Haftada minimum 3 gün horlayan çocuğa dikkat

Haftada minimum 3 gün horlayan çocuğa dikkat

Kolay bir horlamadan, tıkayıcı solunum tipine kadar değişim gösteren uyku apnesi çocuklar için değişik sorunlara niçin olabilir. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, alt ıslatan ve haftada minimum 3 gün horlayan küçüklere dikkat edilmesi icap ettiğinin altını çizerek mevzu hakkında informasyon verdi.

Fazla kilo, geniz eti, bademcik büyüklüğü, alerjik rinit, yüz ve kafa kemiklerindeki bozukluklar ve kas dokusundaki bozulmalar uyku apnesine niçin olabilir. Uyku apnesi ya da uyku bozuklukları geniş çerçevede izlenebilecek bir hastalık grubudur. Meydana getirilen çalışmalara gore hastalığın çocuklarda yüzde 1-6 oranında görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Uyku apnesi rahat bir horlama ile emare verebiliyor. Genel olarak horlama çocuklarda yüzde 3 ila yüzde 12 oranında görülebilir. Prematürelerde uyku apnesine daha çok rastlanıyor. Bunun sebebi solunum sisteminin hem denetim zayıflığı hem de daha minik olmasına bağlı. Bu çocuklar bilhassa kendi yaş gruplarını yakaladıkları dönemlerde risk azalıyor.

3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesinden kaynaklı uyku apnesi daha sık görülebiliyor. Eğer bir çocuk haftada 3 günden fazla horluyorsa ve aile bunu fark ediyorsa ne olursa olsun uyku apnesi açısından değerlendirmek gerekir. Bunun haricinde uykuda nefes alırken zorlanmalar gene dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir durum olarak kabul edilmelidir.

Apne, uykuda kısa süreli solunum durmalarıdır. Bu şekilde bir durumda çocuk ne olursa olsun uyku apnesi açısından değerlendirilmelidir. Eğer bir çocuk daha oldukça oturarak yada başını ve boynunu geriye atarak uyumayı tercih ediyorsa ya da gün içinde bir uyku hali var ise uyku apnesi akla gelmelidir.

Gelişim geriliğine niçin olabilir

Çocuklarda gelişim gerilikleri ve bilhassa dikkat dağınıklıkları, buna bağlı olarak da okul başarısında düşmeler gözlenebilir. Bilhassa çocuklarda davranış bozuklukları, hiperaktivite şeklinde durumlar görülebilir. Toplumda oldukça sık görülen alt ıslatma da uyku apnesine bağlı olabilir. Meydana getirilen son çalışmalarda tansiyon ve kalp üstüne ek olarak solunum hastalıkları üstüne de bir ekip tesirleri ortaya çıkmış durumda. Bilhassa alt ıslatmaya dikkat etmek gerekir. Geniz eti ameliyatları sonrasında bazı durumlarda alt ıslatmanın düzeldiğini görebiliyor. Bu yüzden bu tip durumları olan hastalarda da kulak burun boğaz muayenesi yapılmasında yarar var.

Tedavi altta yatan nedene gore şekillenir

Uyku apnesinin tedavisi sebeplerine bağlı yapılır. Eğer tıkayıcı bir sebep var ise geniz eti ve bademcik ameliyatıyla birlikte uyku apnesi de düzelebilir. Kilo problemse ve bu uyku apnesine sebep oluyorsa bu durumda çocuğun kilo vermesini önerilir.

Ara dönemde ise uyku apnesinin yarattığı sıkıntıları aşmak için pozitif tazyik veren bir alet kullanmasını tavsiye edilir. Belli bir vücut kitle endeksinin altına düşmüş olduğu vakit uyku apnesi de buna bağlıysa düzelebiliyor. Tamamen nörolojik ve kas hastalıklarıyla ilgili olduğunda ise buna bağlı tedavilerin düzenlenmesi gerekebilir. Sonuçta eğer temel sebep ortadan kaldırılabilirse uyku apnesi düzelebilmektedir.

Milliyet – PembeNar

Öğretmenin sözlerini duyan öğrenciler polise koştu!

Öğretmenin sözlerini duyan öğrenciler polise koştu!

Okul çocuklarında ihmale gelmez 8 tedbir!

Okul çocuklarında ihmale gelmez 8 tedbir!