Damlama kahve nedir ve nasıl yapılır? Evde damlama kahve yapımının püf noktaları

Damlama kahve nedir ve nasıl yapılır? Evde damlama kahve yapımının püf noktaları 1

Günümüzde en fazla tüketilen kahvelerden biri olan filtre kahve su içerisinde çözünmeyen tıpkı çay gibi demlendikten sonra süzülerek içilen bir kahvedir. Suda eriyen kahvelere göre daha sağlıklı olan filtre kahve ülkemizde de sık tüketilen kahveler arasına girmiştir. Filtre kahve sevenler için bugün damlama tekniğiyle yapılan enfes tarifi sizlerin beğenisine sunuyoruz.

Kahve, kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir. Ülkemizin en değerli içeceklerinden biri olan kahvelerin binlerce lezzetli çeşidi bulunuyor. Sütle veya sütsüz de içilebilen kahve, kahve makinesi veya french pressle yapılmaktadır. Çekirdekten, fincana eziyetli bir yolculuğu olan bu lezzetli içecek öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerinden 90C-95C arası sıcaklıktaki suyun geçirilerek demlenmesi ile oluşuyor. Türk Kahvesi ve Çözünebilir kahvelerin aksine filtre kahve demledikten sonra oluşan telveyi içmeyiz. Elde ettiğimiz kahve espressoya göre çok daha yumuşak olur. Çünkü kağıt filtre ile bitter/acı tatları bardağımıza getiren birçok yağı tutmuş oluruz. Eğer 100% Arabica ve nitelikli kahveler kullanıyorsanız, Filtre Kahve demleme yöntemlerinde sıcak su ile öğütülmüş kahve filtrenin içinde bir süre demlendiği için kahveden bir çok tipte aromayı almak mümkündür. Peki damlama tekniğiyle kahve nasıl pişirilir? 

DAMLAMA KAHVE TARİFİ:

MALZEMELER

30 gram çekirdek kahve
500 ml.su
1 adet kağıt filtre
1 adet hario
1 adet kahve potu
1 adet mutfak tartısı
1 adet kahve öğütücüsü
1 adet kettle

YAPILIŞI

30 gram kahveyi mutfak tartısında ölçün ve öğütücü ile kahvenizi orta kalınlıkta çekin. Bir tarafta 500 ml suyunuzu kettle’da ısıtın.

Kağıt filtrenizi hario’nun, harionuzu da kahve potunun üzerine yerleştirin.

Kahve potunuz ise tartınızın üzerinde olsun. Kaynatıp dinlendirdiğiniz sudan minicik bir kısmını filtrenizi yıkamaya ayırın ve hario’nun içinde iken filtreyi ıslatın. Kahve potunun içine dökülen suyu ise kullanmadan atın.

Temizlemiş olduğunuz filtrenin içine artık çektiğiniz kahveyi dökebilirsiniz.

60 gram suyu yaklaşık 45 saniye boyunca yavaş yavaş, dairesel hareketler ile kahvenin üzerine dökün.

Gerçekleştirdiğiniz bu hareket kahvenin “çiçeklenmesi”dir. Bu şekilde kahve kendi aromasını ortaya çıkaracaktır.

Çiçeklenme işlemi bittikten sonra ise kalan suyu yavaşça hario’nun içine dökerek bitirmeyi bekleyin.

Afiyet olsun…

En kolay sandviç ekmeği nasıl yapılır? Sandviç ekmeğinin püf noktaları 1

En kolay sandviç ekmeği nasıl yapılır? Sandviç ekmeğinin püf noktaları

Kazanlı ütüler mi düzgüsel ütüler mi daha kullanışlıdır? 1

Kazanlı ütüler mi düzgüsel ütüler mi daha kullanışlıdır?