Eğitime Bakışınızı Değiştirecek 12 Araştırma

Eğitime Bakışınızı Değiştirecek 12 Araştırma
Eğitime Bakışınızı Değiştirecek 12 Araştırma

Eğitim konusunda son yıllarda yapılan bir çok araştırma eğitime bakış açımızı değiştiriyor. Bu yazımızda eğitim konusunda yapılmış en önemli 12 bilimsel araştırmayı sunuyoruz.

2015 eğitim araştırmaları açısından harika bir yıldı. Fonksiyonel MR Görüntüleme (fMRI) teknolojisi, hareketin ve egzersizin çocukların beyinlerinin yapısını değiştirerek matematik becerisini nasıl geliştirebileceğine dair yeni bir anlayış kazandırdı. Susam Sokağı’nın 40 yıllık tarihinin küçük çocukları okula hazırlama konusunda nasıl bir etki yarattığını gördük .

Birkaç araştırma, sosyal ve duygusal öğrenmenin öğrenciler için önemini güçlendirdi . Eğitimcilerin, öğrencilerin nasıl öğrendiğini anlamalarına yardım edecek iki tane mutlaka okunması gereken çalışma yayınlandı. İşte geçtiğimiz yıl sonuçları yayınlanan ve her eğitimcinin mutlaka bilmesi gereken en önemli araştırmalar:

1. İyi Tasarlanmış Sınıflar Öğrencilerin Öğrenme Başarısını Artırıyor

Bir sınıfın fiziksel öğrenme alanı, öğrencilerin ne kadar iyi öğrendiği üzerinde önemli bir fark yaratıyor. Salford Üniversitesi tarafından İngiltere’deki 27 okulda yapılan bu çalışmada (Sınıf Tasarımı İlkokul Öğrencilerinin Başarısını Yüzde 16 Oranında Artırıyor), araştırmacılar bir ilkokul sınıfının aydınlatma, düzenleme ve dekorasyon dahil tüm fiziksel tasarımını geliştirmenin akademik performansı yüzde 16′ya kadar artırdığını buldu (ancak çok fazla dekorasyon dikkat dağıtıcı olabilir).

2. Yardımseverliğin Faydaları Anaokulundan Yetişkinliğe Kadar Sürüyor

İyilik önemlidir. 1991 – 2010 yılları arasında 753 çocuğu gözlemleyerek yapılan bu araştırmanın (Araştırma: Anaokulundaki Davranışlar ve Yetişkinlikteki Başarı Arasındaki İlişki) sonuçlarına göre paylaşan, başkalarına yardım eden ve empati gösteren anaokulu öğrencileri, birer yetişkin olduklarında kişisel, mesleki ve eğitimdeki başarıya daha yatkın oluyorlar.

3. Tiyatro Otizmli Çocuklara Yardım Ediyor

Tiyatro programlarına katılmanın otizmli öğrencilere gruplar halinde oynamayı, başkalarıyla iletişim kurmayı ve yüzleri tanımayı öğrettiğini biliyor muydunuz? Tüm bunlar Vanderbilt Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmanın bulguları. Otizm ve Davranış Bozuklukları Dergisi’nde yer alan araştırmada, 8-14 yaşları arasındaki 30 otizmli çocuk 10 haftalık bir tiyatro programına yazıldı. Program boyunca rol yapma, doğaçlama egzersizleri, şarkı söyleme, dans etme ve hareket egzersizlerine katıldılar. Programın sonunda katılımcılar, okuldaki oyuncu akranlarıyla birlikte sahneye çıktılar.

4. Öğrenmenin Bilimi

Öğrencilerinizin nasıl öğrendiğini merak ediyor musunuz? Öğrenme ile ilgili bütün mitleri ve yanlış anlamaları rafa kaldıran yeni bir araştırma, öğrenme ile ilgili altı temel prensip olduğunu ortaya koydu.

5. Sosyal ve Duygusal Öğrenmeye Harcanan 1 Dolar, Uzun Vadeli Faydalarıyla 11 Dolar Kazandırıyor

Sosyal ve duygusal öğrenmenin, öğrencilerin eğitimine inanılmaz büyük faydaları olduğunu biliyoruz (Neden Duygusal Öğrenme Alfabeyi Öğrenmek Kadar Önemli?). Peki geçtiğimiz yıl uzun vadeli ekonomik faydaları üzerine bir araştırma yapıldığını biliyor muydunuz? Araştırmacılar en yaygın kullanılan altı sosyal ve duygusal öğrenme programının ekonomik etkilerini analiz etti. Bu analizin sonuçlarına göre yatırılan her bir dolar, uzun vadeli faydalarıyla 11 dolar kazanç sağlıyor. Çocuk suç oranlarında azalma, yaşam boyu daha yüksek kazanç ve daha iyi bir ruhsal ve zihinsel sağlık bu faydalardan bazıları.

6. Susam Sokağı Anaokulu Çocuklarının Öğrenmesini Geliştiriyor

Susam Sokağı, bundan 40 yıl önce çocukları okula hazırlamaya yardım eden eğitsel bir program olarak hayatımıza girmişti. Nüfus sayımı verilerini inceleyen araştırmacılar, Susam Sokağı’nı daha çok izleyen okul öncesi yaştaki çocukların okulda daha başarılı olduklarını buldu. Yoksul bölgelerde yaşayan çocuklar ise okul performanslarında en yüksek kazanımları yaşayanlar oldu.

7. 70 Dakikadan Daha Fazla Ödev Vermeyin!

Ortaokul öğrencileri için günde 70 dakikalık matematik ve fen ödevi faydalı oldu, ancak 90-100 dakikadan daha fazla ödev vermek akademik performansta önemli bir düşüşle sonuçlandı. İspanya Oviedo Üniversitesi araştırmacıları, yaş ortalaması 13.78 olan 7 bin 715 öğrenci üzerinde yaptıkları bir araştırmayla bu sonuca ulaştılar.

8. Farkındalık Çalışmaları Matematik Başarısını Artırıyor

Farkındalık çalışmaları öğrencilerin daha pozitif hissetmesini sağlıyor. Ve yeni bir araştırmaya göre bu çalışmalar matematikteki başarıyı da artırıyor. Kanada’da British Columbia Üniversitesi’nde araştırmacılar, 4 ve 5’inci sınıflar düzeyinde 4 derslikte bilişsel kontrolün artırılması, stresin düşürülmesi, sosyal ilişkilerin geliştirilmesi konularında farkındalık eğitimi verdi. Araştırmacılar sadece farkındalıkta değil, matematik notlarında da ortalama yüzde 15’lik artış olduğunu tespit etti.

9. DEHB’li Öğrencilerin Konsantre Olmalarını Sağlamak İstiyorsanız, Hareket Etmelerine İzin Verin

DEHB’li öğrenciler için hiperaktivite doğal bir durum olduğu için onları hareket etmekten ve kıpırdanmaktan alıkoymak odaklanma becerilerine zarar verebilir (DEHB’li Çocukların Neden Sınıfta Hareket Etmeye İhtiyacı Var?).

10. Hareket ve Matematik Becerisinin Arkasındaki Sinirbilim

Araştırmalar hareketin öğrenme üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylüyor (Hareket Öğrenmeye Ara Vermek Değil, Öğrenmenin Kendisidir). Ama araştırmalar genellikle gözleme dayalı yapılıyor. Oysa fMRI teknolojisinin kullanımıyla araştırmacılar, insanların nasıl öğrendiklerine dair yeni bir anlayış kazandı. Bir grup bilim insanı, çocukların beyin yapılarını inceledi. Hareket edip egzersiz yaptıklarında küçük çocukların beyinlerinin daha ince bir “kortikal gri madde” tabakası ürettiğini ve bunun da daha güçlü matematik becerilerinin gelişmesine sebep olduğunu buldular.

11. Ebeveyne Pozitif Geribildirim Vermenin Faydaları

Ebeveynleri çocuklarının eğitimine daha fazla dahil etmek öğrenci başarısını artırmanın en harika yollarından biri. Öğretmenler ailelere, çocuklarının kendilerini nasıl geliştirebileceklerine dair haftalık kısa notlar gönderdiklerinde, evdeki konuşmaların niteliği yükselirken dersi bırakma oranları da yarıya düştü.

12. Öğretmenler İşbirliği Yaptığında Öğrencilerin Matematik ve Okuma Başarısı Artıyor

Öğretmenlik diğer insanlardan soyutlanmış bir meslek gibi hissettirebilir ancak yeni bir araştırma gruplar – özellikle aynı konulardan oluşan gruplar – halinde çalışmanın öğrencilerin öğrenmesine büyük katkı sağlayabileceğini söylüyor.

Karşınızdaki Bir İnsanın Sizden Daha Zeki Olduğunu Gösteren 12 Özelliği 2

Karşınızdaki Bir İnsanın Sizden Daha Zeki Olduğunu Gösteren 12 Özelliği

Yeni Nesil Kız Çocuklarının Dertleri 1

Yeni Nesil Kız Çocuklarının Dertleri