Çevremde gözlemlediğim kadarıyla, kronik olarak mutsuz olan insanların hemen hemen hepsinde bulunan 7 özellik dikkat çekiyor. California Üniversitesi araştırmacılarından Sonja Lyubomirsky’a göre: “Eğer gerçekten istersek, mutlu olmak için gerekli olan gücü kendi içimizde bulabiliriz.”

Eğer bu doğruysa, hepimiz için bir umut var demektir. Bu gezegende yaşayan ve gerçekten de mutlu olmayı başarabilen milyonlarca insan var. Bu da demek oluyor ki, herkesin mutlu olma şansı var bu dünyada. Bu içerikte sizler için derlediğin kronik olarak mutsuz olan insanlara dair özellikleri okumadan önce, izin verin size bir sır vereyim: Hepimizin kötü günleri, hatta haftaları oluyor. Ruh halimiz inişlerle ve çıkışlarla dolu, bunu kimse inkar edemez. Fakat ‘mutlu’ bir insan ile ‘mutsuz’ bir insan arasındaki en belirgin fark, ne sıklıkta ve ne kadar süreyle bu evrenin mutlu tarafında kalabildikleridir. Yani özetle, mutsuzluğu asla inkar etmemelisiniz ve onun da bu dünyanın bir gerçeği olduğunu kabul etmelisiniz.

İşte kronik olarak mutsuz olan insanların 7 belirgin özelliği;

1. Sabit inançları hayatın çok zor olduğu yönündedir.

Mutlu insanlar hayatın zaman zaman oldukça zor anlarla dolu olabileceğini ve kendilerini bir ‘kurban’ olarak görmektense, karşılaştıkları zorluklarla mücadele ederek bir an önce mutluluğa geri dönmeyi amaçlarlar. Bunu yapmak için de sorumluluk alırlar ve gerekli şeye konsantre olarak işleri kendileri için oldukça kolay bir hale getirirler. Mutlu bir insanın en belirgin özelliği, bir problemle karşılaştığında ‘şikayet etmek’ yerine ‘problemi çözme’ anlayışını benimsemesidir.Kronik olarak mutsuz olan insanlar bir zorlukla karşılaştıklarında kendilerini ‘kurban’ olarak görürler ve içinde yaşadıkları evreni, onları mutsuz etmekle suçlarlar. Bu nedenle, sorunlara yapıcı yaklaşamazlar ve sorun büyüdükçe büyür. Eğer çevrenizde her daim mutsuz olan bir insan varsa ona bir bakın; gerçekten de karşılaştığı sorunlarla baş etmek yerine, kendi dünyasına çekilip acı çekmiyor mu?

2. Dünyadaki birçok insanın ‘güvenilmez’ olduğunu düşünürler.

Sağlıklı bir muhakeme yeteneğinin mutlu olmak için en önemli şartlardan biri olduğu gerçeği üzerinde çok durmayacağım. Özetle denilebilir ki, mutlu insanların büyük bir çoğunluğu çevrelerindeki insanlara güvenir ve onlarla paylaşımda bulunmaktan çekinmez. Bu nedenle, mutlu bir insan yeni tanıştığı kişilerle çabucak kaynaşabilir ve sıkı arkadaşlıklar/ilişkiler kurabilir.Kronik olarak mutsuz olan insanlar tanıştıkları kişilerin ‘güvenilmez’ olduklarını düşünerek onlarla yakın ilişki kurmaktan çekinirler. Ne yazık ki bu davranışın sonucu olarak mutsuz insanlar hayata açılan kapılarını yavaş yavaş kapatırlar ve kendi dünyalarında mutsuzluk içerisinde yaşarlar.

3. Dünyada neyin ‘doğru/iyi’ olduğundan ziyade, neyin ‘yanlış/kötü’ olduğuna odaklanırlar.

Dünyada gerçekleşmekte olan yüzlerce ‘yanlış’ şey olduğunu kimse inkar edemez. Bir akşam oturup günlük haberleri izlemek bile bir insanı bu dünyanın ne kadar korkunç bir yer olduğu fikrine sürükleyebilir. Fakat aynı şekilde, eğer doğru yere bakmayı bilirsek, bu dünyada gerçekleşmekte olan onlarca ‘doğru’ ve güzel şey olduğunu da görebiliriz. Örneğin, Amazon Ormanları’nda ortaya çıkan bir fungusun plastik tükettiğini biliyor muydunuz? Yani dünya doğal yollardan ürettiği çözümle çöplük alanlarını yok edebilecek yakın gelecekte. Eğer mutlu ve pozitif bir insansanız, nereye ve nasıl bakacağınızı bilirsiniz ve bu da sizi daha mutlu kılar.Kronik olarak mutsuz olan insanlar dünyada olup bitmekte olan güzel şeyleri görmeyi reddederler ve kötü şeyler hakkında sahip oldukları korkuları her geçen gün büyütürler.

4. Kendilerini diğer insanlarla kıyaslayarak kıskançlık duyarlar.

Kronik olarak mutsuz olan bir insan, genellikle diğer insanların kendisine ait olan iyi talihi çaldığını düşünerek kıskançlık duyar. Bu tip insanlar kendi özelliklerini çevredeki kişilerin özellikleriyle kıyaslarlar ve bu durum onları ağır bir kıskançlık haline sürükleyerek mutlu olmalarını engeller.Mutlu insanlar bilir ki bu dünyada yeterince iyi talih vardır ve herkes hakettiği kadarına sahip olur. İyi şeylere sahip olmak için çalışmak ve bir emek sarfetmek gerekir. Mutlu insanlar bunun farkındadır ve bu nedenle kendilerini başkalarıyla kıyaslama hatasına düşmezler.

5. Hayatlarını tamamen kontrol etmeye çalışırlar ve bu yüzden sürekli didinirler.

İnsanın hayatını tamamen kontrol etmesiyle, ulaşmayı amaçladığı hedeflere doğru ilerlemesi arasında bir fark vardır. Mutlu insanlar kendilerine bir hedef koyarlar ve sağlam adımlarla bu hedefe ilerleyerek başarıya ulaşırlar. Onların amacı hayatlarındaki her detayı kontrol etmek değil, yalnızca hedefledikleri noktaya varmaktır. Mutlu bir insan bilir ki, bir bireyin hayatını tamamen kontrol etmesi mümkün değildir çünkü yaşamlarımızda bizim kontrol alanımızın dışında gelişen onlarca şey olmaktadır.Kronik olarak mutsuz olan bir insan bu gerçeğin farkında değildir ve üstün uğraşlar vererek hayatındaki her şeyi kontrol etme çabasıyla sürekli didinir. Mutsuz bir insan için mutluluğun yolu kontrolden geçer ve bu yüzden kontrol manyağı olup çıkıverirler.

6. Gelecekleri hakkında büyük endişe ve korkulara sahiptirler.

Kronik olarak mutsuz olan insanların zihinleri korku ve endişelerle doludur. Aralıksız olarak ‘şu şöyle olursa ben ne yapacağım?’ veya ‘ya işler yolunda gitmezse?’ gibi düşüncelerle boğuşurlar ve bu nedenle yapabilecekleri şeylere odaklanamazlar. Korkuları ve endişeleri onları tarif edilemez bir mutsuzluk haline sürükler ve hayatta hiçbir zaman mutlu olamayacaklarını düşünmelerine sebep olur.Mutlu bir insan hangi konuda ne derece korku veya endişe duyması gerektiğini hisseder ve işlerin kötü gitmemesi için elinden gelen her şeyi yapmaya odaklanır. Mutlu insanlar için de gelecekte işlerin ters gitme olasılığı vardır fakat onlar, bu olasılığa takılıp kalarak hiçbir şey yapmamak yerine, onu en aza indirgemek için mücadele ederler.

7. Konuşmaları dedikodu ve ağlayıp sızlanma doludur.

Kronik olarak insanlar neredeyse geçmişte yaşıyorlardır. Hayatlarının o dönemine kadar başlarından geçen tecrübeler asla zihinlerinden silinmez ve sürekli onları meşgul eder. Hayatın onların hiçbir şans tanımadığı veya bir kişinin onlara yaptığı bir haksızlık… Kronik olarak mutsuz olan bir insanın gün içerisindeki düşünceleri bu tarz şeyler üzerine kuruludur ve bu nedenle, biriyle konuştuklarında dedikodu ve ağlayıp sızlanmalar havada uçuşur.Mutlu bir insan ‘anı’ yaşar ve o an içerisinde olup bitenlerle ilgilenir. Geleceğe dair hayaller kurarak her şeyin yolunda gideceğine dair olan inançlarını güçlendirirler. Mutlu bir insan üzerinde çalıştığı bir konu hakkında heyecanlanır ve çevresine de pozitif enerji yayar. Eğer onların konuşmalarına şahit olursanız, dedikodu veya ağlayıp sızlanma yerine, olumlu ve sağlıklı düşüncelerini deneyimleyebilirsiniz.