bunun sürekliliği sizinle ilişkisinide bozabilir.
•Çocuğun özelliklerine has ve özel olmalı.
Çocukların da yetişkinlerin olduğu gibi farklı ilgi alanları, özellikleri vardır. Bunları fark etmek, bilmek önemlidir. Ayrıca çocuklar anneleriyle, babalarıyla ve kardeşleriyle yapmaktan hoşlandıkları şeyler farklı olabilir. Bunları keşfetmek nitelikli zamanın olumlu etkilerini artırır.
•Görev gibi olmamalı yetişkinler de keyif almalı.
Ortak keyif alınabilecek etkinlikleri bulmak ya da yapılan etkinliği anne-babanın kendisi için de keyifli, özel hale getirmesi paylaşılan zamanı nitelikli kılar.
•Sürekli bir şey öğretmen telaşıyla, ders gibi olmamalı.
Birlikte geçirilen zamanın kaliteli olması için mutlaka çocuğa bir şey öğretmek gerekmez. Zaten karşılıklı, sağlıklı bir etkileşim kurulmuşsa çocuk farklı birçok şeyi görerek, uygulayarak öğrenir.
•Geçirilen zaman sürekli göstermeli ve tutarlı olmalı.
Çocuklar anne babalarıyla geçirdikleri zamanın tutarlı şekilde devam edeceğine bir güven kazanmalıdır. Bu güven hem kendilerini değerli hissetmelerine hem de anne-babalarına güvenmelerine katkı sağlayacaktır.
•Hem davranışları/becerileri hem de kişiliği takdir etmeli.
Kaç yaşında olurlarsa olsun çocuklar anne-babalarıyla birlikteyken önem, değer verildiklerini, sevildiklerini duymaya, görmeye ihtiyaç duyarlar. Her çocuk “iyi ki varsın, seni seviyorum, seninle zaman geçirmek benim için çok keyifli” gibi ifadeleri duymaktan mutlu olur.
Nitelikli günler dilerim…