Ekran Başında Geçirdiğiniz Süreyi Azaltmanıza Yardımcı Olacak Öneriler

Ekran Başında Geçirdiğiniz Süreyi Azaltmanıza Yardımcı Olacak Öneriler 2

Royal College Pediatri ve Çocuk Sağlığı Bölümü tarafından yayınlanan yeni kılavuzda, ekran zamanının zararlı olduğuna dair çok az kanıt olduğu öne sürülerek ekran başında geçen sürenin sınırlanmasına gerek olmadığı bildirdi.

Ancak bu tavsiyeden ötürü ülkedeki pek çok ebeveyn hayal kırıklığına uğrağını belirtirken İngiltere’nin çocuk hakları komisyonu başkanı Anne Longfield da ebeveynlerin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu açıkladı.

14 yaşında bir oğlu olan Andy bu tavsiyenin onu ne kadar hüsrana uğrattığını anlatanlardan biri: “Ekran zamanının okul performansına ve sportif aktivitelere zarar verdiğininden ve tehlikeli derecede bağımlılık yaptığından adım gibi eminim. Oğlumun ekran zamanını Cuma okuldan sonra ve Cumartesi günleri olmak üzere sınırlandırmak zorunda kaldım çünkü okula odaklanamıyordu. 

Eve geldiğinde yaptığı ilk şey doğruca Xbox’ına yönelmek oluyordu (Bu cihaz da kesinlikle ekran zamanına giriyor… Çoğu çocuğu meşgul eden bir oyun cihazı sonuçta). Biraz söylendikten sonra bu duruma alıştı ve takiben okul performansında da bir artış gözlemledik.”  

“15 yaş altı futbol takımına koçluk yapıyorum ve Pazar günü saat 14.00’te başlayan bir antrenmanda bile, kimin tüm geceyi bir ekran başında geçirdiği belli oluyor.”  

Çocuk hakları komisyonu başkanı Anne Longfield, ebeveynlerin ekran zamanı konusunda rehberliğe ihtiyaçları olduğuna vurgu yapıyor.

“Yeterli kanıt olmadığı gerçeği, duruma başka açılardan bakmamıza ve yapabileceğimizin en iyisini bulmaya çalışmamıza gerek olmadığı anlamına gelmiyor. Çocuklar ekranlarla artık çok daha erken yaşlarda tanışıyorlar ve bir akıllı telefona sahip olma yaşı ortalama 9. Ebeveynler bana onları en çok kızdıran ve evde tartışmalara sebep olan şeyin ekran süresi olduğunu ve ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini söylüyorlar. Ebeveynler, onlara cep telefonu almadıkları takdirde çocuklarının sosyal açıdan zarar göreceğinden endişeleniyorlar, bu nedenle de bir çıkmazın içindeler.”

Ailenizin ekran başında geçirdiği süre kontrolden çıktı mı?

Royal College Pediatri ve Çocuk Sağlığı Bölümü, ekran karşısında geçirilen sürenin sağlık için “zararlı” olduğuna dair yeterli kanıt olmadığını söylemesine rağmen, ailelerin, ekran kullanımının çocukları olumsuz yönde etkileyip etkilemediğini değerlendirmelerini sağlayacak sorulardan oluşan bir liste yayınladı.

İşte o sorular:

  • Ailenizin ekran zamanı kontrol altında mı?
  • Ekran kullanımı ailenizin yapmak istediklerini engelliyor mu?
  • Ekran kullanımı uyku düzeninizi bozuyor mu?
  • Ekran başında vakit geçirirken bir şeyler atıştırma isteğinizi kontrol edebiliyor musunuz?

Peki, ebeveynler ekran zamanının çocuklarının yaşamını olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorlarsa ne yapmalılar?

Sınır koyun

Geçtiğimiz yıl Anne Longfield, ebeveynler de dahil olmak üzere tüm aile bireylerini sağlıklı bir dijital yaşam tarzına teşvik etmek amacıyla bir kampanya başlattı.

Longfield, “Ebeveynler de telefonlarını sürekli kullanmamalılar. En iyi sonucu, tüm aile sağlıklı bir dijital yaşam için çabalarsa elde edebiliriz”, diyor.

Anne Longfield’ın ekran zamanını düzenlemeye yönelik tavsiyeleri şöyle:  

  • Bazı sınırlar belirleyin. Dokuz yaşındaki bir çocuğun kalabalık bir caddede tek başına yürümesine izin vermezdiniz, değil mi? Telefon kullanımı için de aynı şey geçerli. Eğer bir çocuk erken yaşta akıllı telefon sahibi oluyorsa, siz de onun yerine potansiyel tehlikelere karşı tetikte olmalısınız.
  • Eğer ekran vakti uykuyu, yemek masasındaki sohbeti, beslenme biçimini ve egzersiz sıklığını etkiliyorsa, çocuğunuzla pazarlık yapın ve bir anlaşmaya varın. Örneğin, telefonların sofrada ya da yatak odasında, kahvaltıdan önce veya ödevler bitene kadar kullanılmaması gibi kurallar koyabilirsiniz.
  • Kendi kullanımınızı da kontrol altında tutun, ebeveynlerin olumlu davranışlar sergilemeleri gerekir.

Longfield, 6. ve 7.sınıflara “dijital dünyaya karşı duygusal dayanıklılık” dersi konulması için hükümete çağrı yapıyor. Ayrıca, teknoloji şirketlerini de “daha sağlam durmaya ve kullanıcılarına özen göstermeye” davet ediyor.   

Uykuya öncelik verin

Dr. Richard Graham bir çocuk ve ergen psikiyatristi. 2010 yılında İngitere’nin gençler için ilk “Teknoloji Bağımlılığı Yardım Hizmeti”ni başlattı ve bu proje İngiltere Çocuk İnternet Güvenliği Kurulu tarafından da onaylanmış durumda.

Graham, ebeveynlerin Amerikan Pediatri Akademisi tarafından hazırlanmış, ailelerin ekran zamanına birlikte sınır koymalarını teşvik eden “aile medya planlaması”nı uygulamalarını tavsiye ediyor.

“Bu planlama, açıklama yapmaksızın kısıtlamalar koymak yerine ailelerin hangi tür medya araçlarına erişeceklerini belirlemelerine yardımcı oluyor.”

“İnternette kendimizi iyi ve sağlıklı hissetmemizi sağlayacak güzel içerikler de mevcut. Mesela, Snapchat’teki komik bir filtre çocukları neşelendirebilir. Ancak zehirli içeriklerin varlığını ve ekran zamanının uyku, egzersiz ve sohbet etmek gibi önemli ve gerekli şeyleri böldüğü gerçeğini asla unutmamalıyız.”

Doktor Graham’in tavsiyeleri şöyle:

  • Uykuya öncelik verin. İyi dinlenmiş bir çocuk, yorgun ve asabi bir çocuğa oranla çok daha kontrollüdür ve düşünme ve müzakere etme becerisi daha yüksektir. 
  • Çocukları “gözetleme” konusunda dikkatli olun çünkü bu, onları gizli kapaklı davranmaya itebilir. Çocukların sorunları hakkında konuşabileceklerini bilmelerini sağlamak çok önemli.   
  • İnternette daha az vakit geçirmek zehirli içeriklere maruz kalma ihtimalinizi de aynı oranda düşürür. Dr. Graham, “Pencere çok açık değilse içeri daha az toz girer,” diye açıklıyor bu durumu.

‘Görünüşe odaklanmak mutsuzluğa neden olabilir’

Çocuk ve ergen ruh sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir klinik psikolog olan Dr. Tara Porter, bir klinik tedavi uzmanı ve ebeveyn olarak ekran kullanımının onu endişelendirdiğini söylüyor.  

Porter, “Kız çocukları erken yaşta bu girdaba kapılıyorlar. Yüz yüze söylenen şeyler, çevrimiçi ortamda söylendiği takdirde genelde daha acı verici oluyor onlar için. Bu durum giderek artış gösterebilir,” diyor. “Dış görünüşe odaklanmak da memnuniyetsizliğe ve mutsuzluğa yol açabilir.”

Porter’ın tavsiyeleri şöyle:

  • Çocuklarınız 16 yaşına gelene kadar cihaz kullanımlarını denetleyin. Cihazı makul bir şekilde kullanması için ona yardımcı olacağınızı ve cihaza sahip olması için bu şarta uyması gerektiğini söyleyin.  
  • Cihazlara erişimi sınırlamak için ilgili uygulamaları kullanın.
  • Bir adım önde olun – çocuklarınızın eline bir cihaz vermeden önce, onlarla mutlaka bir “kullanım sözleşmesi” yapın.

Ekran zamanını kısıtlamak için teknolojiyi kullanın

Endişeli ebeveynler, çocuklarının ekran başında geçirdiği süreyi yönetmek için oldukça fazla sayıda seçeneğe sahipler aslında.

Bazı modemler ve güvenik paketleri, ebeveynlerin cihazlara zaman sınırı koymalarına ve çevrimiçi hareketleri izlemelerine ve denetlemelerine imkan tanıyor.

Oyun konsollarının ve bilgisayarların çoğu, belirli parçalarının kullanım süresini kısıtlayan araçlara sahip.

Son olarak, çeşitli programlarda ne kadar zaman geçirildiğini denetleyen birçok uygulama ve Apple, Google ve Facebook tarafından sunulan araçlar mevcut. Bunlardan bazıları ebeveynlerin kesin sınırlar koymalarına izin vererek internet erişiminin, uygulamaların ve makinelerin belirlenen zamanlarda otomatik olarak kapanmasına imkan tanıyor.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/health-46758809

Sızıntılı Bağırsak Sendromu: Bilmeniz Gereken 8 Belirti 2

Sızıntılı Bağırsak Sendromu: Bilmeniz Gereken 8 Belirti

Kansızlık ve Demir Eksikliğine Karşı Vazgeçilmez Karışım 3

Kansızlık ve Demir Eksikliğine Karşı Vazgeçilmez Karışım