Her ne kadar pek çok kişi psikolojik terapinin ilaçlardan daha az etkili olduğuna inansa da, gerçek şu ki, her ikisi de depresyonla çok disiplinli bir yaklaşımla mücadele etmek için gereklidir.
Depresyonla uğraşırken zihinsel yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak, psikolojik durumların tedavisinde büyük bir yardımcıdır.
Depresyon nedir?
Depresyon ruhsal bir durumdur. Üzüntü, suçluluk ve kendini yetersiz hissetme, bu durumdan muzdarip olan insanları ele geçirir ve günlük faaliyetlerine devam etmelerini zorlaştırır.
Depresyon, bir zamanlar keyif alınan şeylere olan ilgiyi azaltır. Ergenlik döneminde ya da 20-30 yaşları arasında ortaya çıkar. Bununla birlikte, çocuklarda depresyon görülmez.
Pek çok insanın düşündüğünün aksine, depresyon güçsüzlük anlamına gelmez. Ayrıca, sevgi eksikliği, çocukluk travmaları veya kişilik bozukluklarıyla da bağlantılı olmak zorunda değildir.
Nedenleri çok çeşitli olabilir. Bir aile üyesinin ölümü, duygusal dengesizlikler, iş hayatı problemleri, ciddi hastalıklar, hatta hormonal değişiklikler depresyona neden olabilir.
İstatistikler, birinci basamak tedavideki hastaların % 30’unun depresyon belirtilerine sahip olduğunu ve % 10’unun ciddi durumda olduğunu göstermektedir. Her altı kişiden biri bu durumdan etkilenebilir.
Depresyon semptomları
Uyuşukluk, yorgunluk, üzüntü, sinirlilik veya anksiyete hissi depresyon belirtileridir. İnsanlar mutluluk ya da zevk gibi bazı duyguları deneyimleme yeteneklerini kaybederler.Bunun yerine suçluluk, umutsuzluk, terk edilme, yalnızlık ve işe yaramazlık duyguları vardır.
Bu durumlarda, kişiler karar vermekte zorlanır, iyi bir şekilde uyuyamaz ve intihar etmeyi bile düşünebilir. Ayrıca, kişisel hijyenlerini, çocuklarını veya evcil hayvanlarını önemsememeye başlarlar.
Bu yazımızı da okuyun: Bunları hayatınızdan çıkarın: İnsanı aptallaştıran 9 şey
Fiziksel bozukluklar ve depresyon
Fiziksel bozukluklar depresyonla doğrudan veya dolaylı bir ilişkiye sahip olabilir:
- Bu duruma bir örnek olarak, tiroid eksikliğinin hormon düzeylerini etkilemesi gösterilebilir. Bu da depresyon belirtilerine neden olabilir.
- Serebral tümörler, multipl skleroz, Parkinson, bunama veya uyku apnesi depresyonu tetikleyebilir.
- Tüberküloz, zatürre ve hepatit de depresyona neden olabilir.
- Anksiyete, fazla alkol tüketimi veya şizofreni de depresyon üzerinde önemli bir rol oynar.
Depresyon ve çok daha fazlası
Depresyon daha da kötüye gidebilir hatta kalıcı olan ciddi bir soruna dönüşebilir.İlk başta, kişi üzgün ve çaresiz hisseder. Haftalarca ağlarlar ve insanlarla göz temasına girmekten kaçınırlar, konuşmalara katılma istekleri yoktur.
- Kronik depresyon iki yıl veya daha fazla sürer. İnsanlar mizah duygularını ya da kendilerine olan sevgilerini yitirirler. Her şeye şüpheyle yaklaşırlar ve karamsar bir ruh hali benimserler.
- “Premenstrüel disforik bozukluk” olarak adlandırılan durumda, semptomlar sadece adet öncesi günlerde ortaya çıkar. Erken yaşlarda başlayabilir, ancak menopozla ortadan kaybolur.
Depresyon nasıl tedavi edilir?
Tamamlayıcı tedaviler, psikoterapi ve ilaçlar, depresyona yardımcı olmak için kullanılan yöntemlerdir.Genel olarak, intihar düşünceleri ve kilo kaybı meydana gelmedikçe ya da durum kalp rahatsızlıklarına neden olmadıkça hastaneye yatış gerektirmez.
- Depresyonun şiddeti hafifse, doktor ziyaretleri psikoterapiyi tamamlayabilir. Bu bireysel olarak veya gruplar halinde yapılabilecek bir tedavidir. Hayatın baskılarına uyum sağlamada yardımcı olur.
- Eğer depresyon ciddileşmeye başlarsa, tedavi yeni nesil anti-depresan ilaçlar veya heterosiklikler ile de desteklenebilir.Serotonin geri alım inhibitörleri ve monoamin oksidazlar da kullanılabilir.
- Gerekirse elektrokonvülsif tedaviye de başvurulabilir. Bu, beyinde elektrik akımları kullanılarak konvülsiyonları teşvik eden elektrotların yerleştirilmesiyle yapılır. Bunun için genel anestezi yapılması gerekir.
- Mevsimsel depresyon şık terapisi ile tedavi edilebilir. Bu ışık yayan bir kutuda gerçekleşir ve kişi doğrudan bu kutuya bakmadan 30 dakika boyunca onunla yüzleşmek zorundadır.
Ayrıca okuyun:Depresyonun 9 belirtisi
Depresyonla mücadele etmek
Depresyonla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek birçok zihinsel yöntem vardır:
- İlgilendiğiniz ve sizi mutlu eden aktivitelere katılmaya çalışın. Bu, fiziksel ve zihinsel enerjinizi artıracak ve olumsuz düşüncelerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
- Olumsuz düşüncelerinizi bir kenara bırakarak olumlu düşünmeye çalışın. Genel olarak, öz saygı geliştirmek, depresyondan kaçınmanıza yardımcı olur çünkü öz saygı değerinizi anlamanıza ve kusurlarınızı hoş görmenize yardımcı olur.
- Buna ek olarak, başka bir yöntem de sizin kendinize güvenmenizi veya inançlarınızı savunabilmenizi teşvik etmektir.
- Olumsuz olsa bile duygusal durumunuzu kabul edebiliyor olmanız duygusal zekanızı göstermektedir. Olumsuz duygularla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek için endişe, öfke, üzüntü ya da korkuyu tanımlamak gerekir.
- Hayatta hedefleriniz sizi motive eder ve hayatınıza devam etmenize yardımcı olur. Bu nedenle, depresyonun üstesinden gelmenize yardımcı olan bir uyarıcı, önceden belirlediğiniz hedefler doğrultusunda çalışmanıza yardımcı olabilir.
- Kaslarınızı ve zihninizi gevşetmek de rahatlamak için çok önemlidir.
- Meditasyon da oldukça etkili bir uygulamadır.