Çocukluk çağı mastürbasyonu çocuğun kendi cinsel bölgesini uyarmasıdır. Yani bacaklarının arasına bir şeyler alarak (oyuncak, yastık, battaniye, örtü vs.) veya bacaklarını kenetleyerek terleme, kızarma ve sık nefes alma gibi durumların yaşanmasıdır.

Bazı çocuklarda bu koltuk kenarına, sehpa kenarına, bulduğu sivri bir şeylere sürtünmek olarak da görülebilir.

Bir hastalık (idrar yolları enfeksiyonu, mantar vs.) da neden olmuş olabilir. Her ne olursa olsun bu anne-babayı rahatsız edici bir durumdur.

Çocuklarda mastürbasyon davranışının başlangıcı erken çocukluğun (1-6 yaş arası) herhangi bir döneminde görülebilmektedir. Ancak kesinlikle bu durumun cinsellikle bir alakası yoktur. Mutlaka bunun dışında farklı kök problemler vardır, buna eğilmek gerekir.

Sapıklık, ahlaksızlık, ayıp, taciz/tacizci vs olarak görülmemelidir.

Böyle bir durumla ilk karşılaştığınız anda çocuğa kızmanız, bağırmanız, korkutmanız, ceza vermeniz, aşağılamanız, baskı kurmanız, mahrum etmeniz, sevgi ve ilginizi azaltmanız yaptığı şeyi düzeltmeyecektir. Aksine belki korku ve kaygı ile gizli gizli daha çok yapmasına neden olabilmektedir.

Gördüğünüz anda sakin olmanız, ilk etapta görmezden gelerek öncelikle bu durumun aşağıdaki sebeplerden hangisi ile ilişkili olabileceğini araştırmanız gerekir.

NEDENLERİ

1- Çocuğun genital bölgesinde sağlık problemi olabilir. İdrarda yanma, genital bölgede kaşınma, temizliği tam yapamadığı için enfeksiyon kapma durumları olabilir. Çocuk bununla mücadele ederken örneğin kaşırken, istem dışı eli o bölgeye giderken bunu görmüş ve yanlış anlamış olabilirsiniz. Bunun için ilk adım bir çocuk doktoruna idrar yolları için muayeneye gitmeniz gerekir.

2- Çocuk için tercih edilen kıyafetler, eşyalar, objeler, dar iç çamaşırları, doğallıktan aşırı uzak kimyasal yoğunluklu temizlik deterjanları çocukta uyarılmalara neden olmaktadır. Doğal ve sağlık dostu deterjanlar araştırmalısınız.

3- Oyun esnasında çocuğu dizde zıplatmak, özel bölgesine yönelik (göbek deliği ile diz kapağı arası) şakalar yapmak çocuğun da anlamlandıramadığı uyarılmalara neden olmaktadır. Bu şekilde oyunlardan ve oyun ortamlarından uzak durulmalıdır.

4- Çocuk televizyon, internet ya da bir şekilde bir yerlerden şahit olduğu bir takım cinsel oyunları/hareketleri taklit yolu ile deneyerek kendini uyarmış olabilir. Bir komşu, arkadaş, akraba tarafından da üzerinde bir şeyler denenmek suretiyle (doktorculuk oynar gibi, istismara uğrar gibi) uyarılmış olabilir. Bu noktada hassas olmalı çocuk kapalı odalarda yalnız veya arkadaşları ile baş başa oyun için bırakılmamalıdır.

5- Sevilirken özel bölgesinden şaka yapmak (sünnet oldun mu bakim, hadi bir göster amcana vs.), o bölgeyi öpmek, gıdıklamak, vurmak veya oraya dikkat çekmek doğru hareketler değildir. Bundan kaçınarak çocuğun dikkati oraya yoğunlaştırılmamalıdır.

6- Özellikle erkek çocuklarda bezini açarken meraktan dokunma, çekiştirme görülebilir. Bu durum çok nazara verilmemeli, dikkat çekici uyarı yapılmamalıdır. Bunu espri malzemesi yapıp gülmemeli, orası ile oyuna çevirmemelisiniz. Birkaç sefer gözlemlenmeli, birinci maddede ifade ettiğim sağlık problemleri olma ihtimali ilk akla getirilmeli, ona göre adım atılmalıdır.

7- Çocuğu banyo yaptırırken 3 yaşla beraber üzerinde iç çamaşırı ile banyo yaptırılmalı. Özel bölge çok fazla uyarılmadan temizlenmelidir. Çok fazla ovalamak, ayrıntılı liflemek, sabunlamak çocukta uyarılma sağlayarak devamlı sürtünme okşanma ihtiyacı hissedebilir.

8- Tuvalet alışkanlığı döneminde çocuk “sıkıştım altıma yapmak üzereyim” dediğinde “aman tut tut bırakma diyerek pipisinin ucunu tutturmak, eliyle orayı kapatmak” doğru değildir. Gerekirse bir miktar altına kaçırabilir, zaten alışkanlık sürecinde bu normaldir. Tuvalet alışkanlığı kazandıracağım derken bir başka vaktinde olmayan uyarılmaya neden olmamalısınız.

9- Çocuğun mahremiyet eğitimine dikkat edilmelidir. Bu konuda her anne baba bilgi sahibi olmalı, hassasiyet göstermelidir. Mahremiyet Eğitimi sadece ihmal ve istismardan korumaz aynı zamanda ihmal ve istismarı uygulayan olmasının da önüne geçer.

ÇÖZÜM NE PEKİ?

Çözüm için hokus pokus bir yöntem yok maalesef. Sihirli bir değnek hiç yok. Bir şekilde fark edemeden bu noktaya geldiyseniz tek tek maddeleri yoklamalı, ona göre tedbirleri çocuğa belli etmeden almalısınız. Ve kesinlikle zamanla geçer şeklinde bir rehavete kapılıp görmezden gelmemelisiniz.

Batıda bu konular normal karşılanmaktadır. Modern psikolojide/pedagojide çocuk 3 yaşta olsa 13 yaşta olsa bu durum doğaldır. Hatta uygun bir odada bunu daha rahat gerçekleştirmesi için teşvik edilmelidir der. Bizim kültürümüzde ve değerlerimizde böyle bir şey uygun görülmemektedir.

Maddelerde yer alan nedenlerin dışında en büyük neden BAĞLANMA problemidir. Çocuk anne veya bakıcı ile güvenli bağlanmadıysa yani ihtiyaçları koşulsuzca ve anında yeterli miktarda karşılanamadıysa bu sefer keşfedeceği yapay hazlara yönelecektir. Bunlar ekran bağımlılığı, abur cubur bağımlılığı gibi kendini uyarma dediğimiz mastürbasyon da olmaktadır.

Bu konuda görüştüğüm bazı anneler babalar derki: “ne zaman ilgim azalsa ona yöneliyor.” Aslında cevapta bu cümlenin içindedir. İlgi görmeyen, sevgi ihtiyacı koşullara bağlı ve kısıtlı karşılanan çocuk benzer yapay tatmin araçlarına yönelecektir.

Anne veya bakımveren kişi çocukla konuşarak “bu davranışın doğru olmadığını, böyle anlarda yanına gelip kendisi ile oyun oynamak istediğini söyleyebileceğini, birlikte güzel vakitler geçirebileceğini” ifade etmelidir. Çocuğunuz sizinle oyun oynamayı talep ettiği anda anında elinizdeki işi beklemeye alıp çocukla ilgilenmeniz gerekmektedir. (Süreç normalleşene kadar özellikle daha hassas olmalısınız)

Çocuğun kendini keşfetmesi ve uyarması anlık bir durumdur. Ama kalıcı hale gelmesi anne baba veya bakımverenin hatalı yaklaşımından kaynaklıdır. Bu hatalı yaklaşımda aşırı tepki gösterme olabileceği gibi ilgisizlik ve sevgisizlik gibi durumlarda olmaktadır.

Durumun düzelmesi en az 2-6 ay arası bir süreci bulabilmektedir. Evet, uzun ve zahmetli bir süreçtir. Acele etmeden adım adım zamanı doğru bir şekilde değerlendirilmelisiniz.

Bu durum kolay kolay kendiliğinden düzelmez. Aksine ilerleyen yaşlarda (ergenlik ve yetişkinlik döneminde) farklı cinsel sapmalara ve bu duruma bağımlılık geliştirmeye kadar gidebilir. Kesinlikle ihmal edilmemelidir.

En kalıcı çözüm ise yeniden BAĞLANMA ve GÜVENLİ AYRILMA sürecine girmektir. “Güvenli Bağlanma/Ayrılma nedir, nasıl bir süreçtir?” araştırıp o aşamalarda ki eksiklerinizi gidererek yeniden bağlanma / ayrılma süreci yaşayabilirsiniz. Veya kendi kültür ve değerlerinize uygun bir BAĞLANMA terapistinden profesyonel destek alarak normalleşmenizi hızlandırabilirsiniz…

Ebubekir Ertem
Çocuk ve Aile Danışmanı