Depresyonlarını Gizleyen İnsanların Beş Alışkanlığı

Depresyonlarını Gizleyen İnsanların Beş Alışkanlığı 1
Depresyonlarını Gizleyen İnsanların Beş Alışkanlığı

Depresyonda olan herkes üzgün veya yalıtılmış görünmez. Bazen çok gülmek veya çok arkadaşça davranmak, birinin depresyonunu sakladığının bir işareti olabilir.

Depyonunu Gizleyen Insan

Gizli depresyon, hastanın tipik depresyon belirtileri göstermediği, bunun yerine depresyonu altına gizlendiği diğer şablon ve özelliklerin görüldüğü bir durumdur. Aslında, bu durumu görmezden gelen ilk kişi, bu sorunu yaşayan kişidir. Bunu acılarını arka plana atmak için yaparlar.

Depresyon semptomlarını kapatma veya güzelleştirme girişimi bilinçsiz veya ön-bilinçlidir. Bu, kişi kasten bir şey hissetmiyormuş gibi davranmak istiyor anlamına gelmez. Gizleme, kendilerini belki de başa çıkamayacaklarını hissettikleri acıdan korumanın bir yoludur.

Birinin sorunlarını kendinden ve başkalarından gizlemesi hiç de olumlu değildir. Aksine, bazen bu sadece sorunları daha da kötüleştirir. İşte bir kişinin gizli depresyonu olduğunu gösteren beş belirti:

1. Saplantılı derecede sosyaldirler

Gizli depresyonu olan insanlar yalnız kalmak istemezler çünkü kendi başlarına zaman geçirmek istemezler. Etraflarında birileri yoksa, akut üzüntü duygusu daha kolay ortaya çıkar.

Saplantılı derecede sosyal olma eğiliminde olmalarının nedeni budur. Her zaman bir araya gelme ve diğer sosyal etkinlikleri organize etmenin yollarını ararlar. Ve eğer bunu yapamıyorlarsa, basitçe durmadan akrabalarını, arkadaşlarını veya meslektaşlarını ararlar. Ayrıca yalnız kalmak istemezler çünkü yalnızlık onları düşünmeye zorlar.

2. Sağlık durumlarını aşırı vurgularlar

Bu abartılı davranış genellikle kendilerini tamamen kötü hissettikleri gerçeğini telafi etme çabasıdır. Gizli depresyonu olan insanlar, sözde sağlıklı olmaları hakkında övünme eğilimindedir. Onlara nasıl olduklarını sorarsanız, iyi demezler, bunun yerine “harika” veya “fantastik” olurlar.

Belirttiğimiz gibi, bu bilinçsiz bir telafi şeklidir. Sadece bu değil, aynı zamanda kendilerini ve başkalarını ne kadar “harika” hissettikleri konusunda ikna etme girişimidir. Rahatsızlıklarını gidermek ve depresyonlarını uzak tutmak için kullandıkları bir sis perdesidir.

3. Devamlı geçmiş hakkında konuşurlar

Gizli depresyonda da, herhangi bir depresyon formunda olduğu gibi geçmiş öncü bir rol oynar. Bu yüzden gizli depresyonu olan insanlar sıklıkla başkalarıyla geçmiş konular hakkında konuşurlar. Bu konulara şaka yollu değinseler de bunu sık sık yaparlar.

Geçmişi geçmişte bırakamamak, çözülmemiş sorunlarının bir göstergesidir. O geçmişin olumlu ya da olumsuz olması önemli değil. Mesele, her konuştuklarında başlarından zaten geçmiş olan şeyi tekrar yaşamalarıdır. Geçmişlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar ve arkada kalmasına izin verememişlerdir.

4. Yeme bozuklukları

Bu bozukluklar, her zaman bir tür duygusal rahatsızlığın göstergesidir; özellikle de iştahtaki değişiklikler geçici değil, kalıcı ise ve zaman geçtikçe daha belirgin hale gelirse. Bu alışkanlıklar normalden daha az, normalden daha fazla veya kuralsızca bir şekilde yemek yemeyi içerebilir.

Bazen, gizli depresyonu olan insanlar yemek yemeyi bırakmazlar ya da daha fazla yemezler, bunun yerine bazı yiyeceklerden iğrenmeye başlarlar veya sık sık sindirim sorunları yaşarlar. Gizli depresyonu olan bazı insanlar da özellikle bir şeyleri yemek veya belli bir şekilde yemek yemek konusunda takıntılı hale gelirler.

5. Huzur içinde uyuyamazlar

Gizli depresyonu olan insanlar, yemek yemekte olduğu gibi, farklı şekillerde baş gösterebilecek uyku anomalilerinden muzdarip olabilirler. Genellikle, ya yeterince uyumazlar ya da çok fazla uyurlar.

Bazen, gece uyanık olmayı tercih etme, yatay bir yatakta uyuma zorluğu ve aralıklı rüyaların ortaya çıkması gibi diğer davranışlar gösterirler.

Tüm bu göstergeler dikkatlice değerlendirilmelidir. Depresyon, bir hüzün ya da gizlenmiş inkardan daha fazlasıdır. Bu nedenle, iyi eğitimli profesyoneller tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

Kızıma Mektuplar -4- Kendini dinle etrafını değil!

Kızıma Mektuplar -4- Kendini dinle etrafını değil!

Gençlerin Sigara İçmesi Nasıl Önlenir? 1

Gençlerin Sigara İçmesi Nasıl Önlenir?