En kolay yağ somunu nasıl yapılır? Yağ somonunun püf noktaları

En kolay yağ somunu nasıl yapılır? Yağ somonunun püf noktaları 1

Konya’nın yemek kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan, “Anadolu’nun pizzası” olarak da anılan yağ somunu, lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor. Bu inanılmaz lezzetli sıcacık, erimiş küflü peynirli pideyi mutlaka sizlerde hazırlamalısınız. Peki yağ somunu nasıl yapılır? İşte tarifi..

Tarihi ve kültürel birçok destinasyonu ziyaret etmek amacıyla Konya`ya gelen yerli ve yabancı turistler, aynı zamanda gastronomi şehri olan kentin ünlü lezzetlerinden yağ somununu tatmadan gitmiyor. Konya halkınca da yoğun tüketilen ve özellikle sabah namazından sonra tercih edilen lezzeti, ustaları büyük bir özveriyle kahvaltılara yetiştiriyor. Hünerli ellerde enfes bir tada dönüşen yağ somunu, fırından çıktığı anda eşsiz kokusuyla etrafı sarıyor. Mayalı etli ekmek hamurundan hazırlanan somun, taş fırında bir süre pişirildikten sonra bol miktarda tereyağıyla buluşturularak tercihe göre içi hazırlanıyor. Tekrar üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp bol miktarda susam ve çörekotu atılan yağ somunu yeniden fırına sürülerek iyice kızardıktan sonra servise hazır hale geliyor.

Vatandaşların isteğine göre küflü peynirli, tulum peynirli, pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, ballı, helvalı gibi 10 farklı çeşitte yapılan yağ somunu, adını içine ve üstüne bol miktarda sürülen tereyağından alıyor. Tarihi Bedesten Çarşısı`nda 17 yıldır bu lezzeti damaklarla buluşturan Vehbi Işıklı, yağ somununa daha çok sabah namazına gelen ve iş yerini erken saatlerde açan vatandaşların ilgi gösterdiğini söyledi.

Bu yöresel pide çeşidini sabahın erken saatlerinde yemenin kentte bir gelenek haline geldiğini belirten Işıklı, günün ilerleyen saatlerinde tatmak isteyenlere de bunu yaptıklarını dile getirdi. Yağ somununun Konyalıların vazgeçilmez bir kahvaltısı olduğunu kaydeden Işıklı, “Son yıllarda ünü Türkiye geneline yayıldı. Şu aralar pandemiden pek fazla olmuyor ama bu lezzeti tatmaya Konya`ya gelen çok insan var. Paket isteyenler oluyor. Yapıp gönderiyoruz.” diye konuştu.

Yağ Somunu içine 7 çeşit peynir koyularak fırınlanan bir somun. 42 yıllık pideci Hasan Şendağlı 7 yıl önce yaptığı somunun içine Konya küflü peynirlerini doldurmuş, üstünü de haş haş ve susamla çeşnilemiş, vermiş fırına. Fırını bir anda herkesin dilinde efsane olmuş. Üzerine koydukları bol Konya tereyağı da pidenin adını Yağ Somunu yapmış.

KONYA YAĞ SOMUNU TARİFİ:

MALZEMELER

2 adet bazlama
2 bazlamanın üstünü dolduracak kadar rendelenmiş kaşar
İsteğe göre peynir çeşitleri
2 3 tatlı kaşığı tereyağı
10 dilim kadar sucuk

YAPILIŞI

Bazlamaların ortasını açıyoruz. biraz daha üst kapak kısmı ince alt parça kalın olabilir.

İçerisine önce rendelediğimiz kaşarı isteğe bağlı oranda koyuyoruz. Ancak en azından üstünü kaplayacak şekilde olsun ki dolu dolu bir tat olsun.

Sadece kaşarla yaptım ama orjinalinde daha çok peynir çeşitleri oluyor.

Kaşar üstüne ince ince dilimlediğimiz sucuğu koyuyoruz ortalama 5 tane filan. tabiki burada da tercih söz konusu…

Üst kısmını kapatıp üstüne tereyağını bolca sürüp ısıttığımız fırında alt üst ayarda yaklaşık 200-230 derece ayarında 20 dakika kadar ısıtıyoruz.

Tabii fırından fırına farklılıklar olabileceği için bizim kriterimiz içerisindeki kaşarların erimiş olması.

Anadolu pizzası olarak da geçen yağ somununda amaç isteğe göre içerisini doldurmak evde varsa küflü peynirli kavurmalı vs olarak da yapılabilir.

Hatta orjinalinde 3 çeşit filan peynir olduğu için siz de istediğiniz peynirleri ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

En kolay patates sufle nasıl yapılır? Patates suflenin püf noktaları 1

En kolay patates sufle nasıl yapılır? Patates suflenin püf noktaları

En kolay paçanga böreği nasıl yapılır? Paçanga böreğinin püf noktaları 1

En kolay paçanga böreği nasıl yapılır? Paçanga böreğinin püf noktaları