Ezine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifi

Ezine peyniri nedir ve nasıl anlaşılır? Ezine peyniri tarifi 1

Ezine peyniri, eşsiz aroması ve lezzeti ile kahvaltı sofralarına çok yakışan bir peynir çeşididir. Son zamanlarda ‘Ezine peyniri nedir, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, nasıl saklanır, çeşitleri nelerdir?’ gibi konuları yazımızda sizler için derledik.

Peynir tutkunlarının sofraya en yakıştırdığı peynir türlerinden biri olan Ezine peyniri, tadıyla yerini başka bir peynirin alamayacağı bir lezzet. Ağızda dağılan kıvamı ile damakta uzun süre hoş bir tat bırakan Ezine peyniri, ülkemizde özgün lezzetini koruyan nadir peynirlerden biri. Ezine peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein miktarı sayesinde vücudun protein ihtiyacını kusursuz bir şekilde karşılamaktadır. Avrupa gibi sadece belirli bölgede üretilmiş olan bu peynir, ilçesinin adı gibi marka olmuştur. Coğrafi şekilde üretilen bu peynir gıda ürünlerindendir ve Ezine çevresinde üretilen bu beyaz peynirlere zaten Ezine peyniri adı verilmiş olması gerekir. Ama pek çok peynir üreticisi bu peynirlere Ezine peyniri adını vermemektedir. 

EZİNE PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır.

Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.

Suyu alınan pıhtı kıvamını kazanması için tekrar tekrar kesilerek en az 6 saat deniz tuzunda salamura edilir. Ardından dinlenmeye bırakılan peynir, tekrar salamura edilerek en az 8 ay olgunlaşması beklenir.

Peynir meraklıları için evde Ezine peyniri yapmak da mümkün. Neredeyse fabrikasyon sürecinin ev şartlarına aynen uyarlanması ile yapılan ev yapımı Ezine peyniri sütlerinin içine özel firmalardan ölçüsü ayarlanmış maya alınarak eklenir. Uygun sıcaklıkta ve sürede bekletilerek önce kesme ardından salamura işlemi uygulanan peynir, 1 sene olgunlaşmaya bırakılarak en güzel aromayı yakaladığında yenir.

EZİNE PEYNİRİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Ezine peyniri, günümüzde keçi, inek ve koyun sütlerinden üretilmektedir. İnek sütünden üretilen Ezine peyniri, yapı itibariyle daha beyaz renge sahiptir. Keçi ve koyun sütüne göre daha az yağ içeren inek sütünden üretilen Ezine inek peyniri, inek sütünden üretilen peynirlerin tadına alışanlar için ideal bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise isminden de anlayacağınız üzere koyun sütünden üretilmektedir.

Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir. Koyun sütü diğer sütlere oranla daha yağlı bir bileşene sahip olduğu için peyniri de daha kıvamlıdır ve daha sarımsı bir renge sahiptir. Kolay kırılmayan gözenekli yapısı ile ağızda kolayca dağılır.

Ezine keçi peyniri ise aralarındaki en beyaz renge sahip. Keçi sütünün kendine has tadını ve baskın aromasını taşıyan peynir; koyun peynirine göre daha az, inek peynirine göre daha yağlı ve kıvamlıdır. Özellikle A vitamini açısından oldukça zengin olan keçi sütlü Ezine peyniri, keçi sütünün tadına aşina olanlar için ilk tercih olur.

İnek sütünden yapılan Ezine peyniri daha beyaz rengi ile ayırt edilir. Keçi ve koyun sütüne oranla daha az yağ içeren Ezine inek peyniri, inek sütünün tadına alışanlar için tam kıvamında bir peynir çeşididir.

EZİNE PEYNİRİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Ezine keçi peyniri tam yağlı olmasıyla beraber herkesin seveceği bir peynirdir.

Beyaz ve sarı renklerinin tonları ile beraber küçük gözenekli peynir olması ve peynirin ağızda tat bırakırken uzun süren bu zevkli lezzetin krema tadında bir özelliği vardır.

Kayısının yararları nedir? Kuru kayısı yerseniz ne olur? Kayısı çekirdeği ne işe yarar? 1

Kayısının yararları nedir? Kuru kayısı yerseniz ne olur? Kayısı çekirdeği ne işe yarar?

En pratik kavuk poğaça nasıl yapılır? Kavuk poğaçanın püf noktaları 1

En pratik kavuk poğaça nasıl yapılır? Kavuk poğaçanın püf noktaları