Mutluluk kendi içimizde ve etrafımızda çaba ve emek ile oluşturulan bir durumdur.
Bazıları mutlu ortam ve ilişkiler içine doğsalar bile onu korumaları da gereklidir. Çünkü belki fark ettirilmese bile mutluluk en çok imrenilen ve kıskanılan konulardan birisidir.
Mutsuzluk ise bulaşıcı bir hastalık gibi insanların kaçtığı bir durumdur.
Mutsuzluk da yıllar içinde birikerek kişiyi zora sokacak noktaya gelir. İşte bu başlangıç ve birikim noktalarında önlemler alınırsa ilerlemesi yavaşlatılır yada durdurulur.
Mutsuzluğun başlıca nedeni, ilişkiler yada ilişkinin olmamasıdır.
Bireylerin ilişkilerinde aradıklarını zamanla bulamaması , kandırılmaları , ilişkilerinin yakınlarından doğan sıkıntılarda kendilerini yalnız hissetmeleri mutsuzluk tohumlarını atar ve yeşertir.
Aynı derecede ilişki arayıp da bulamamak da zamanla mutsuzluk benzeri bir etki yaratabilir.
Bireylerin çocuklukta yaşadıkları mutsuzluklar, ruhsal örselenmeler, dışlanmalar, ruhsal ezilmeleri ve çatışmalı mutsuz ailelerden gelmeleri de gelecek yıllara mutsuzluk ve çatışma hafızalarını taşıyarak kişiyi mutsuz eder.
Geçmişin hafızalarını hatırlatan durumlar (birey eğer fark etmezse) kişiyi hemen gereksiz bir umutsuzluk yada çatışmaya sürükleyebilir.
[better-ads type=”banner” banner=”54″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″][/better-ads]
Kişinin kendini kabullenmemesi de mutsuzluk nedenidir. Kişinin olduğu yada olabileceği şekilde değil de ticari olarak, medya ve çevrenin beyin yıkaması altında yaptırılmaya çalışılan şekle girmeye çalışması da mutsuzluğa götürür.
Çünkü güç ve para sistemleri , kişiyi iyi ve mutlu birey yapmaya değil iyi tüketici yada iyi taraftar yapmaya ve böylece iyi olacağını ikna etmeye çalışırlar.
Her birey farklı olduğu içinde tek bir modele girmekte zorlanır ve ömrü kendine küçük yada büyük beden elbiseleri denemekle geçebilir.
MUTSUZLUĞU ÖNLEMENİN 10 KURALI
1- Yalnız kalma Yalnız bırakma
2- Değerli ilişkilerini koru
3- Paylaşım ve destek vererek iyi ol
4- Kötüden uzak dur ve kötüyle zaman harcama
5- Kolaya kaçma emekle yaşa
6- Kandırılmamak için kendini kandırmaktan vazgeç
7- Para ve gücü yüceltme
8- Kendine özgün olmayı başar
9- Uyuşmazlıklara çözüm bul yada kaçın
10- Sağlıklı her günün değerini anlamak için hastalığı bekleme.
Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı
[better-ads type=”banner” banner=”53″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”1″][/better-ads]