Hamilelikte yaşadığı aksilikler sonucu kızını erken dünyaya getirmek zorunda kaldı. Görünürde ters giden bir şey yoktu, küçük kız yaşıtları gibi büyüyüp gelişiyordu. Ancak genç anne kızı 2 yaşındayken bambaşka bir gerçekle karşı karşıya kaldı. Prematüre doğan kızı yetişkin biri gibi karşısına ne çıkarsa okuyordu. Bunun altında yatan sebep ise çok başkaydı.

Birkaç yıl önce İngiltere’de yaşayan genç bir anne, henüz 2 yaşında olan kızının yaptığı bir hareket karşısında şoke oldu. Etrafında daha önce duymadığı, görmediği bu olay ilk kez onun başına geliyor gibi hissetti. Ancak doktorların küçük kıza koydukları teşhis sonrasında hiçbir şeyin düşündüğü gibi olmadığı anladı.

İngiliz Tanya Paxton normal bir hamilelik geçirmişti. Kızını kucağına almasına 2 ay kala yani hamileliliğinin yedinci ayında bir anormallik yaşayınca erken doğum yapmak zorunda kaldı. Gelişimini henüz tamamlayamamış kızı Sienna’yı kucağına alan Tanya oldukça mutluydu. Doktorlara göre 2 kilo doğan Sienna bebeğin herhangi bir sorunu yoktu, yalnızca büyümeye ihtiyacı vardı.

HER ŞEYİ OKUMAYA BAŞLADI

Başlarda her şey çok normaldi. Ancak prematüre bir bebek olarak dünyaya gelen Sienna henüz 2 yaşındayken bazı tuhaf davranışlar sergilemeye başladı. Tanya Paxton küçük kızının bazı kelimeleri söylemeye çalıştığını fark etti. Bu durum onun yaşındaki bir çocuk için çok normaldi fakat kısa bir süre sonra uzun ve anlamlı cümleler kurmaya başladı. Özellikle televizyonda izlediği reklamların sloganlarını tekrar eden Sienna zamanla sokaktaki tabelaları, asansör yazılarını da okumaya başladı. Tanya Paxton’ın yakınları küçük kızının bu kadar hızlı bir şekilde okumayı öğrenmesine şaşırdılar ve sırrının ne olduğunu merak ettiler.

Üstelik Tanya’nın bunun için hiçbir çabası yoktu. 2 yaşındaki kızının bu kadar hızlı bir şekilde okumayı çözmesi onun için de şoke ediciydi.

Küçük Sienna’nın hayret verici bu durumu kısa bir zaman sonra bambaşka bir boyut aldı. Etrafındaki küçük tabela ya da reklamlarla yetinmeyen Sienna 3’üncü yaşına sayılı günler kala kitap okumaya başladı. Bir akşam dedesi Sienna’ya kitap okurken küçük kız bir anda dedesinin elinden kitabı alarak akıcı bir şekilde okumaya başladı. Sienna’nın bu halini görenler ise hem çok şaşırıyor hem de garip bir mutluluk yaşıyordu.

KREŞTEKİ ÖĞRETMEN UYARDI

4 yaşına geldiğinde kreşe başlayan Sienna yaşıtlarıyla sosyalleşme konusunda sıkıntılar yaşıyordu. Öğretmenleri Sienna’da yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu keşfedince ailesine onu bir psikoloğa götürmelerini tavsiye ettiler. Kısa bir süre içinde Sienna’ya otizm teşhisi konuldu ve 2 yaşında kendini göstermeye başladığı inanılmaz yeteneklerinin sebebi de hiperleksi olarak açıklandı. Sienna’ya konulan bu teşhisten sonra ailesi hekimlerden neler yapmaları ve nasıl davranmaları gerektiği hakkında fikir aldı. Zaten ilgili bir anne olan Tanya kızıyla daha da yakından ilgilenmeye başladı.

Otizm, 3 yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık. Hiperleksi de genellikle otizmle ilişkilendirilen, 5 yaşın altındaki çocuklarda kendi kendine öğrenilen bir okuma yeteneği anlamına geliyor. ‘Otizm spektrum bozukluğu’ olan her 10 bin çocuktan yaklaşık 2’sinde hiperleksi görülebiliyor.

SÜREKLİ KİTAP OKUYORLAR

Sienna’ya teşhis konulduktan 7 yıl sonra Tanya, kızının okumaya olan ilgisinin hiçbir yavaşlama belirtisi göstermediğini söyledi. Şimdi 9 yaşında olan Sienna tam bir kitap kurdu ve yetişkinler için yazılmış kitapları bir günde bitirebilecek yeteneğe sahip. Üstelik Sienna’nın bu özelliği 2 yaşındaki erkek kardeşine de geçmiş durumda. 2 yaşındaki Grayson’a konulmuş bir hiperleksi teşhisi yok ancak ablası gibi kitap okumayı çok seviyor. Tanya Paxton iki çocuğunun yaşıtları ‘ekran bağımlısıyken’ bu halde olmalarından dolayı çok mutlu olduğunu söylüyor.

Hiperleksi, ileri okuma becerisi ile anlama zayıflığının bir arada bulunduğu bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Hiperleksik çocuklar 2 yaşına gelmeden uzun kelimeleri hecelemeyi, 3 yaşından önce de cümleleri okumaya başlayabiliyor. Bu çocuklar, kelime okuma yeteneklerinin çok yüksek olmasına rağmen genellikle okudukları ve duydukları cümleleri anlamakta ve sosyal ilişkiler kurmakta zorluk çekiyorlar.