Anne-babalar, sonradan hatayı nerede yaptım demek istemiyorsanız, Harvard’lı uzmanların bu tespitlerine kulak verin.
Her ebeveyn çocuklarının en iyi koşullarda, kendine güvenen, ayakları üzerinde duran, sorumluluklarını bilen, başarılı, iyi bir birey olmasını isteyerek onun için birçok zorluklara katlanır, elinden geleni yapmaya çalışır.
Harvard Akademisyenleri, çocuklar ve ebeveynler üzerinde yaptıkları araştırmalarda ilginç sonuçlar tespit etti. Çocuğunuzu nasıl nazik, sorumlu ve merhametli yetiştirmeniz konusunda önemli tüyolar verdi. İşte o ipuçları;
Çocuğunuza duygularını kontrol etmesini öğretin
Öfke, hüzün ve hayal kırıklığı bizi etkilediği kadar çocuklarımızı da etkiler. Çocuklarımıza bu olumsuz duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğretebiliriz. Çocuğunuz sakin bir ruh hali içinde olduğunda, onlara şunu yapmasını öğretin: “Önce burnunda derin bir nefes al, sonra bu nefesi ağzınızdan ve beşe kadar sayarak ver”. Çocuğunuzun bir olaydan negatif bir şekilde etkilendiğini görürseniz, bu üç adımı hatırlatın ve hatta birlikte yapın.
Sürekli koruyup kollamayın
Hiç şüphesiz anne-baba çocuğunu tehlikelerden korumalı ve güvenliğini sağlamalı. Ancak “sana güveniyoruz ama etrafa güvenmiyoruz”, “yabancılar tehlikelidir” gibi cümleler çocuğun kaygılı ve ailesine bağımlı bir birey olmasına yol açacağından bu tür sözler yerine, ona tehlikelerle ilgili yol gösterici olun ve ihtiyacı olan bilgi ve donanımı kazandırın.
Davranışlarından sorumluluk alma konusunda onlarla konuşun
Çocuklar, anne ve babaları için rol modeldir ve onları taklit ederek davranışlarını geliştirirler. Onlarla çevre duyarlılığı ve birbirimize yardım etme konusunda konuşun.
Kendi davranışlarının sorumluluklarını almanın ne anlama geldiğini açıklayın. Ve en önemlisi, kendi sözlerinize uygun davranması gerektiğini unutturmayın.
Arkadaş gibi olmayın
Çocuklar her ne kadar özgür olmak isteseler de anne-babanın rehberliğine ihtiyaç duyar. Oysa sizin arkadaş gibi yaklaşımınız durumunda ona ebeveynlik yapacak kimse kalmayacak. Büyüme çağındaki bir çocuğun kurallara, bu kuralların uygulanması için gözetene, yol gösterene ve gerektiğinde sınırlara ihtiyacı vardır. Çocuğunuza arkadaş gibi değil, yol gösterici birer anne-baba olarak yaklaşın.
Çocuğunuza şefkatli olmayı ve güçsüz olanlara karşı yardım etmeyi öğretin!
Çocuğunuzun sadece sevdiklerine ve arkadaşlarına karşı değil aynı zamanda yardıma ihtiyacı olan herkes için de merhamet duygusuna sahip olması çok önemlidir. Onlardan sınıfta yeni bir çocuk olsaydı, nasıl hissedeceğini hayal etmelerini isteyin. Onlarla ihtiyaç sahibi insanlar, evi ailesi olmayan çocuklar gibi dünya sorunları hakkında konuşmalar yapın.
Kıyaslamayın
Çocuğunuza iyi niyetle, daha başarılı, daha doğru davranan diğer çocukları örnek göstererek kıyaslamayın. Bu kıyaslama çocuk tarafından her zaman beğenilmeme olarak algılanıp yetersizlik ve değersizlik duygularının filizlenmesine yol açar.
Çocuğunuza minnettar olmayı öğretin
Çocuğunuza teşekkür etmeyi, minnettar olmayı, bazı şeyler için utangaç hissetmemesi gerektiğini öğretin. Örneğin, büyükannelerinin onlara yaptığı kurabiyeler için sarılıp teşekkür etmenin önemini anlatın.
Onlara iyi davranışları, aile değerlerinizi aşılayın
Çocuklarınıza kendi aile değerlerinizi açıkça öğretin ve çocuğunuzun hem söz hem de davranışlarında aynı değerleri tekrarlamasını sağlayın. Saygılı olmayı, sözlerini tutmayı öğretin. Unutmayın, çocuklarınız sizi örnek alır.
Birlikte daha fazla zaman geçirin
Çocuğunuzla yaptığınız tüm iletişim disiplinden ibaretse, o zaman bu çabalarınız asla sonuç vermeyecektir. Çocuğunuzla, güvenilir bir ilişki kurmaya çalışın. Çocuklarınızla sohbet edin, oyunlar oynayın, bir yere seyahat edin. Ve elbette, onları ne kadar çok sevdiğinizi göstermeyi unutmayın. Bu, onlara sevgi ve saygının ne olduğunu gösterecektir.
Her istediğini almayın
Günümüzde anne-babalar maddi imkanları olmasa bile çocuklarına her istediklerini satın almaya çalışıyorlar. Çoğu zaman fedakarlık yaptıkları için de ondan daha fazla başarılı olmasını, daha mutlu olmasını ve kendilerini daha çok sevmesini bekliyorlar. Ancak böyle bir beklenti hem de ‘Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı’ diyerek her istediğini almak son derece yanlış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir.
Tutarsız davranmayın
Anne-baba kurallar ve disiplin ile ilgili hem kendi içinde hem de birbiri ile aynı dili konuşmalı. Çocuğun topluma sağlıklı bir yetişkin olarak katılması için gerekli olan sınırları edinmesi ancak tutarlı bir aile içerisinde mümkün. Unutulmamalı ki çocuklar sürekli anne-babanın sınırlarını test ederler. Bu nedenle kendinizin tutarlı davranacağınızdan emin olmadığınız yeni bir kural ve düzenlemeye başlamayın. Bu kuralları çocuğun bakıcısı varsa ortak uygulayın.
Çocuğunuzla uyumayın
Bebekliğinden itibaren çocuğunuza kazandırmanız gereken en önemli alışkanlıklardan biri sağlıklı uyku alışkanlığı olmalı. Ayrıca çocukların kendi odalarında ve kendi yataklarında uyumaya alışmaları onların hem bedensel sınırlarını korumalarını hem de yalnız başlarına kalıp kendilerini oyalamalarını ve özgüvenli bireyler olmalarını sağlar.