Toplumumuzda sık görülen, en çok da fazla yenilen besinlerin niçin olduğu kurdeşen hastalığı hakkında oldukça fazla kulaktan dolma informasyon içeriyor. Bilhassa bulaşıcı olduğu mevzusunda web üstünde oldukça informasyon dolaşıyor. Sadece kurdeşen hastalığı bulaşıcı değildir. Ürtiker kurdeşen nedir? Kurdeşen niçin olur? Kurdeşen iyi mi geçer? hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı haberimizde bulabilirsiniz.
Kurdeşen öteki bir adı ile ürtiker, kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntüler ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Fazlaca eski yıllardan itibaren halk içinde görülen kurdeşenin tanısı dermatolojik muayene ile konulmaktadır. En büyük emaresi kaşıntı olan kurdeşen bebek ve çocuklarda da görülebiliyor. Yüz dahil vücudun tüm bölgelerinde görülebilen kurdeşen, kesinlikle bulaşıcı bir özelliği bulunmamaktadır. Cilt kızarıklığı, ciltte şişlik ve kaşıntıyla kendisini gösteren kurdeşen doğru tedavi edildiğinde 24 saat bazense daha uzun sürebiliyor. Tıbbi adıyla ürtiker ciltte ansızın ortaya çıkabilir. Döküntülerin boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre içinde değişebilir ve birleşerek daha büyük çaplı döküntüler oluşturabilir. Tıp uzmanları çoğu zaman kronik ürtikerin nedenini yada akut ürtikerin niçin kimi zaman kronik bir hal aldığının nedenini belirleyemezler. Sadece deride görülen kurdeşen dökülmesinin tetikleyici sebeplerinin bir kısmının aşağıdakiler olduğu bilinmektedir:
- Ağrı kesici ilaçlar
- Alkol kullanımı
- Böcekler yada parazitler
- Çeşitli besin türleri
- Cilt üstünde uzun soluklu baskı, lastik şerit şeklinde
- Çizilme
- Egzersiz
- Enfeksiyon
- Güneş Işığı
- Soğuk
- Stres
- Yüksek ısı
Vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenen kurdeşen alerjik mekanizmalar yöntemiyle, bazıları iltihabi enfeksiyonlar esnasında yada sonrasında, ötekiler ise soğuk, sıcak, tazyik ve efor şeklinde fizyolojik etkisinde bırakır artmasına niçin olabilir.
KURDEŞEN CİLT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Dudaklar, göz çevresi ve genital bölge dahil olmak suretiyle vücudun her yerinde ten rengi ya da kırmızı renkte kabarcıklar çıkması,
– Kaşınma isteği,
– Dudak ve göz kapaklarında şişme.
Kronik spontan ürtikeri tetikleyen gıdalar:
- Fındık, fıstık şeklinde kuruyemişler
- Midye, yengeç, kabuklu deniz ürünleri, balık
- Muz, kivi, çilek başta olmak suretiyle meyveler, domates, ıspanak, patlıcan, enginar, bezelye, mantar, biber, turşular
- Yumurta.
KURDEŞEN YA DA ÜRİTİKER TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Hastanın yediği bir gıda ürtikere niçin oluyorsa, bu besinin hasta tarafınca tüketilmesi yasaklanır. Bunun sonrasında bir ilaç sebebiyle ortaya çıkmışsa, ilgili ilaç hekim tarafınca kesilir.
KURDEŞEN TEDAVİSİ İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM
MAYDANOZ
Bir demet maydanozun suyunu çıkararak, domates ya da havuç suyuyla karışmasını sağlayarak içebilirsiniz. Bu, histamin seviyesini düşürerek semptomların yarattığı hastalıkları azaltabilir.
ZENCEFİL
250 gram zencefili dört litre oda sıcaklığındaki suya koyup 5-10 dakika kadar bekleyin. Oluşan bu solüsyonu banyo küvetine doldurarak bilhassa kurdeşen oluşan bölgelere değecek şekilde suyun içine girin. Bir süre bekledikten sonrasında vücudunuzu ılık su ile durulayın.
PAPATYA
Kurdeşen tedavisinde papatya çayı kullanımı iki ucu keskin bıçak gibidir. Naturel bir antihistaminik olan papatya, bazı bünyelerde alerjik reaksiyona sebep olarak histamin seviyesinin aşırı yükselmesine ve ürtikerin artmasına niçin olur. Eğer papatyaya alerjiniz olmadığından eminseniz, demlediğiniz papatya çayını banyo suyunuza katarak kurdeşen oluşmuş bölgelerinize uygulayabilirsiniz.