Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen lavanta, ülkemizde Isparta ve Antalya yörelerinde yetiştirilmektedir. Fiziksel olarak insan bedenine yararlarının yanı sıra daha çok ruhsal dinginlik verdiği bilinmektedir. Özellikle uyku bozukluğu yaşayan kişilerin lavanta çayı ya da tütsüsü hazırlamaları tavsiye edilir. Antik çağlardan bu güne kadar efsunlu ve hoş aroması sayesinde ruhsal birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Lavanta, depresyona meyilli, sıkıntı ve stresli insanların evlerinden eksik etmemeleri gereken bir çiçektir.
Lavanta, daha çok yağ olarak tüketilse de çay ve bitki olarak tüketilebilir. Lavanta çiçek olarak temin edilip evin herhangi bir yerine konarak kokusuyla dinginlik ve ferahlık verdiği aktarılmaktadır. Özellikle stresli ve sinirli kişileri sakinleştirdiği bilinmektedir. Lavantanın insan bedenine olumlu etkileri şöyledir:
– Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde sağlıksız beslenme, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkların bıraktığı hasarların onarılmasını sağlarken karaciğerlerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
– Lavanta yağı temiz bir pamuğa sürülerek yüz temizlendiğinde cilt lekelerinin, siyah nokta ve sivilcelerin geçmesini sağlar.
– Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak mide ve bağırsak problemlerine karşı etkilidir.
– Uyku sorunu yaşayan kişilerin lavanta tütsünü, yağını ve ya çayını kullanmaları durumunda daha çabuk uyumalarını sağlamaktadır. Geceleri uyumayan bebeklerin odasına lavanta bitkisinin doğrudan konması bebeğin daha rahat uyumasını sağlamaktadır.
– Lavanta çayı, yağı, bitkisi hangisi kullanılırsa kullanılsın stres, sinir ve depresyon riskini azaltmaktadır. Sinirleri yatıştırır.
– Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
– İdrar sökücü özelliği sayesinde idrar yolu iltihap ve enfeksiyonları temizler.
– Yanık ve yara izlerinin çabucak geçmesini sağlar.
– Masaj yaparak uygulandığında eklem ağrıların geçmesini sağlamaktadır.
– Grip, nezle ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
– Vücuttaki ödemin atılmasını sağlayarak şişkinliği giderir.
– Cilt bakımında kullanıldığında egzama, sedef ve sivilce gibi cilt problemlerinin tedavi etmektedir.
– Migren gibi şiddetli baş ağrıların giderilmesini sağlamaktadır.
– Saç derisinin beslenmesini sağlar, saç derisinin ihtiyacı olan bakımı sağlayarak saç dökülmesine azaltır ve kepeklenmeye karşı etkilidir.
Lavanta çayı, diğer bitki çaylarıyla aynı yöntemle hazırlanır. 1 bardak kadar su kaynadıktan sonra 1 çay kaşığı lavanta eklenir ve 5 dakika kadar demlenmesi beklenir. Lavanta çayını yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin suyun içinde doğrudan kaynatılmamasıdır. Kaynamış suyun içerisine lavanta eklenerek lavanta çayı demlenmelidir.
Lavanta çayının birçok faydasının yanında bazı yan etkileri bulunmaktadır. Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin lavanta çayını tüketmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Her ne kadar bitkisel ve doğal bir ürün olsa da alerjik reaksiyon verebildiğinden hassas bünyelere sahip kişilerin tüketirken dikkat etmeleri önerilir. Lavanta çayı ve diğer tüm yan etkisi olma ihtimali olan ürünleri hamile ve emziren annelerin tüketmeden önce muhakkak doktorlarına danışmaları gerekli görülmektedir.
Aktarlardan kolayca temin edilebilen lavanta yağı, pek çok şekilde kullanılabilir. Doğal bir ağrı kesici özelliği bulunan lavanta yağı, eklemlere masaj yaparak uygulandığında ağrının kısa sürede geçmesini sağlar. Özellikle baş ağrısına karşı şakak ve alın bölgesine lavanta yağı ile masaj yapılması tavsiye edilir. Su ile seyreltilmiş lavanta yağı, vücuda sürüldüğünde sivri sinekler olmak üzere böcek ısırıklarına karşı korumaktadır. Yanık, kesik ve yanma gibi yaralar için lavanta yağı kullanılabilir. Uyku problemi yaşayan kişilerin yastıklarına birkaç damla lavanta yağı damlatmaları tavsiye edilmektedir. Egzama, uçuk, sedef ve sivilce gibi cilt problemlerine lavanta yağı sürülebilmektedir.