1. Çocuğunuza saygı duyun!
O’na bir bireymiş gibi davranmayın. O zaten bir birey. Anne karnındayken bile lezzetli bir şey yediğinizde tepki veriyordu! Yetişkin gibi davranmayın çünkü O bir çocuk. Fikirleri, kendine göre deneyimleri, duyguları var. Susturmayın, bırakın kendini ifade etsin. Söylediklerine kulak verin. Suçlayıcı, etiketleyici olmaktan uzak durun, söylediklerinin sizde yarattığı etkileri, anlayabilmesi için anlatın. Kendinizi ifade edin. Denemelerini destekleyin.
2. Sevginizi gösterin!
Çoğu ailenin düştüğü ‘isteklerini yaparak, her istediğini alarak mutlu etmeye çalışmak’ yanlışından uzak durun. Sevginizi; O’na saygı duyarak, sarılarak, desteğinizi arkasında değil yanında hissettirerek, girişimlerini destekleyerek ve zenginleştirerek, sağlıklı iletişim kurarak gösterin. Evinizde huzuru sağlayın. Çocuğunuzun kendisini, ailesinin ve evinin bir parçası, ailedeki her birey gibi tamamlayıcı bir parçası olduğunu hissetmesini sağlayın.
3. Gelişimini takip edin!
Günümüz çocuklarına yetişmek ve onları anlamak hiç de kolay değil. Bilgi çağında büyüyen çocukların çocuklukları, anne babalarının çocukluklarından çok farklı. Bir pedagog ile dirsek temasında olun. Çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim özelliklerini öğrenin, ilgi, ihtiyaç, yetenek ve desteklenmesi gereken alanlarını, genetik yatkınlıklarını pedagog ile birlikte keşfedin. Bu bilgiler ışığında kendini gerçekleştirebileceği ortamlar yaratın.
4. Beklentiye girmeyin, çocuk deyip geçmeyin!
Çocuğunuzu gerçekleştirilmesi gereken bir proje olarak görmeyin. Siz, kendini gerçekleştiren bir birey olması için, O’nun güvenebileceği liderisiniz. Patronu, diktatörü, muhafızı, rakibi değil rehberi olun. O’nu yok saymayın. Mükemmeliyetçi veya tam tersi umursamaz olmayın. Sizin için problem görünen özellikler çocuğunuzun avantajlarına, ‘büyütmeyelim, görmezden gelelim’ şeklinde yorumladığınız davranışları, duyguları, düşünceleri yakın gelecekte problemlerine dönüşebilir. Pedagogunuza danışın, yönlendirmeler alın. Çocuğunuza, kendini keşfetmesi ve bu doğrultuda gerçekçi hedefler oluşturabilmesi için rehberlik edin.
5. Çözüm üretmesini sağlayın!
Gereksiz yardımdan kaçının. Size bir konuda kendini anlattığında, bir gözlemini aktardığında hemen yorum yapmayın, çözümü hazırlayıp uygulaması için O’na vermeyin, bilgi toplamaya devam edin. Kendi çözüm önerilerini sorun. Önerilerini farklı bir bakış açısı ile yorumlayıp zenginleştirin. Önerilerini uygulaması için destekleyin ve uygulamalarını takip edin. Unutmayın, hayat; keyiflerinin yanı sıra irili ufaklı bir problemler yumağı. Çözüm üretmek, çözümü uygulamak ve uygulamalarının sorumluluğunu almak ise; kendini geliştirmenin önemli adımları.
ELİF İPEK