Ergenlik Çağındaki Çocuklarınızın Davranışlarını Düzeltmenin 6 Yolu

Ergenlik Çağındaki Çocuklarınızın Davranışlarını Düzeltmenin 6 Yolu 3
Ergenlik Çağındaki Çocuklarınızın Davranışlarını Düzeltmenin 6 Yolu

Ergenlik çağındaki gençlerin bazı durumlarda kötü davranışlar takınması normal olabilse de, bu dönemi sağlıklı ve olumlu bir şekilde atlatabilmenize yardımcı olan bazı stratejiler vardır.

Ergenlik çağındaki gençlerin olumsuz tavırlar sergilemesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bu kötü davranışlar, ergenlik çağının sona ermesiyle birlikte ortadan kalkar.

Bununla birlikte, bu yazımızda oldukça zor olabilen bu durumu kontrol altına alabilmek ve gençlerin davranışlarını iyileştirmek için bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Ergen çocuk

Gençlerin davranışlarını nasıl iyileştirebilirsiniz?

1.Birlikte kurallar belirleyin

Kural koymak, evde sağlıklı bir denge kurmaya, saygılı olmaya, sorumluluk bilincini artırmaya ve empati kurmaya yardımcı olur. Aynı şekilde, bütün aile üyeleri bu kuralları belirlemede rol alırsa, kurallara uymak daha da kolaylaşacaktır.

Örneğin, eğer her konuda birbirinizle saygılı bir şekilde konuşmayı başarabilirseniz, çocuğunuz kötü davranışlar sergilemeye başladığında ona bu kuralları hatırlatabilirsiniz.

Böylece, herhangi bir uyuşmazlık olduğunda çocuğunuza bu kuralları birlikte belirlediğinizi hatırlatarak ondan kurallara uymasını isteyebilirsiniz.

2. Çocuğunuza olumsuz etiketler yapıştırmayın

Pygmalion etkisi olarak bilinen teoriye göre, bir çocuk veya ergen sürekli “sen tembelsin” şeklinde yorumlar alıyorsa,  sonunda bunu kabul ederek buna uygun davranmaya başlayacaktır.

Baba Kız

Çocuğunuzun davranışına odaklanmaya çalışın ve bunun size nasıl hissettirdiğini ona anlatın. “Böyle davrandığında kızıyorum” veya “Elinden geleni yapmadığında üzülüyorum” gibi cümleler kullanabilirsiniz.

3. Çocuğunuzu övün ve olumlu davranışlarını destekleyin

Çocuklar kötü davranışlar sergilediğinde, ebeveynler bu durumu görmezden gelemiyor. Bununla birlikte, eğer çocuklar ebeveynlerin sadece kötü davranışlarına ilgi gösterdiğini fark ederlerse, bu şekilde davranarak ilgi çekmeye devam etmek isterler.

Bu nedenle, aileler çocuklarının davranışlarını övmelidir. Olumlu davranışlar sergilediklerinde çocuklarınızı takdir etmek, onların daha olumlu davranması için bir teşvik niteliğinde olacaktır.

4. Çocukların endişelerini dinlemek davranışları geliştirmenin bir yoludur

Çocuğunuzun sorunlarını veya endişelerini önemsiz görmek, yapılan en yaygın hatalardan bir tanesidir. Genellikle, gençlerin sorunlarını önemsiz veya alakasız buluruz. Bu nedenle de gereken değeri vermeyiz.

Endişelerini veya sorunlarını paylaşmaya çalıştığında çocuğunuzu dinleyin. Konuyu değiştirerek onlara kendilerini önemsiz hissettirmeyin. Pek çok durumda, sadece kendilerini ifade etmelerine izin vermek bile onlar için büyük bir rahatlama olacaktır.

5. Çocuğunuzun davranışlarını kesin olarak düzeltmek için iletişim kurun

Profesör Preston Ni’ye göre, söz konusu ergenlerle uğraşmak olduğunda etkili bir iletişim kurmak çok önemlidir. Bunu yapmak için, iletişim becerilerinizi kullanarak ve “hayır” demeyi öğrenerek ebeveyn olarak duruşunuzu güçlendirmelisiniz.

Bu sayede, çocuğunuzun inadını biraz kırabilir ve davranışlarını iyileştirebilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuz için mol rodeli de olabilirsiniz.

6. Hissettiklerinizi çocuğunuzla paylaşın

Genellikle, olumsuz tavırların sebebi çocuğun nasıl yöneteceğini veya nasıl ifade edeceğini bilmediği öfke ve stres duygusu olabilir. Ebeveynler nasıl çocuklarının hislerini ve duygularını ifade etmelerini istiyorlarsa, çocuklar da ebeveynlerin hislerini bilmek istiyor.

Eğer ebeveynler olarak duygularınızı çocuklarınızın önünde açıkça gösterirseniz, onların size daha fazla güvenmesini sağlarsınız. Bunun sonucundaysa, kendi hislerini size anlatırken kendilerini daha rahat hissederler. Kısaca, eğer çocuklara kendilerini nasıl ifade edeceklerini öğretmezseniz, bunu onlardan nasıl bekleyebilirsiniz?

“Çocuklukta benimsenen iyi davranışlar büyük farklar yaratır.”

–Aristotle–

Özetlemek gerekirse, ergenlik çağındaki çocuğunuzun ruh halinde bazı dalgalanmalar olması ve zaman zaman kötü davranışlar sergilemesi kaçınılmazdır.

Bununla  birlikte, eğer etkili bir iletişim kurmayı başarırsanız, belirli kurallar koyarsanız ve çocuğunuzla aranızda bir güven inşa ederseniz, bu karmaşık süreci en sağlıklı ve olumlu şekilde atlatabilirsiniz.

Klip sendromlu çocuklar konuşmakta zorlanıyor! 2

Klip sendromlu çocuklar konuşmakta zorlanıyor!

Ergenlik Çağında Çocuğu Olan Annelerin Anlayabileceği 7 Durum 2

Ergenlik Çağında Çocuğu Olan Annelerin Anlayabileceği 7 Durum