Lohusa dönemi nedir? Lohusa depresyonu nedenleri ve nasıl geçer?

Lohusa dönemi nedir? Lohusa depresyonu nedenleri ve nasıl geçer? 1

Doğumdan sonraki ilk altı haftayı kapsayan ‘Lohusa dönemi’ yeni doğum yapmış annelerin oldukça dikkatli ve sağlıklı geçirmesi geren bir aralıktır. Bu evrede normal olarak görülebilecek bazı sağlık sorunları ile beraber beslenmenin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi oldukça önemlidir. Peki Lohusalıkta nelere dikkat edilmeli? Lohusa anneler nasıl beslenmeli? İşte lohusalık hakkında bilinmesi gerekenler…

Hamilelik dönemi boyunca eşinizle birlikte sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğiniz artık dünyaya geldi! Doğumundan itibaren şekillenecek olan hayatınızda hem bebeğinizin varlığına ve ihtiyaçlarına kolay adapte olabilmek hem de hızlı bir şekilde toparlanabilmek için yaklaşık 6 hafta kadar bir sürece ihtiyacınız var. Her hamile kadının doğum sonrasında yaşadığı bazı sağlık sorunları ile değişimlerin görüldüğü 6 haftalık dönem, gündelik yaşantı içerisinde ‘Lohusa dönemi’ olarak tanımlanır. Diğer adıyla Postpartum depresyon olarak bilinen bu durumda, çiçeği burnunda olan taze anneler bedensel, ruhsal ve davranışsal farklılıklar yaşarlar. Hamilelik döneminde yükselen hormonların doğum sonrasında ani geçişle inmesi sebebi ile görülebilecek değişiklikler bedeni savunmasız hale getireceği için anne ve bebeğin bakımı büyük bir titizlikle gerçekleşmelidir. Ayrıca doğum sonrasında vücudun eskisi gibi sağlıklı hale gelmesi ve uyum sağlayabilmesi bakımından önemli bir aralık olan Lohusa evresinde fiziksel ve ruhsal anlamda değişimlerin kolaylıkla toparlanabilmesi için eşlere büyük vazifeler düşmektedir. 

LOHUSA NEDİR, LOHUSALIKTA NE OLUR? 

Doğumdan sonraki ilk 40 gün yani 6 haftalık bir sürecin nitelendirildiği lohusalık 3 aşamada gerçekleşebilir. Bu aşamalar; çok erken lohusalık, erken lohusalık ve geç lohusalıktır. Çok erken lohusalık doğum sonrasındaki ilk 24 saat, erken lohusalık doğum sonrasındaki ilk hafta ve geç lohusalık da geri kalan 5 haftayı kapsar. İlk 6 haftalık süreçten sonra kadının üreme organları eski haline döner. Bebeğin doğumu ile beraber annelik duygusu yeşeren tüm kadınlar için çok hassas olan bu dönemde ilk günlerin şaşkınlığı ve kaygısı, ameliyat sonrasında oluşabilecek fiziksel bazı rahatsızlıklarla birleşince sürecin sağlıklı ve doğru şekilde atlatılması önem taşır. Fiziksel rahatsızlıklar arasında görülen aşırı pıhtılı kanama, akıntı renginde farklılık normal doğum sonrası kendini seyrederken, sezaryen de ameliyat kesisi yerinde ağrı, sızı, kızarıklık, şişlik, ısı yükselmesi, kanama, yüksek ateş, kötü kokan akıntı, meme ağrısı ve şişlik, ısı artışı, bulantı, kusma, idrarda ağrı ve yanma belirtileri varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu evrenin hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Lohusa anneler özellikle de dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. 

DOĞUM SONRASI DEPRESYONA NE İYİ GELİR? 

Uzun zamandır istediğiniz şey gerçekleşmesine rağmen sevinçten dört köşe olmanız gerekirken korku, şüphe, kaygı ve üzüntü duyguları mı hakim? Eğer duygularınız öncesinde göre çok daha farklı geliyorsa ve biraz da şiddetliyse, yaşadığınız şey lohusa depresyonu olabilir. Herhangi bir kusurun ya da güçsüzlüğün göstergesi olmayan bu durumda lohusalık depresyonu ile ilgili bilinmesi gerekenler vardır. 

LOHUSA DEPRESYONU NEDİR? POSTPARTUM SENDROMU

Doğum sonrasındaki ilk 6 haftada yani ilk 40 günde görülebilecek olan lohusa döneminde rahmin eski haline dönmesi beklenir. Hamilelikte progesteron ve östrojen ağırlıklı olan hormonlar doğumdan sonra yerini prolaktin ve okstiosine yerine bırakacak ve bu hormon değişimleri nedeniyle birtakım ruhsal farklılıklar görülür. Dolayısıyla lohusa depresyonunun altında yatan temel etken annenin yaşadığı fizyolojik değişimdir.

LOHUSA DEPRESYONUNA İYİ GELEN TAVSİYELER:

“British Journal of Psychiatry” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yanlarında bebekleri oldukları zaman şarkı söyleyen kadınlar, lohusalık depresyonunu daha kolay atlatıyor. 134 annenin katılım gösterdiği bir araştırmada anneler, toplu şarkı söyleyenler, oyun çalışmalarına katılanlar ve aile desteği, antidepresan ya da farkındalık terapisi gibi yardımlar alanlar olarak 3 gruba sınıflandırıldı.

Elde edilen sonuçlarda ise çeşitli ninni ve şarkıları bebekleri yanlarındayken söyleyen ve annelik konusunu ele alıp şarkılar besteleyen annelerin, oyun grubundaki annelere ve diğer tedavilerden faydalanan annelere göre daha hızlı bir şekilde toparlandığı görüldü.

Her üç grupta da 10 haftadan sonra düzelme görülürken, şarkı söyleyen kadınların depresyon semptomlarının ilk 6 haftada yaklaşık yüzde 35 düştüğü tespit edildi..

LOHUSA DEPRESYONU BELİRTİLERİ:

Yapılan araştırmalardan edinilen bilgilere göre, annelerin yüzde 50’si doğumdan sonra depresyona giriyor. Peki, kadınların doğum sonrasında depresyona girdiği nasıl anlaşılır? İşte doğum sonrası depresyonun belirtileri:

  • 1- Gülünecek bir şey varsa bile gülememek.
  • 2- Elinde olmayan şeyler kötü gitse bile kendini suçlamak.
  • 3- İleriye hevesle bakamamak.
  • 4- Durduk yere canı bir şeylere sıkılmak.
  • 5- Sorumlulukların peşini bırakmadığını düşünmek.
  • 6- Kendisini bitmiş hissetmek.
  • 7- Kendine zarar vermeyi düşünmek.
  • 8- Yakınları tarafından sevilmediğini hissetmek
  • 9- Sebepsizce mutsuz olmak.
  • 10- Sürekli ağlamak istemek.

LOHUSA ZİYARETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çiçeği burnunda olup bebeğini kucağına yeni alan anneleri ziyaret ederken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Psikolojik anlamda olumsuz duyguları olan anneler, normal zamanlara göre çok daha hassas ve kırılgan olacağı için hal ve hareketlere daha çok dikkat etmeli ve özen göstermeliyiz.

Lohusalık ziyaretindee misafirseniz başlıca şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • 1- Ona sevdiği yemekleri götürün.
  • 2- Kendi yemeğini tatmanızı istese bile sakın bu tuzağa düşmeyin.
  • 3- Babyshower için hediye aldıysanız, lohusa anneleri bebeğin doğumunda da bekler.
  • 4- İleride güzel bir hatıra kalması için bol bol fotoğraf çekinin.
  • 5- Bebeğin ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin.
  • 6- Bebek odasını ıvır zıvırlarla dolduracak oyuncaklar almayın.
  • 7- Lohusa annelerinin işini kolaylaştırmak için evdeki bazı işlere el atabilirsiniz. Çamaşır, bulaşık, yer silme vb…
Yüzdeki sivilce izleri iyi mi gider? Sivilce izlerini gideren maske tarifleri 1

Yüzdeki sivilce izleri iyi mi gider? Sivilce izlerini gideren maske tarifleri

Doğumdan sonra nasıl beslenilmeli? Yeni doğum yapan anneler için beslenme tavsiyeleri 1

Doğumdan sonra nasıl beslenilmeli? Yeni doğum yapan anneler için beslenme tavsiyeleri