D Vitamini Eksikliği Sizi Nasıl Etkiler?

D Vitamini Eksikliği Sizi Nasıl Etkiler? 4

Vitaminler, vücudunuzun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için son derece önemlidirler. Vitamin eksikliği ya da kıtlığı sağlığınızla ilgili bazı sorunlara veya değişikliklere sebep olabilir.

Bu makalede, D vitamini eksikliğinden ve sonuçlarından bahsedeceğiz.D vitamini veya  kalsiferol, dişlerin ve kemiklerin doğru şekilde oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca eklemlerinizin ve sinir sisteminizim normal çalışmalarını devam ettirebilmeleri için de yararlıdır.

Diğer Yararları

Kalsiyum ve fosfor emilimi de bu vitaminin yararlı etkilerine dahildir. Kasla ve kalple ilgili olan vücut faaliyetleri, hormon üretimi için gereklidir. Ayrıca, uyumanıza yardımcı olur ve sinirlilik halinin önüne geçer.

Küçük bağırsaktaki proteinlerin uygun şekilde emilimine de yardımcı olur. Güneşe çıkmak vücudunuzun deri altında D vitamini üretmesine ve onu işlemesine yardımcı olur; ama yine de, güneşte çok fazla zaman geçirmemek gerektiğini aklınızda tutmanız önemli (her şeyin fazlası zarar).

 D vitaminini besin veya takviye yolu ile de alabilirsiniz. Ama tavsiye edilen günlük dozajın dışına çıkmamaya dikkat etmelisiniz çünkü amaç; bu vitaminden dengeli ve sağlıklı miktarda almaktır- ne eksik ne fazla.

Bu vitamini aşağıdakiler gibi besinlerde bulabilirsiniz:

  • balık
  • süt
  • tereyağı
  • yumurta sarısı
  • ton balığı
  • sardalya
  • karaciğer
  • tahıl
  • peynir

Bu vitamin, vücudunuzda kaynak olarak depolanır. K vitamini de aynı şekildedir. K vitamini de kan pıhtılaşması için gereklidir ve bu ikisi vücudunuzun üretebildiği vitaminlerdir. Diğerlerini ancak yediğiniz besinler ya da doktorunuz tarafından tavsiye edilen takviyelerle elde edebilirsiniz.

K vitaminini yeşil yapraklı bitkiler; brokoli,  karnıbahar, lahana, balık, karaciğer, kıyma, tahıl ve yumurtadan elde edebilirsiniz.

Bu Vitaminin Eksikliği Aşağıdaki Bozukluklara ve Hastalıklara Sebep Olur

  • Küçük çocuklarda kemik biçimsizliği
  • Dişte çürükler
  • Raşitizm: çocuklarda zayıf kemik üretimi
  • Kemik erimesi: kemikleri zayıflatır, kişinin kırık ve çatlaklara karşı olan savunmasını azaltır.
  • Göğüs kanseri
  • Kolon kanseri
  • Bağırsak iltihaplanması

D Vitamini Eksikiliğinin Belirtileri

Ağızda çürüklerin ve yaraların belirmesi, görme problemleri, uyku bozukluğu, şişmiş eklemler vb.

Bu vitaminde aşırıya kaçmak ishal, kusma, böbreklerde, kalpte ve karaciğerde hasar, iştah eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.

Belli vitaminlerin eksikliği bu denli ağır sonuçlara yol açabildiğinden sağlıklı ve çok çeşitli bir beslenme alışkanlığına sahip olmak önemlidir.Tek tip besin besin yerine bir çok besine dayalı bir beslenme alışkanlığı vücudunuzun her birinden ayrı ayrı faydalanmasını sağlayacaktır ve böylece vücudunuz her parçasının normal işlevlerini devam ettirerek bir sinerji içinde çalışabilir.

Bir diyetisyene danışmak önemlidir. Vücudunuzun bir başkasıyla aynı özelliklere sahip olmadığını ve herkesin farklı miktarda besine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Her birimiz farklıyız ve kendimize özgü diyetlere ihtiyacımız var.

Yukarıda bahsedilen hastalıklar oldukça ciddi hastalıklardır. Çok geç olana kadar beklemeyin. Daha sağlıklı olmayı seçerek bugünden başlayın. Eğer küçük çocuklarınız varsa, onları çeşitli ve sağlıklı beslenme konusunda destekleyin. Her istediklerini ya da en basit şeyleri yiyemezler çünkü yeterince büyük değiller.

Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığına bugün yatırım yapmaya başlayın. Vücudunuz bunu sağlıklı ve dirençli olarak ödüllendirecektir ve böylece zamanın zararlı kötüleştirme etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Önemli…

Her zaman bu alanda yıllarca çalışmış bir profesyonele danışın. Sizi için daha sonra kötü etkilere yol açabilecek kanıtlanmamış tavsiyelere kulak asmayın.

Bilinmelidir ki; vitamin takviyeleri sadece gerçek eksiklik durumlarında tüketilmeli. Fazlasının da tavsiye edilmediğini ve vücudunuza zarar verdiğini aklınızda bulundurun.

 

BİR KEZ PAYLAŞ HERKES FAYDALANSIN…

 

Kaynak: Sağlığa bir adım

Bu ödevler bir işe yaramıyor! 4

Bu ödevler bir işe yaramıyor!

Böbrek Yetmezliği ile İlgili Olabilecek Belirtiler 4

Böbrek Yetmezliği ile İlgili Olabilecek Belirtiler