Yüksek kalp krizi oranları düşünüldüğünde, tetikte olmak ve bu konuda bilgi sahibi olmak oldukça önemli hale geliyor.
Herkes kalp krizi geçirildiğinin nasıl anlaşıldığını bilmelidir. Yalnızca birkaç ipucuyla bu herkesin başına gelebilecek çok ciddi ve karışık olayı önleyebilirsiniz. Bunun için hızlı davranmanız gerekiyor. Kalp krizini anlamak için bu 5 yolu öğrenin.
Kalp krizi geçirilmesinin sebebini kolay bir şekilde açıklayabiliriz: Atardamarlardaki kan akışı bir pıhtı topağı tarafından tıkanır ve bu yüzden kalpten tüm vücuda pompalanan kan akışı sekteye uğrar. Ne yazık ki, kalp krizi çok fazla insanı etkiler. İngiltere’de, en fazla ölüme sebep olan durum kalp krizidir.
Kalp krizini fark etmek
Damar tıkanıklığından hemen önce kalp bedene kısa bir süreliğine sinyal gönderir. Bu sayede, kalp krizi geçirdiğinizi anlayıp tıbbi yardım isteyebilirsiniz. Bu kısa süre içerisinde ne yapmanız gerektiğini bilmek oldukça önemlidir.
Ana belirtiler şunlardır:
- Kalp krizi geçirirken göğüs kafesinizde bir ağrı hissedersiniz. Daha sonrasında, ağrı yaklaşık 40 dakikalık bir süreçte kolunuza -genellikle sol kolunuza- ve boynunuza yayılır.
- Daha da sıkıntı yaratan şey çarpıntının artması ve nefes alışverişinizin zorlaşmasıdır.
- Bulantı da yaygın bir belirtidir. Birinin midesi bulandığında bu direkt olarak kişinin kalp krizi geçirdiği anlamına gelmez. Bu genellikle yukarıda bahsedilen belirtilerden sonra ortaya çıkar ve sonucunda hasta istifra edebilir.
- Vücutta aşırı ısı değişimleri olur. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazılarının ateşi inanılmaz derecede düşerken bazılarının ateşi aniden çok yükselebilir.
- Endişe de oldukça yaygındır. Bu genellikle riskli durumlarda ortaya çıkar. Fakat en iyisi endişeden kaynaklanan daha kötü bir durum yaşanmadan yardım istemektir.
Kötü alışkanlıkların olmadığı bir hayat
Hayatınızın belli alanlarında kendinize dikkat etmezseniz bunun cezasını vücudunuz çekecektir. Sizlere kesinlikle bu aşağıdaki kötü alışkanlıklardan kaçınmanızı öneriyoruz:
1. Sigara içmek
Sigara içmek kalp krizi riskini artırır. Bu alışkanlık kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı ölümlerin temel sebebidir. Biri çok fazla sigara içiyorsa, solunum fonksiyonları ciddi seviyede kötüleşir. Kalp krizi riskini de düşününce, bunun çok ağır ve hatta ölümcül sonuçları da olabilir.
2. Fazla stres
Stres yaygın bir sorundur. Günlük yaşamın hızından dolayı rahatlamak için çok az zaman bize kalıyor. Rahat olun, sorunları çözmeye odaklanın ve kendinizi yıpratmayın.
Özel hayatınız ve iş hayatınızı ayırmak stresle başa çıkmak için ilk adımdır. Nefes alma teknikleri, farkındalık ve ana odaklanmanızı sağlayıp yarın için endişelenmemenizi sağlayacak diğer şeyler de yardımcı olabilir.
3. Yağlar
Sağlıklı bir beslenme düzeniniz olsun. Çok fazla abur cubur ve kızarmış yiyecek tüketmek vücudunuzda olumsuz etkiler görülme ihtimalini artıracaktır. Unutmayın, kardiyovasküler sorunların çoğu kötü beslenmeden dolayı ortaya çıkar.
Yüksek kötü kolesterol seviyesinden kaçının. Bazı yiyecekleri hiç tüketmeyin demiyoruz fakat ne yediğinizi kontrol edin. Arada sırada abur cubur da yiyebilirsiniz.
4. Alkol
Alkol içeren içecekler sık tüketildiğinde vücuda zarar verir. Hatta, obeziteye sebep olan önemli etmenlerdendir ve kalp krizi geçirme ihtimalini de artırır. Eğer alkol tüketecekseniz, tüketeceğiniz miktarı düşük tutun. Vücudunuza zarar görmesi için bir neden vermeyin.
5. Yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak
Sürekli stresli olmak, az dinlenebilmek ve diğer kötü alışkanlıkların hiçbiri yararlı değildir. Sakin bir yaşam tarzına sahip insanların kan dolaşımı daha yavaştır. Bu yüzden, hareketsizliğe bağlı sağlık problemleri yaşarlar.
Kalp krizinden kaçınmak için zorlayıcı değişiklikler yapmaya gerek yoktur. Gereken şey mümkün olan en sağlıklı biçimde hayatı sürdürmektir. Kötü alışkanlıklardan kaçının ve en önemlisi de duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin. Bunların hepsi kalp krizi geçirme ihtimalinizi önemli seviyede azaltacaktır. Kalp krizini anlamak artık öğrendiğiniz bir konudur.