Çocukta Öfke: Çocuklarda Agresif Saldırgan Davranışları Kontrol Etmede 10 Öneri

Çocukta Öfke: Çocuklarda Agresif Saldırgan Davranışları Kontrol Etmede 10 Öneri 2
Çocukta Öfke Çocuklarda Agresif Saldırgan Davranışları Kontrol Etmede 10 Önerii

Erken yaşta saldırgan davranışların değişimlenmemesi ileriki yaşlarda ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Her çocuk zaman zaman öfkelenebilir; her çocukta belirli bir düzeyde agresif davranışlara sahiptir.

Agresif davranışların ve öfkenin kontrol edilememesi, çocuğun kendisine, bir başkasına veya ebeveynlerine bu agresif davranışlarını yöneltmesinde ortaya çıkar.

Öfkenin bir ifadesi olan agresif-saldırgan davranışlar ısırma, vurma gibi davranışlar ile gözlenebilir. Çocuklarda saldırgan davranışlar; öfkeyi ve stresi ifade etme, dikkat çekme (olumsuz uyaran ile ilgi çekme ) veya sınırlarını korumak için (oyununa birinin müdahale etmesi vb.) ortaya çıkabilir.

çocukta öfke

Öfkeyi tetikleyen etkenleri gözlemleyin. Çocuğunuzun agresif davranışlarının ne zaman ve ne durumlarda daha çok ortaya çıktığını gözlemleyin. Zaman zaman arkadaş arasında normal tartışmalar ile ortaya çıkabileceği gibi TV saldırgan bir film izledikten sonrada artışa geçiyor olabilir.

Sizin stres anında verdiğiniz tepkiler önemli. Stresli bir durumda bağırıyor veya vuruyor iseniz çocuğunuz öfkesini bu şekilde ifade etmenin doğru olduğunu sanacaktır. Bu nedenle sizin de huzursuz, öfkeli olduğunuz durumlarda çocuğunuzun davranışınızı model alacağını unutmayın.

Çocuğunuz ile uygun olan ve olmayan davranışlar hakkında konuşun. Çocuğunuz saldırgan davranışlar sergiledikten sonra, sakinleştiği zaman bu davranışlarının etkileri hakkında konuşun ( arkadaşlarına vurduğunda onunla artık oyun oynamak istemeyebilirler vb.) Daha uygun olarak ne yapabilirdi hakkında da konuşabilirsiniz.

Çocuğunuza ilgi ve şefkat gösterin. Her çocuk ilgiye ve şefkate ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun olumlu davranışlarına özel ilgi gösterin ve övün. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun onunla kaliteli zaman geçirmeniz ilişkinizi korumak ve güçlendirmek adına çok önemlidir.

Çevresel etkenleri kontrol edin.Çocuğunuzun izlediği 23filmlerin ve oynadığı bilgisayar oyunlarının ona uygun olup olmadığını mutlaka kontrol edin.Çocuğunuzun arkadaşlarının agresif davranışlara sahip olup olmadığın gözlemleyin. Çocuklar sosyal ilişkilerinde de birçok yeni davranış öğrenirler.

Çocuğunuza hatırlatmalar yapın. Çocuğunuz oyun oynarken bir anda “Hadi gidiyoruz” dediğinizde agresifleşme ihtimali yüksektir. Halbuki gitmenize 20 dk kala 10 dk kala 5 dk kala gibi aralıklarda hatırlatma yaptığınızda oyununu ona göre düzenleyebilir.

Çocuğunuza alternatifler sunun. Çocuğunuzun bir konuda agresifleştiğini gözlemlediğinizde ona alternatifler sunarak farklı bir bakış açısı yakalamasına yardımcı olabilirsiniz. Sakinleşme kutusu yapımı için bu yazıya göz atın.

Çocuğunuzu duyguları hakkında konuşması için cocuk-konusmacesaretlendirin. Çocuğunuz öfkesini veya huzursuzluğunu sözcükler ile ifade etmekte zorlanıyor olabilir. Vurma, ısırma vb. davranışlar yerine kendini ifade etmesine yardımcı olun.

Olumlu davranışlarını övün. Çocuğunuzun her olumlu davranışını sürecini fark etmeye ve övmeye özen gösterin. Çocuğunuz uygun davranışları ile fark edildiğini gördüğünde daha olumlu davranmak isteyecektir.

Çocuğunuz öfkelendiğinde hemen müdahale ederek çocuğunuzu o alandan durumdan çekebilirsiniz (örn. Arkadaşlarına zarar verme durumunda).Çocuğunuzun agresif davranışları için psikolojik destek alınma daha hızlı ve sağlıklı ilerleme kaydedilmesi için gereklidir

Çocukta öfke patlamalarını kontrol altına alma, vurma davranışını değişimleme ve ısırma davranışı hakkındaki yazıya da göz atabilirsiniz.

Erkeklerin Kadında Aradıkları 4 Özellik 2

Erkeklerin Kadında Aradıkları 4 Özellik

Çocuğumun Özgüvenini Nasıl Geliştirebilirim? 2

Çocuğumun Özgüvenini Nasıl Geliştirebilirim?