Geçirgen bağırsak sendromu emareleri nedir? İşte tedavisi

Geçirgen bağırsak sendromu emareleri nedir? İşte tedavisi 1

Geçirgen sendromu emarelerini taşıyan bir kişi, alkol ve aspirin benzer biçimde ağrı kesicileri sıkça kullanırsa, bağırsaklardaki koruyucu bakteriler bozulabilir. Geçirgen bağırsak sendromunu tedavi etmek için mühim 4 gıda bulunur.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDORUMU NEDİR?

Sürekli kullanılan alkol ve aspirin tarzında bazı ağrı kesicilerin, bağırsaklardaki koruyucu bariyeri bozabileceğine dikkati çeken Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Keskin, karbonhidrat kullanımıyla bağırsaktaki düzgüsel yaşamını sürdüren bakteri florası, aşırı şeker, bilhassa meyve şekeri olan fruktoz ve ortamı bozularak geçirgen bağırsak sendromuna niçin olabileceğini belirterek, bağırsakların sindirim sisteminin ve bundan dolayı vücudun en mühim kısımlarından biri bulunduğunu altını çizdi.

Bağırsağın, yüzeyini kaplayan özelleşmiş hücreleri vesilesiyle gıdaların sindirilmesini ve sindirilen gıdaların emilmesini sağlaladığı bilgisini paylaşan Keskin, bunun haricinde vücudun en mühim müdafa mekanizmalarından birini de oluşturduğuna işaret ederek, vücudun ikinci beyni olarak da malum bağırsaklarda, birbirlerine komşu olacak şekilde sıra sıra dizilen hücreler içinde sıkı bağlantılar (tight junction) bulunduğunu belirtti.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDORUMU BELİRTİLERİ

Geçirgen bağırsak sendromunda bu sıkı bağlantıların bozulmasından dolayı, bakterilerin, bakteriyel toksinlerin, sindirilen gıdalardaki toksik-vücuda zararı dokunan maddelerin bağırsaktan kana karışması ve böylece vücutta bazı uygunsuz yanıtların ve hastalıkların oluştuğunun söylendiğini anımsatan Keskin, buna iyi gelecek gıdaları de paylaştı.

GEÇİRGEN BAĞISRSAK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlk etapta bağırsağa zarar veren gıdalardan uzak durulması icap ettiğini ifade eden Keskin, sızıntılı bağırsakların gıda ve takviyeyle iyileşmesinin mümkün olabileceğini savundu.

Fermente süt ürünleri: Bağırsakların iyileşmesine yardım edebilecek ve probiyotikleri ile de kısa zincirli yağ asitlerini barındırıyor. Ev yoğurdu, kefir, ghee (tereyağından saf yağ yapılması işlemi) ve ekşi krema en iyileri içinde gelir

Kemik suyu: Hasarlı ve kolajen hücre duvarlarını iyileştirmeye yardım edebilecek proline, amino asit, glutamine ve glisin ihtiva eder. Sızdıran bağırsakları ve otoimmün hastalıkları iyileştirmeye yardım eder.

Tüm hindistan cevizi ürünleri: Hindistan cevizinde olan MCFA’lar (orta zincirli yağ asitleri) öteki yağ asitlerinden daha rahat sindirilebilmekte, bu şekilde sızdıran bağırsağı en iyi şekilde onarmaktadır. Öte taraftan, hindistan cevizi kefiri, sindirim sistemine destek veren probiyotikler ihtiva eder.

Fermente sebzeler: Bağırsak pH’sını ve bağırsağı destekleyen probiyotikleri dengeleyen organik asitler ihtiva eder. Kimchi (mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden bilhassa Çin lahanasından meydana getirilen, geleneksel bir Kore yemeği), Sauerkraut ( alman lahana turşusu) ve kvass (sebzelerle meydana getirilen bir içecek) varlıklı kaynaklardır. Floranın ‘Lactobacillus acidofillus’ kısmını üretir.

Tüm bunların hâricinde omega-3 yağlı gıdaları tüketmek gerekir. Çim beslemeli kuzu, sığır eti ve somon benzer biçimde yırtıcı yakalanmış balıklar benzer biçimde anti-inflamatuar (iltihapla savaşan) gıdalar da sızıntılı bağırsağı onarım etmek adına en yararlı gıdalardır.

Kilo veremeyenlerin ilacı yeşil çaylı metabolizma rejimi

Kilo veremeyenlerin ilacı yeşil çaylı metabolizma rejimi

Ispanağın sağlığa yararları neler?

Ispanağın sağlığa yararları neler?