Kendinize Zaman Ayırmaya İhtiyacınız Var: Bunu Kanıtlayan 5 Psikolojik Boyut

Kendinize Zaman Ayırmaya İhtiyacınız Var: Bunu Kanıtlayan 5 Psikolojik Boyut 3

Kendinize adamış olduğunuz zaman kaliteli olmalı – bunu başkalarını önemsemek için harcamamalısınız. Bu psikolojik boyutlar nedenini açıklıyor.

Kendiniz için vakit ayırmanız gerekir, ancak zamanınızı hemen hemen her zaman çevrenizdeki insanlara ayırıyorsunuz ya da yorgunluk ve kaygı duygularınızı yoğunlaştıran durumlara maruz kalıyorsunuz.

Şaşırtıcı olsa da, çoğu insan nasıl düzgün dinleneceğini bilmiyor.

Kendinize zaman ayırmak, strese boğulduğunuz her defasında bir tatil yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Ayrıca bu, yürüyüşe çıkmanın, günden güne sizi rahatsız eden rahatsızlığı gidermek için yeterli olduğu anlamına da gelmez.

Kendinize zaman ayırmak öncelikle nasıl “bağlantıyı keseceğinizi” bildiğiniz anlamına gelir; zihinsel gürültüyü nasıl kapatacağınızı biliyorsunuz ve hayatınız hakkında kararlar vermek için ihtiyaçlarınız, düşünceleriniz, korkularınız ve boşluklarınızla bu hassas fakat gerçek bağlantıyı kuracaksınız.

Bugün, bu iç rahatsızlığın, kendinize biraz daha zaman ayırma ihtiyacınızı ortaya çıkaran psikolojik boyutların nasıl dışa aktarılacağını açıklamak istiyoruz.

Yalnız zamana ihtiyacınız olduğunu kanıtlayan 5 psikolojik boyut

Çoğu zaman, tatil geldiğinde, çoğumuz bizi harika hissettireceklerini düşünerek geziler hazırlarız, dinlence ve kaçamaklar için zaman hazırlarız.

Ancak bu muhteşem “üçlü kural” her zaman yerine getirilmez.

Rutin uygulamalarından uzaklaşmak bazen stresi yoğunlaştırır: geziler, hazırlıklar, aile toplanmaları, bazen “zamandan yararlanmak” için her bir şeyi planlamak zorundasınızdır.

Öte yandan önemli bir şey şu ki kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak bu zamanı, başkalarıyla paylaşmanız gerekiyor: eşiniz, çocuklarınız, aileniz…

  • İster inanın ister inanmayın, ama hepimiz her gün kısa bir yalnız zamana ihtiyaç duyuyoruz.

Bazen kendinize günde iki saat ayırmanız kadar basit bir şey, vitaminlerden bile daha iyi sonuç verir. Hangi psikolojik boyutların, belki gücünüzün sınırlarına ulaşmış olabileceğinizi gösterdiğine bir göz atalım.

1. Kötü ruh halleri ve ilgisizlik

Her birimiz, her şeyin bizi rahatsız ettiği, iyi bir ruh halinde olmayı başaramadığımız ve hiçbir şeyin ilginç olmadığı zamanlar geçeriz. Bunlar belirli anlar ya da günler olabilir, ancak bu sorun kronikleştiğinde biraz farklı bir şeye dönüşür. Bu, yalnız zamana ihtiyacınız olduğunu kanıtlayan psikolojik boyutların ilkidir.

Her zaman günün sonunu çıkaracak gücünüz yok, akıntıya karşı yürüyorsunuz ve çevrenizdeki kişilerin sizinle uyuşmayan önceliklere sahip olduğu duygusuyla uyanmak.

Bütün bunlar şüphesiz ki, o kadar çok rahatsızlık veren küçük ayrıntıları oluşturuyor.

Bu kötü havayı bırakmak o kadar zor hale geldiğinde içeride bir şeyler oluyor.

2. Hiçbir şey için vaktiniz yokmuş gibi hissetmek

Bu kayıp zaman olgusu, kaygı ile ilişkili çok yaygın bir semptomdur.

Bu sadece düşündüğünüz her şeyi yapmak için zamanınızın olmadığı net bir hisse sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda hiçbir şey yapmadığınızı zannettiğiniz ama aslında olanları hatırlayamadığınız yarım saat ile bir saat arasında gerçek bir zaman kaybı yaşamadığınızı ifade eder.

Bunu, büyük stres ve kaygı dönemlerinde yaşamak sıklıkla görülen bir durumdur.

3. Kendiliğinden algılanan başarısızlık

Ne yaparsanız yapın, sonuç kötü olacak. Bu özgüven kaybı, her şeyin kontrolünüz dışında olduğunu düşünmenize neden olur. Ne kadar denerseniz deneyin, hiçbir şey size bağlı değil.

Bu sinir bozucu gerçeklik, bir şeylerin ters gittiğinin açık bir göstergesidir. Bu, daha fazla dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Kendinizi öncelik olarak konumlandırmanız ve kendiniz için zaman ayırmanız gerekir.

4. Değerli hissetmemek

Buna önceki paragraflarda değindik: dünya sizinle savaşıyor ve etrafınızdaki insanlar kendilerini sizin için daha yüksek bir önceliğe çeviriyor ve onlara hep orada olmanız gerçeğinden yararlanıyor gibi görünüyor.

Nefes almaları gerektiğinde, onlara havayı verirsiniz; yürümek isteyecekleri zaman ayaklarının altına yatarsınız.

Bu savunmasızlık zihninizde ya da gerçek olabilir. Bu nedenle sınırlara nasıl tepki vereceğinizi ve sınırları ayarlamayı bilmelisiniz. Çünkü değerli hissetmemek açıkça depresyona yol açabilir.

5. Psikosomatik belirtiler

Psikolojik boyutların son kategorisi psikosomatik belirtilerdir.

Kendiniz için zaman ayırmamak, düşünmek için yer vermemek, rahatlamak ve önceliklerinizin ne olduğunu anlamak için kendinizle o iç konuşmayı yapma imkanı vermemek, yapmanız gereken o değişiklikleri düşünmek, tüm bunlar zihninizin tepki vermesine sebep olur.

Aşağıdakilere sebep olur:

  • Taşikardi
  • Aşırı yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Zayıf sindirim
  • Uykusuzluk

Kendinize daha fazla zaman ayırmaya nasıl başlayacaksınız?

Birkaç tatil yapmak yeterince iyi değil. Mutlu olmak için Cuma gününe kadar beklemek ya da kendiniz olmak için tatil yapmayı beklemek zorunda değilsiniz. En iyi anınız şimdi.

Kendinize vakit ayırmak, sağlık için yatırım yapmak demektir. O da bir yaşam gereksinimi, tıpkı yemek ve her gün giyinmek gibi. Bu sebeple, gün boyunca, yalnızca kendiniz için bir ya da iki saat ayırın.

Kendinizle geçirdiğiniz bu zamanınız, kaliteli olmalı ve mümkünse kendinizle baş başa olması gerekir.

Bazıları meditasyon yapar, diğerleri yoga yapar ve diğerleri basitçe bir pencerenin önüne oturur ve derin bir sakinlik getiren uzun bir iç çekiş sağlar.

Kendinizle geçirdiğiniz bu zaman, ihtiyaçlarınıza cevap verebilmek için ihtiyacınız olan şey. Hayatınızda ne istediğinizi ve ne istemediğinizi düşünmenin zamanı geldi.

Yavaş yavaş, önceliklerinizi anladıkça kararlar almaya başlarsınız. Çünkü mutlu olabilmek için karar vermeniz ve korkusuzca ilerlemeniz gerekir.

Güç elinizde!

Yürüyüş Yapmanın 4 Psikolojik Faydası 2

Yürüyüş Yapmanın 4 Psikolojik Faydası

Kalbinizin Fonksiyonuna Yardımcı Olacak 4 Egzersiz 3

Kalbinizin Fonksiyonuna Yardımcı Olacak 4 Egzersiz