İnsan yaşamında önemli dönüm noktaları vardır. Bunlardan ilki 0-7 yaş kişilik oluşum aşamasıdır. Kişiliğin temelleri bu dönemde atılır. Ancak kişilik oluşumundan 6-7 yıl sonra başlayan ergenlik çağı, ilkinden daha riskli bir dönem olabilir. Bu yaş aralığında olan çocuklara dikkatle yaklaşmak ve onları olabildiğince pozitif bir dille doğruya sevk etmek gerekir.
Ergenlik çağı, çocukluktan yetişkinliğe geçiş aşamasıdır. Bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal değişimler yaşanır. Cinsel istek artar, hormonal değişimler yaşandığı için fiziksel görünüş de değişir ve en önemlisi bu dönemde gençler ruhsal bir gel-git yaşar. Ailelerin üstüne büyük görevlerin düştüğü bir dönem olduğunu da söylemek gerekir.
Her çocuğun ergenliği farklı bir dönemde yaşanabilir. Kız çocuklarının daha erken yaşlarda ergenliğe geçiş yaptığı biliniyor. Ortalama olarak 13-14 yaşlarında başlayan bu gelişim aşaması 20li yaşlara kadar sürebilmektedir. Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların kendini göstermesi için en uygun süreç ergenlik dönemidir. Bu süreçte çocuğunuzun yanında olmanız ve ona destek olmanız son derece önemlidir.
Motivasyonun Önemi
Belirtildiği gibi, ergenlik döneminde birçok fiziksel ve psikolojik değişim yaşanır. Hormonal salınım arttığı için bu dönemde yüzde ve vücudun çeşitli yerlerinde sivilce görülebilir. Bu da ergenlik dönemindeki gencin kendini kötü ve çirkin hissetmesine sebep olur. Ayrıca aşırı kilo gibi sorunlara sahip olan gençlerde özgüven problemi yaşanabilir.
Ebeveynin yapması gereken bu sürecin geçici olduğunu, birkaç yıl içinde değişeceğini anlatabilmektir. Ergenlik çağındaki genç kendini kötü ve çirkin hissederse özgüven problemi yaşayacak, sosyal hayatı büyük ölçüde zarar görecektir. Bu süreçte motive edilmesi ve yaşadığı fiziksel problemlerin geçici olduğunun anlatılması gerekir. Çocukların sanatçıları, film artistlerini kendilerine idol aldıkları bu dönemde kendilerini çirkin hissetmelerinin ve bunun getirdiği olumsuz motivasyonun önüne geçmek son derece önemlidir.
Çatışmadan Uzak Durun
Ergenlik dönemi aynı zamanda psikolojik değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Hormonal değişimler psikolojilerini de etkiler. Ayrıca dünyayı çocukluk çağından daha iyi anlamaya ve algılamaya başlamışlardır. Konuşma biçiminden davranışlara kadar birçok özellik bu dönemde değişme gösterir.
Çocuğunuz buluğ çağına girdiği zaman öncekinden daha öfkeli, içe kapanık, asosyal ya da kavgacı olabilir. Bu dönemde onunla çatışmanız, bu olumsuz özelliklerini beslemekten başka bir işe yaramaz. Çünkü çocuklar bu dönemde ailelerinin sunduğu perspektifi beğenmemeye ve eleştirmeye başlarlar. Yapmanız gereken ergenlik dönemi boyunca ciddi çatışmalardan uzak durmak ve çocuklarınızı daha iyiye yönlendirmeye çalışmaktır.
Destek Almaktan Çekinmeyin
Bir insanın psikolojik desteğe en çok ihtiyaç duyduğu dönem ergenlik çağıdır. Çocukların bu dönemde özellikle madde bağımlılığına ve bunun gibi tehlikelere açık olduğunu unutmayınız. Çocuğunuzla yanlış bir iletişim kurmanız onu kötü şeylere yönlendirebilir. Gerektiği zaman onun için psikolojik destek almalı ve aile terapistlerine başvurmalısınız.