Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz

Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz 3
Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz

Kemik tümörleri temelde iki gruba ayrılır: Kemiğin kendi tümörleri ve diğer organların tümörlerinin kemiğe nüfuz etmesi, yani metastaz. Kemikte metastazlar, kemiğin kendi tümörlerine kıyasla çok daha sık görülürler. Kemik metastazlarına özellikle prostat, meme, akciğer, tiroid bezi ve böbrek kanserlerinde rastlanır.

Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz
Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz

Kemiğin kendi tümörleri ise selim kemik tümörleri ve habis kemik tümörleri olarak iki grupta incelenir.

Kemik Tümörlerinden Korunma Yolları

Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak

Beslenmedeki kalsiyum alımını çoğaltmak

Düzenli spor yapmak

Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz
Eğer Bu Belirtiler Var İse Kemik Kanseri Olabilirsiniz

Kemik Tümörleri Risk Faktörleri

Çoğu kemik tümörlerinin kesin nedeni henüz bilinememektedir. Ancak bazı faktörlerin hastalıkla bağlantılı olduğu bilinmektedir:

Genetik sendromlar kanser riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır.

Yüksek dozda radyasyona maruz kalmak,

Kötü beslenme ve egzersiz eksikliği

Çocuklarda hızlı büyüme, kemiklerin hızlı gelişimi de yine tümör oluşumunda risk faktörü olabilmektedir.

Belirtiler

Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvuruyorlar. Özellikle kaval kemiği ya da kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde giderek büyüyen bir şişlik, erkenden ortaya çıkabiliyor.

Daha nadir olarak kendi kendine oluşan kemik kırığı, ilk ortaya çıkış şekli. Özellikle çocukluk ve gençlik çağında tanı konan iyi huylu kemik tümörleri başka sebeplerle çekilen röntgenlerde tesadüfen tespit edilebiliyorlar.

Tanı Yöntemleri

Öncelikle yapılması gereken ilk tetkik kemiklerin rahatlıkla incelebileceği direk grafi (röntgen filmi). Daha sonra tümörün çevre dokularla komşuluk ilişkilerini, kanlanmasını ve yaygınlıklarını incelemek için kemik sintigrafisi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme yöntemlerinden faydalanılıyor.

Ancak tüm bu tetkikleri yaptıktan sonra kesin tanıya ulaşmak için ihtiyaç halinde örnekleme, yani biyopsi girişimi yapılabiliyor.

Tedavi Yöntemleri

Her tümör grubunda tedavi felsefesi farklıdır. İyi huylu kemik tümörlerinde amaç; hastanın kendi dokusunu koruyarak tümörü tekrar etmesini engelleyecek oranda vücuttan uzaklaştırmak ve oluşan kemik boşluklarını hastanın kendisinden alınan ya da kemik bankasından gelen kemik yamaları ile doldurmak.

Kötü huylu kemik tümörlerinde ise hasta olan organı, mümkün olduğunca fonksiyonlarını koruyarak kurtarmanın yanında, tümör tekrarını engellemek için ışın tedavisi (radyoterapi) ve hastalığın başka organlara yayılımını kontrol etmek için ilaç tedavisi (kemoterapi) kullanılıyor.

Metastazlarda kemik dokuya uygulanan tedavi, hastanın tümörü ile ilgili genel gidişatı değiştirmiyor. Amaç, hastanın en erken dönemde günlük hayat fonksiyonlarına dönebileceği bir tedavi uygulayarak hastanın yaşam kalitesini arttırmak oluyor.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Bu besin sadece iki ayda kanser riskini azaltıyor! 5

Bu besin sadece iki ayda kanser riskini azaltıyor!

Bacak Bacak Üstüne Atamıyorsanız Dikkat! 2

Bacak Bacak Üstüne Atamıyorsanız Dikkat!