Kantinlerdeki zararlı ürünler…

Kantinlerdeki zararlı ürünler... 2

Okul kantinleri sattıkları ürünlerle dikkat çekiyor. Kantinde yer alması yasak olan onlarca atıştırmalık raflarda satılmayı bekliyor. Kantinciler, bu ürünleri satmazsak kira bile ödeyemeyiz derken, okul yöneticileri, kantinlerin bu durumunu bildikleri için bazı şeylere göz yumduklarını söylüyor.

ANKARA’da okul kantininden aldığı ‘şırınga çikolatayı’ yerken fenalaşan ve hayatını kaybeden 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal’ın ardından İstanbul’da bazı okul kantinlerini dolaştık. Çocukların en az bir öğün yemek yediği, ihtiyaçlarını karşıladığı kantinlerin durumu pek de iç açıcı değildi. Yönetmeliklerle satışı yasaklanan ürünler rafları süslüyordu. 7 yaşında Mert’in ölümüne sebep olduğu ifade edilen ‘şırınga çikolataya’ rastlamasak da, okul kantinlerinde satışı yasak olan bir çok ürünün satıldığına şahit olduk. Kantinde olmaması gereken patates kızartmaları, çikolatalar, gofretler ve şekerlemeler raflarda satılmayı bekliyordu.

ŞEKER VE ŞEKERLEME

İstanbul Üsküdar’da birbirine yakın mesafelerde konumlanan dört ayrı ilkokul ve ortaokula gittik. Sabah saatlerinde gittiğimiz okulların kantinlerine baktık. Hepsinde aynı manzara ile karşılaştık. Tüm kantinlerde satışı yasak olan çikolata ve gofret gibi atıştırmalıklar raflarda en ön sıralardaydı. Dondurma afişleri, özendirici broşürler kantinlerin çeşitli noktalarında asılıydı. Bir kantin, toz olarak verilen ve sıcak su ile yapılan sıcak çikolatayı da öğrencilere sunuyordu. Liseler haricinde ilkokul ve ortaokullarda satılmaması gereken içecekler arasında yer alan çay ve kahve çeşitleri de kantinlerde satılan ürünlerdendi. Biz de gittiğimiz her okuldan ya çay ya da kahve satın aldık. Kantinlerde satılan dikkat çeken ürünler arasında şeker ve şekerlemeler de bulunuyordu.

‘KANTİNLERE GÖZ YUMULUYOR’

İstanbul’da bir okulda görevli olan idareciyle de kantinlerin durumunu konuştuk. Kantinlerin denetimi hakkında bilgi veren idareci şunları söyledi: “Okullar kantin denetleme komisyonu kuruyor. Genellikle iki öğretmen, bir de idareci komisyonda oluyor. Bu komisyon her ay bir denetim yapmak zorunda. Denetim sonucunda kantinde olmaması gereken bir ürün tespit ederlerse önce kantini yazılı olarak itiraz ediyor. Söz konusu ürünlerin satışını durdurmasını istiyor. Tekrar denetleme yapıyor. Eğer bu ürünler hala satılıyorsa okul yönetiminin kantin ile yaptığı sözleşmeyi feshetme hakkı bulunuyor. Ancak okullar genellikle kantinlere göz yumuyor. Kantinciler sürekli kiralarını bile çıkaramadıklarını söylüyor. İdareciler de büyük bir problem olmadıkça kantinlerin sözleşmesini feshetme yoluna gitmiyor. Okullar dışında Tarım ve Orman Bakanlığı da her ay denetim yapıyor. Onlar da temizliğe, kullandığı malzemelere bakıyor.”

‘ÇOCUKLARIN BU ÜRÜNLERE ERİŞİMİ ENGELLENMELİ’

Kantinlerdeki Zararli Gidalar

İSTANBUL Kantinciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Osmanoğlu, kantincilerin zor durumda olduğunu söyledi. Okulların ödenek alamadığı gerekçesiyle kantinlere yüklendiğini iddia eden Osmanoğlu, “Bazı okullar kantin kiralarına yüzde 100’ü aşan zamlar yaptı. Böyle olunca da kantinler kiralarını çıkaramaz duruma geldi. Kira dışında da para kazanması gereken kantinciler bu işi sadece tost ve ayran satarak yapamaz. Bunun dışında kantinlerde satılması yasak olan tüm ürünlerin okulların dibindeki bakkal ve marketlerde satılıyor. Çocuklar istediği zaman bu ürünlere buradan ulaşabiliyor ancak kantinde satılamaz diyorlar. Çocukların bu ürünlere erişimi engellenmeli” dedi.

-Burak COŞAN

Hürriyet

Çocuk evde birinden korkmalı mı?

Çocuk evde birinden korkmalı mı?

Japonya`da atom bombası atıldığında 2

Japonya`da atom bombası atıldığında