Zaman zaman kötü hissetmek hayatın normal bir parçasıdır. Fakat vücudunuzu boşluk ve kaygı esir aldığında ve gitmediğinde bu depresyon olabilmektedir.
Depresyon kişinin mutlu olma ve hayattan zevk alma yetisini geçici olarak kaybettiği, duygu durumu, düşünceleri, bedeni ve zihni hastalandıran bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanmaktadır.Fakat her çökkünlük hali depresyon değildir. Depresyon diyebilmek için belirtilerin her gün ya da son iki haftadır devam etmesi gerekir.
DEPRESYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
1 – UMUTSUZ, DEĞERSİZ YA DA ÇARESİZ HİSSETMEK
Depresyondaki bir insan her şeyin kötü gittiğini düşünür ve problemler ortaya çıktığında suçu kendine yükler. Şiddetli bir depresyonun en yaygın belirtisi budur. Orta düzey depresyonda bu belirti daha nadir görülür. Yani olayların pozitif taraflarını görememe, olaylarda ve seçimlerde kontrole sahip olmadığını hissetme, geçmişteki hataları hatırlayıp kendini suçlama gibi durumlar depresyon belirtileridir.
2 – HAYATIN YAŞAMAYA DEĞER OLMADIĞI DÜŞÜNCESİ
Renkli bir sosyal yaşantınız, iyi ilişkileriniz ve başarılı bir işiniz olabilir ancak depresyondaysanız bunların hayatınıza değer kattığını görmeden yaşamanın bir anlamı olmadığı düşünebilirsiniz.
3 – ÇOK UYUMAK YA DA YETERİNCE UYUYAMAMAK
Düzensiz uyku ve depresyon yakından ilgilidir. Depresyon bazı kişilerde uyuyamamaya, bazılarında ise tam tersine sürekli uyuma isteğine yol açar.Bu durumun işaretleri,uyku düzeninin kaybolması, çok geç kalkmak ya da alışılmadık derecede erken kalkmak, zamanında uyanamamak, uykuyu alamamak, dinlenmemiş hissetmek olabilir.
4 – ENDİŞE, KORKU
Depresyondaki kişi endişelidir ve çok kolay kaygılanır. Yakınlarının başına kötü bir şey geleceğinden korkar, depremden korkar, yola giden eşinin kaza geçireceğinden korkar, çocuklarının merdivenden düşeceğinden korkar, depremden korkar, hastalıktan korkar, ölümden korkar, cehennemden korkar, vb. Aklı hep kötü ihtimallerle doludur. Felaket senaryoları yazar durur.
5 – GERGİNLİK VE HAREKETLİLİK
Depresyondaki insan için, her şey büyür. Küçük değişiklikler ya da rahatsızlıklar çakıl taşları gibi değil, kocaman sınırlar gibi görünür. Bunların normal yaşamını ciddi şekilde etkileyeceğini düşünür.Bundan dolayı Depresyondaki bazı insanlar aşırı uçta davranışlar sergilerken, bazıları da tam tersine çok durgun olurlar.
6 – CİNSEL İSTEKSİZLİK
Cinsel isteksizliğin kadında da erkekte de en sık görülen sebeplerinden biri depresyondur. Kişi cinsel ilişkiye pek arzu duymaz. Cinsel ilişkiye girse bile fazla zevk almaz. Depresyon ayrıca erkekte sertleşme sorununa, aşırı erken veya geç boşalmaya, kadında ise orgazm olamamaya yol açabilir.
7 – ÖLÜM VE İNTİHAR DÜŞÜNCELERİ
Depresyon geçiren kişi intiharı düşünmese bile aklına sık sık ölüm gelir. Bazıları intiharı düşünmezler, ama “Keşke ölmüş olsaydım” derler. “Dini inançlarım olmasaydı veya ailemi üzmeyeceğini bilsem şimdiye kadar bin kere intihar etmiştim” diyen hastalarla da devamlı karşılaşılır. Ancak depresyon ağırsa dini inançlar bile intiharı önleyemeyebilir.
8 – YORGUNLUK
Çoğu bedensel hastalık gibi pek çok ruhsal hastalık da yorgunluğa yol açar. Ancak depresyon, yorgunluğun en yaygın sebeplerinden biridir. Bedensel hastalıklara bağlı yorgunluklarda kişi iş yapmak ister, ama yorgunluğu buna engel olur. Depresyonda ise kişi hem isteksiz hem yorgundur.
Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/depresyonun-5-isaretcisi-40025160