Bir kimyagerin kaleminden ‘Margarin gerçeği…’

Bir kimyagerin kaleminden 'Margarin gerçeği...' 4

Diploma tezimi Türkiye’nin ünlü margarin fabrikasında hazırladım.

Kokusuzlaştırılmış ve arıtılmış sıvı pamuk çekirdeği yağını hidrojene ederek doyurmanın ve de vücut ısısına son derece tehlikeli şekilde yaklaştırmanın nesinin akla uygun olduğunu ne ben çözebildim ne de bu konuda benden çok daha bu konuyu bilmesi gerekenlere tüm uğraşmalarıma rağmen çözdürebildim…


Stajımı ve tezimi başarıyla bitirdim, hocama teslim ettim.

O gün bugündür ağzıma margarin koymamaya kesin karar verdim ve uyguladım.

Margarin ambalajlarına, kesinlikle sigara ambalajlarina getirilen zorunluk getirilmelidir.

Margarin sağlığa ÇOK ZARARLIDIR yazılmalıdır.

İşte en ilginç kısmı:

 

Margarin plastikten yalnızca 1 molekül farklıdır.

İşte bu gerçek beni hayatım boyunca bir daha margarin ve diğer hidrojene yiyecekleri yemekten alıkoymuştur.

Hidrojene demek moleküler yapısına hidrojen eklenmiş demektir.

Kendiniz de deneyebilirsiniz:

Bir paket margarin alın ve gölge bir yere koyun.

İki gün içinde şunları gözlemleyeceksiniz;

Üzerinde bir tane bile sinek yok.

Bu size bir şeyler anlatmalı!

Çürümemiş ve kötü kokmamıştır.

Çünkü hiçbir besin değeri yoktur ve üzerinde hiçbir şey gelişmez.

Hatta mikro organizmalar bile yerleşmez.

Neden?

 

Çünkü neredeyse plastiktir.

Evdeki plastik kablonuzu eritip de tostunuza sürer misiniz?

İsterseniz sürmeye devam edin ama en azından gelecek nesillere çocuklarınıza bu vicdansızlığı yapmayın.

Sağlıklı günler…

Siz de bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşın lütfen.

(Dilerseniz aşağıda yazının devamında yapılan araştırmalarla birlikte margarinin zararlarını okuyabilirsiniz)

 

Margarinin Sağlığa zararları

Bu kadar  yazıdan sonra gelelim margarinin zararlarına.

Bu konuda yapılan çalışmaların sonuçlarını paylaşacağım yoksa ben kendim margarinin zararlarını bilebilecek durumda değilim.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çetin ve arkadaşlarının yaptığı araştırma sonucunda, kahvaltı ve yemeklerde kullanılan margarinlerde istenmeyen bazı maddelerin olduğu ortaya çıktı. 6 farklı margarin yağını inceleyen Çetin ve ekibi, inceleme sonucunda bazı firmalara ait margarin yağlarında istenmeyen kalıntılara rastladı. Margarinlerde bulunmaması gereken bu maddelerin, firmaların margarin yağı yapımı esnasında kullandığı araçlardan kaynaklandığı ifade edildi.

Margarin yapımındaki cihazların önemine dikkat çeken Çetin, ‘Margarin üretiminde kullanılan doğal yağların yapılarında, üretim sırasındaki bazı işlemlerden dolayı değişiklikler meydana geliyor. Örneğin, yağ asitlerinde trans durumda dönüşümler yaşanmakta, yağ asitlerindeki çift bağların yer değiştirmeleri doğal dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu, margarin imalatında kullanılan cihaz ile makinelerin bazı özelliklerinden ve sıcaklık değerlerinden kaynaklanmaktadır’ ifadelerini kullandı.

Yapılan araştırma, Avrupa’nın ünlü bilim ve teknoloji dergisine de konu oldu. Dergide yer alan makalede, margarin yapımında kullanılan yağların doğal oranı ile margarin haline gelen yağın oranı karşılaştırıldı. Şema şeklinde verilen tabloda yağların doğal halinden uzak oranları verildi. (1)

Bir başka çalışma:

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde doktora yapan Ayhan Yıldırım, konuyla ilgili daha önce çeşitli seminerler düzenlediklerini belirterek, kimya laboratuvarlarında yağ analizi yapmak amacıyla gaz kromotografi cihazıyla araştırma yaptıklarını belirtti. Türkiye’de 6 firmaya ait margarin yağını incelediklerini ifade eden Yıldırım, ‘Yaptığımız araştırma neticesinde 6 adet numunelik yağdan 2’sinin Avrupa standartlarına uygun olduğunu tespit ettik. Diğer 4 margarin yağında ise uygun olmayan maddelere rastladık’ şeklinde konuştu.

Margarin yağlarında doğal sapmaların olmasının insan sağlığı açısından olumsuzluklar doğurduğunun altını çizen Yıldırım, ‘Margarin yağlarında istenmeyen maddeler konulu bir tez çalışmamız oldu. Etkilerini araştırdık. İstenmeyen bu maddelerin insan sağlığı açısından bazı olumsuzluklara yol açtığını söylemek mümkün. Margarin yağı tüketildiği zaman vücutta hemen etkisini göstermez. 3 ya da 4 yıl sonra çeşitli hastalıklar baş gösterebilir. Ancak oluşan hastalığı sadece yağa bağlamak gerekmez. Bunun tüketilen bazı gıdalardan da kaynaklandığını söylemek yerinde olur’ dedi. (2)

Burada önemli bir nokta var 6 yağın sadece 2’si standartlara uygunluk testini geçti. Bu durumun vehametini gösterir, zira hangi ikisi geçti bilmiyoruz hadi öğrendik diyelim o ikisinin tüm hazır gıdalarda kullanıldığından nasıl emin olabiliriz. Ve de yukarıda öğrendiklerimiz doğrultusunda standartlara uygunluğun sağlıklı olmak anlamına gelmediğini artık biliyoruz.

 

Öte yandan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırma ise, tereyağı ile karşılaştırıldığında margarinin kadınlarda kalp hastalığına yakalanma ihtimalini yüzde 50 oranında artırdığını ortaya çıkardı. Margarinde doymuş katı yağ oranının fazlalığının yanında, trans yağ asidi miktarının da hayli fazla olduğu belirtildi. Varlığı yeni fark edilen bu yağ asitlerinin de damar sağlığını riske soktuğu bildirildi. (3)

Margarinin ne tür yağdan yapıldığını da bilmiyoruz her tür yağ kullanılabiliyor bu konuyla ilgili Yard. Doc. Dr. Hüseyin Kami Büyüközer’in anısını paylaşmak istiyorum.

İkinci hatıram 1975 yıllarında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında Sanayi Dairesi Reisliği yaptığım bir dönemle ilgili. O dönemde sıvı yağ sıkıntısı sebebi ile margarin üretiminde de sıkıntı vardı. Askeriyenin büyük bir yağ ihtiyacı oluştuğundan üreticileri toplantıya çağırmıştım. Toplantıda Fiskobirlik temsilcisi karadenizde 10 seneye yakın bir zamandan beri depolarda bekleyen bozulmuş ve acılaşmış fındık yağından söz etmişti. Margarin üretici temsilcileri, bu yağı derhal margarin haline  getirebileceklerini ifade ettiler. Bu acılaşmış ve bozulmuş yağ nasıl margarin olur? Sorumuza karşılık bir margarinci gülerek “Beyefendi bize adamı verin, kazana atalım öbür taraftan margarin çıkaralım” şeklinde tuhaf ve tiksinti verici bir cevap vermişti. (4)

Ve bu konuyla ilgili bir başka paylaşım:

Yüzyıllardır insanlar tarafından doğal olarak üretilen ve dedelerimizin vazgeçilmez besinlerinden olan tereyağının kullanımı son 50 yılda önemli derecede azaldı: bunun en önemli nedeni margarinlerin yaygınlaşması ve daha ucuz bir şekilde tüketiciye sunulması. Oysa tereyağı ile margarinin arasında fiyat farkı ile ölçülemeyecek farklar var:

MARGARİNİN  ZARARLARI: 

Her ikisi de hemen hemen ayni kaloriye sahiptir.
Margarinde yağ asitleri çok yüksektir.
Margarin Koroner kalp hastalığı riskini üçe katlar.

Toplam kolesterolü ve LDL yi yükseltir (kötü kolesterol)

HDL yi düşürür (iyi kolesterol)

Kanser riskini beş katına çıkarır.

Anne sütünün kalitesini düşürür.

Bağışıklık sistemini zayıflatır.

İnsülin tepkisini düşürür.

Tereyağı ile karşılaştırılınca margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını %53 artırıyor.

 

Kaynakça:

  1. http://kimyager.ythtasarim.com/index.php option=com_content&view=article&id=47:margarin&catid=34:makale&Itemid=58aracılığıyla Taşkın TUĞLULAR – Dünya’da ve Türkiye’de Margarin Sanayi ve Gelişmeler Sunumu, Haziran 2007
  2. http://www.bugun.com.tr/haber-detay/169541-margarin-tuketimini-artiran-neden-haberi.aspx
  3. http://www.timeturk.com/tr/2009/04/14/margarini-bocekler-bile-yemiyor.html
  4. http://www.bugun.com.tr/haber-detay/169541-margarin-tuketimini-artiran-neden-haberi.aspx HABER: Zeynep CEYLAN/BUGÜN
  5. http://www.gidaraporu.com/margarinler_g.htm Yard.Doc.Dr. Hüseyin Kami Büyüközer
  6. http://www.timeturk.com/tr/2009/04/14/margarini-bocekler-bile-yemiyor.html
  7. http://www.genckal.com/margarin.html
  8. http://sarmasikeczanesi.blogspot.com/2009/12/margarinler-hidrojene-yaglar.html
  9. http://www.timeturk.com/tr/2009/02/03/margarinin-de-yan-etkileri-var.html
  10. http://www.timeturk.com/tr/2009/02/03/margarinin-de-yan-etkileri-var.html
  11. http://www.timeturk.com/tr/2009/02/03/margarinin-de-yan-etkileri-var.html
  12. http://www.gidaraporu.com/margarinler_g.htm Yard.Doc.Dr. Hüseyin Kami Büyüközer
Kocasını denemek isteyen kadın... 1

Kocasını denemek isteyen kadın…

Evinizde Sürekli Sirke Bulundurmanız İçin 15 Neden

Evinizde Sürekli Sirke Bulundurmanız İçin 15 Neden