Minimalist Yaşam Tarzı: Daha Azıyla Daha Çok Nasıl Yaşanır?

Minimalist Yaşam Tarzı: Daha Azıyla Daha Çok Nasıl Yaşanır? 3

Bazı insanlar en yeni ve en iyi ürünlerden zevk alırken, diğerleri minimalist bir yaşam tarzını tercih ediyor. Giderek daha fazla insan, daha az şeyle başa çıkabildiklerini fark ediyor. Minimalist yaşam tarzı sürdürmek, gerekli olmayan şeylerden kurtulmak anlamına gelir. İnsanların tarih boyunca savundukları bir felsefeden bahsediyoruz. Eski Yunan filozoflarına ya da Zen Budist ustalarına kadar uzanıyor.

Bugün, minimalist yaşam tarzı çekici çünkü iş-para-tüketim döngüsünün bir çeşit kriptoniti. Öte yandan, Arthur Markman’a göre, Austin’deki Texas Üniversitesinde psikoloji ve pazarlama profesörü, her nesil önceki nesili yeniden ortaya çıkarıyor. Minimalizm, yeni nesillerin gelecekteki yaşam tarzı gibi görünüyor.

Yeni nesiller son dönemlerin aşırı tüketimine tepki verecek. “Birçok şey tek kullanımlık ve tüketimi teşvik eden birçok araç var, bu yüzden insanlar buna tepki veriyor” diye açıklıyor. Yeni nesillerin büyük bir kısmı için, ebeveynlerinin verdiği aynı kararları vermek bir seçenek değildir.

Ayrıca, minimalist yaşam tarzının çekici olmasının bir kısmı da manevi yöndür. İnsanlar, dinin toplumdaki nüfuz kaybına bağlı olarak son zamanlarda terk edilmiş olan manevi yönümüz için iyi olduğuna inanıyorlar. Ek olarak, artan sosyal bilinç, minimalist yaşam tarzının bu kadar popüler olmasının bir nedenidir.

Aldığımız şeylerde daha seçici olmak, kriterlerimize uymayan şirketleri cezalandırmanın bir yoludur. Bu, çalışanları için iyi çalışma koşulları sağlamayan, çok fazla doğal kaynak tüketen, kirleten veya çok fazla enerji tüketen şirketleri içerir. Yeni nesiller bu meseleleri önemser.

Hayat neden bu kadar düzensiz?

Evet, içinde yaşadığımız bu dünyanın tanımı gereği biraz karmakarışık ve tahmin edilemez olduğu doğrudur. Yaşam tarzımıza sıklıkla katkıda bulunduğumuz bir düzen eksikliği var.

Birçoğumuzun sevmediğimiz işleri var ve reklamverenlerin yanlış ihtiyaçları karşılamak için bize çok fazla baskı yaptıklarını hissediyoruz. Sloganlara önem veriyoruz, bize zarar veren yiyecekleri yiyoruz ve birlikte olmak istemediğimiz insanlarla zaman geçiriyoruz. Bunu yaparsak, birisinin bize empoze etmesi nedeniyle yapmayız. Bunun yerine, bunu yapmaya karar veriyoruz çünkü bunun bizim için iyi olduğuna veya başka seçeneğimiz olmadığına inanıyoruz.

Ancak, tamamen bizim suçumuz değil. Toplum, bizi küçük yaşlardan beri bu şekilde yaşamaya zorlar. Bu yaygın reklamcılık ve telkinden kaynaklanmaktadır.

Bu yüzden yaşamın bu kadar kaotik görünmesi şaşırtıcı değil. İyi haber şu ki, olumlu bir şekilde müdahale edebiliriz. Minimalist bir yaşam tarzı benimseyerek daha az karmaşık ve daha anlamlı bir yaşam sürdürebiliriz.

Minimalist yaşam tarzı: Daha az komplikasyon ve daha fazla anlam

Minimalizmin anahtarı, yaşamınıza değer katmayan şeylerden kurtulmak ve ne olursa olsun yer açmaktır. Bu, bozukluğu, dikkat dağıtıcı şeyleri ve sağlıksız ilişkileri ortadan kaldırmakla ilgilidir. Aynı zamanda yaratıcılık, aşk ve eğlence gibi, refahınız için neyin gerekli olduğuna yer açmakla da ilgili.

Bu nedenle, minimalizm veya minimalist bir yaşam tarzı kasıtlı olarak neyin önemli olduğunu ve neyin olmadığını bir kenara koymaya odaklanır. Başka bir deyişle, daha azıyla daha çok hayattan zevk almakla ilgilidir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Kendinizi iyi hissettirmeyen şeyleri bir kenara kaldırın. Yolunuza çıkan, sizi rahatsız eden ve odaklanmanızı ve netliğinizi kaybetmenizi sağlayan her şeyden kurtulun. Kendinizi iyi hissettiren her şeyi saklayın.
  • İhtiyacınız olmayanı almayın. Reklam, moda trendleri ve diğer insanların fikirlerinin sizi aldatmasına izin vermeyin. Bazı şeylere sahip olmak sizi mutlu etmeyecek. Gerçek şu ki, temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için yeterli bir şeye sahip olduğumuzda, ürünler refahımızı geliştiremez. Kısa süre içerisinde kaybolacak, sadece anlık bir tatmin sağlayabilirler.
  • Halihazırda sahip olduğunuz her şeyi takdir edin. Sahip olmadıklarınıza değil sahip olduklarınıza odaklanın. Aksi takdirde, her zaman eksik, memnuniyetsiz ve kendi arzularınızın mahkumu gibi hissedeceksiniz.
  • Dijital dikkat dağıtıcıları en aza indirin. E-postalar, anlık mesajlaşma, sosyal ağlar ve İnternet’te gezinme, şu andaki odağınızı kaybetmenize neden olan dikkat dağıtıcı şeylerdir. Dijital medyayı bilinçli bir şekilde kullanın.
  • Diğer insanlarla ilişkilerinizi geliştirin. İnternet çağında daha fazla kişiyle bağlantı kurmak daha kolay olsa da, giderek daha da fazla kopuklaşıyoruz. Gerçek insan ilişkilerinden yoksunuz.
  • Bir seferde tek bir şey yapın. Minimalist yaşam tarzı odaklı yaşamı teşvik eder. Başka bir deyişle, her andan en iyi şekilde yararlanın. Sürekli olarak dikkatimiz dağıldıysa ve/veya çoklu görevlerle meşgulsek, bunu yapamayız.
  • Önemli hedeflere odaklanın. Çoğu insan, genellikle ulaşmak istedikleri birçok hedefe sahiptir. Minimalist bir yaşam tarzının açık bir amacı vardır. Böyle bir hayatı yaşamak için, sizi en çok ilgilendiren şeyleri keşfetmeli ve kendinizi onlara adamaya başlamalısınız.
  • Vücudunuza ve zihninize iyi bakın. Sağlık mutluluğun başlangıç noktasıdır. Bu nedenle hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendinize dikkat etmeniz önemlidir. Üç temel unsur egzersiz, beslenme ve uykudur.
  • Farkındalığınızı artırın. Minimalist yaşam tarzı sakin ve huzurlu bir zihin gerektirir. Bu, şu anla uyumlu olan çelişkili düşüncelerden arınmış bir zihindir. Farkındalık veya meditasyon yapmak, huzurlu bir zihin haline sahip olmanıza yardımcı olabilir. Düşüncelerinizi ve duygularınızı yargılamadan, direnmeden ya da beslemeden gözlemleyin. Bu, aşırı tepki vermek veya sizi ezmelerine izin vermek yerine, bilinçli durumlara cevap vermenize yardımcı olacaktır.

Son düşünceler

Fumio Sasaki, “Minimalizm, sahip olduklarını en aza indirdiğin bir yaşam tarzı” diyor. Sasaki için, “Sadece temel gereksinimlerle yaşamak, düzenli bir oda keyfi veya temizlik kolaylığı gibi yüzeysel faydalar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha da temel bir değişikliğe yol açar”. Daha minimalist bir yaşam tarzı seçerek, Sasaki kendi mutluluk tanımını kurdu.

Bu felsefe bize sahip olduğunuz şeylerin sayısı arttıkça, bu şeylerin sizin üzerinizdeki gücünün arttığını söyler. Yani, bir şeye ne kadar çok bağımlıysanız, o şey mutlu olma ve hayattan zevk alma kabiliyetinizi o kadar etkiler. Mutluluğumuzun eşyalara bağlı olduğuna inanıyorsak, onlara ihtiyaç duyacağımız korkusundan ötürü onlardan daha fazla şey almaya çalışıyoruz. Başka bir deyişle, “ne olur ne olmaz” diye bir şeyler alırız ve onların kölesi oluruz.

Kaynak:https://aklinizikesfedin.com/minimalist-yasam-tarzi-daha-aziyla-daha-cok-nasil-yasanir/

İnsanları Uzaklaştıran Toksik Davranışlar 2

İnsanları Uzaklaştıran Toksik Davranışlar

Burçlara Göre Kadınların En Çekici Özellikleri 3

Burçlara Göre Kadınların En Çekici Özellikleri