Kemik oluşumunda önemli olan minerallerden en zengin olan meyve…
Kemik erimesi, osteoporoz dendiği zaman hemen herkesin ilk aklına gelen süttür. Oysa İsveç’ de yapılan araştırmada günde 3 bardaktan fazla süt içenlerde kemik kırıklarının daha çok görülmesi yanında ölüm riskini de artırdığı belirlenmişti.
British Journal of Medicine’ de yayınlanan başka bir araştırmaya göre sağlam kemiklere sahip olmak için sütten daha tesirli bir yiyecek var: Araştırma, erik kurusunun (Prunus domestica L) kemik kaybını önlemede ve gidermede çok etkili bir meyve olduğunu gösteriyor.
Çalışma, 1-10 seneden beri menopoz sonrası dönemde olan ve hormon tedavisi veya kemik metabolizmasını etkileyebilecek başka herhangi bir ilaç kullanmayan 236 kadın üzerinde gerçekleştirildi.
Bunlar arasından uygun olan 160 kadın rastgele iki gruba ayrıldı; bir gruba günde 100 gram erik kurusu diğer gruba ise 100 gram elma kurusu verildi.
Kadınlar günde 500 mg kalsiyum ve 400 Ü D vitamini de alıyordu.
Araştırmanın başı ve sonunda katılımcıların bel omuru, ön kol, kalça ve tüm vücut kemik mineral dansitesi (bone mineral density=BMD) ve başlangıçta 3, 6 ve 12 ay sonra kemik biyo-belirteçleri (bone biomarker) ölçüldü.
Ön kol ve omurgada BMD’ nin erik kurusu yiyenlerde elma yiyen gruba göre anlamlı miktarda arttığı ortaya çıktı.
Başlangıç değerleriyle kıyaslandığında kemik-spesifik alkalen fosfataz ve tartarat dirençli asit fosfataz-5b dâhil kemik dönüşüm biyo-belirteçlerinin sadece erik kurusu verilen grupta bulunanlarda anlamlı derecede azaldığı tespit edildi.
Araştırmacılar bu sonuçları, erik kurusunun menopoz sonrası kadınlarda BMD’ yi kısmen kemik dönüşümünü baskılayarak düzelttiği şeklinde yorumluyorlar.
Erik neden faydalı?
Erik kurusunun kemikler üzerine olan bu müspet etkisinin özellikle “polifenoller” (hidroksi sinnamik asitler), antosiyanin ve flavonoid antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Eriğin, kemik oluşumunda önemli olan eser minerallerden olan bor ve bakırdan zengin olduğu da unutulmamalıdır.
Erik basit şekerlerden zengin olmakla beraber fazla lif ihtiva ettiği için kan şekerini hemen yükseltmez (glisemik endeksi düşüktür).
Erikte A ve K vitaminleri de bulunur ve 100 gram erikte 240 kalori vardır. Bu arada eriğin kanın pH’ sını alkaliden aside doğru kaydırabileceği için fazla yenmesi doğru değildir. Kanın asitliğinin artması asit-alkali dengesinin bozulmasına yol açarak kemiklerden kalsiyum kaybını hızlandırabilir.
Gelelim neticeye
Sağlıklı yaşamak için tek bir yiyeceğe ve içeceğe bel bağlamak doğru değildir. Erik de erik kurusu da elbette çok faydalıdır ama sadece erik yiyerek sağlam kemiklere sahip olmak mümkün değildir.
Öyle mucizeler yaratan bir gıda olmamakla beraber kararında yendiğinde tüm besinler birer mucizedir. Kemikler için de genel olarak sağlıklı yaşamak için de sağlıklı beslenme ve hareketlilik çok önemlidir.
Bu arada, araştırmanın Kaliforniya Erik Kurusu Heyeti (California Dried Plum Board) tarafından desteklendiğini gözden kaçırmamak gerekiyor.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…